Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΠατάτα Νευροκοπίου από… Αίγυπτο – Απίστευτες καταγγελίες από τους παραγωγούς

Πατάτα Νευροκοπίου από… Αίγυπτο – Απίστευτες καταγγελίες από τους παραγωγούς

Ένα… θαύμα, παρόμοιο με εκείνο που έκανε ο Ιησούς Χριστός ταΐζοντας χιλιάδες πιστούς με πέντε ψωμιά και δύο ψάρια, συντελείται κάθε χρόνο στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας.

Η ακριτική περιοχή είναι πασίγνωστη σε όλη την Ελλάδα για την -εξαιρετικής ποιότητας- πατάτα της. Συνολικά, καλλιεργούνται 33.000 στρέμματα, τα οποία αποδίδουν περίπου 130.000 τόνους πατάτας. Μόνο που από τους υπολογισμούς του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου στην ελληνική αγορά διατίθενται ως «πατάτα Νευροκοπίου» περισσότεροι από… 400.000 τόνοι!

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα, πως έχει γίνει ο… πολλαπλασιασμός της πατάτας; Οι παραγωγοί του Νευροκοπίου εξηγούν ότι δεν πρόκειται για «θαύμα» αλλά για πρακτική που ακολουθούν οι χονδρέμποροι, η οποία σε πολλά σημεία ξεπερνά τα όρια του νόμου. «Ο Έλληνας καταναλωτής αγαπάει την πατάτα Νευροκοπίου. Ξέρει την ποιότητά της, την εμπιστεύεται με κλειστά μάτια», λέει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, Θοδωρής Ιφόγλου. Και ακριβώς την «τυφλή εμπιστοσύνη» των καταναλωτών επιχειρούν να εκμεταλλευτούν κάποιοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χονδρέμποροι αγοράζουν μία συγκεκριμένη ποσότητα πατάτας Νευροκοπίου. Παράλληλα, κάνουν εισαγωγή, είτε από τη Γαλλία, είτε από την Αίγυπτο, πολλαπλάσια ποσότητα πατάτας. Αναμειγνύουν τις πατάτες και τις διαθέτουν στην αγορά ως… Νευροκοπίου. Μάλιστα, εμφανίζουν και το απαραίτητο παραστατικό, δηλαδή το τιμολόγιο αγοράς από το Νευροκόπι.

Μόνο που η Πολιτεία αδυνατεί μέχρι στιγμής να ελέγξει πως είναι δυνατόν ένας έμπορος να αγοράζει «Χ» ποσότητα πατάτας Νευροκοπίου, να εμφανίζει να πουλά τέσσερις φορές περισσότερες πατάτες, ενώ δεν εμφανίζει πωλήσεις εκείνων που έκανε εισαγωγή! Η διασταύρωση των στοιχείων είναι πραγματικά δύσκολη, αλλά η Πολιτεία όφειλε μέχρι σήμερα να έχει βρει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να προστατεύσει τους καταναλωτές.

Το σύστημα των «ελληνοποιήσεων» και των «βαπτίσεων» ως Νευροκοπίου πατατών άλλων περιοχών εκμεταλλεύεται συστηματικά τα κενά των ελεγκτικών μηχανισμών και εφευρίσκει διαρκώς νέα μονοπάτια που του εξασφαλίζουν γρήγορο κέρδος. Οπως, για παράδειγμα, την εισαγωγή πατάτας, η οποία υποτίθεται ότι θα οδηγηθεί σε κοπτήριο και τελικά αναμειγνύεται με ποσότητα Νευροκοπίου και καταλήγει στις λαϊκές αγορές. «Για το ζήτημα έχουμε στείλει πολλά έγγραφα στις αρμόδιες αρχές και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μέχρι στιγμής δεν είδαμε κάποιες ενέργειες από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ολοι μένουν στις καλές προθέσεις αλλά δεν προχωρούν σε ενέργειες», πρόσθεσε το μέλος της Διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου, Βαγγέλης Μπιζόγιας.

Βέβαια, οι πατατοπαραγωγοί της Δράμας θέτουν ένα ακόμη πιο σημαντικό θέμα σε ό,τι αφορά την υγεία των καταναλωτών. Αφορά τις εισαγωγές πατάτας από την Αίγυπτο, όπου δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στη χρήση των φυτοφαρμάκων. Τονίζουν με έμφαση ότι η ΕΕ έχει επιβάλει –και σωστά– συγκεκριμένους περιορισμούς στη χρήση φυτοφαρμάκων. Με βάση αυτούς, γίνεται η καλλιέργεια στο Νευροκόπι αλλά και τη Γαλλία, από όπου η Ελλάδα κάνει επίσης εισαγωγές. «Αλλά, τι γίνεται με αυτές από την Αίγυπτο; Ελέγχει κανείς αν έχουν φυτοφάρμακα; Και αν ναι, σε τι βαθμό;» αναρωτούνται.

Οι πατατοκαλλιεργητές του Νευροκοπίου είναι σε απόγνωση και τονίζουν ότι πέρυσι υπέστησαν απώλεια εισοδήματος περίπου δέκα εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Ιφόγλου, οι 370 πατατοκαλλιεργητές δαπανούν ετησίως 22 εκατομμύρια ευρώ για την παραγωγή συνολικά. «Σε αυτό το ποσό, εάν συμπεριληφθεί και η επιπλέον δαπάνη ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ που κάναμε για άρδευση, λόγω λειψυδρίας το καλοκαίρι του 2017, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι ξοδέψαμε 24 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Πουλώντας το προϊόν με μέση τιμή 0,10 ευρώ/κιλό, το ποσό που θα πάρουμε ανέρχεται σε μόλις 14 εκατομμύρια ευρώ. Αρα, μπορεί κάποιος εύκολα να αντιληφθεί ότι το μέλλον μας προοιωνίζεται δυσοίωνο, τη στιγμή μάλιστα που έχουμε απούλητες ποσότητες 8%-10% της παραγωγής του 2017», τόνισε.

Kύκλωμα «βάφτιζε» γαλλικές πατάτες
Μόλις πριν από 14 μήνες εξαρθρώθηκε σπείρα, τα μέλη της οποίας εξαπατούσαν καταναλωτές, προωθώντας στην αγορά μεγάλες ποσότητες πατάτας από τη Γαλλία ως ελληνική. Το κύκλωμα εξέδιδε εικονικά τιμολόγια, ενώ ασκήθηκε δίωξη πέντε ατόμων. Οι δύο από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι φέρονται ως αρχηγικά μέλη του κυκλώματος, ήταν συνέταιροι σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χονδρεμπόριο αγροτικών προϊόντων, που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει μεγάλη μερίδα από τη διακίνηση πατάτας στην ελληνική αγορά. Ταυτόχρονα, εκτός από τους πέντε κατηγορούμενους, στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλα τρία άτομα, δύο άνδρες και μία γυναίκα, τα οποία, μέσω των εμπορικών επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονταν, εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια για ανύπαρκτες συναλλαγές με λήπτη την εταιρεία που ανήκε στα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος.

Η οργάνωση δραστηριοποιούνταν από το 2014 με τα μέλη της να εισάγουν πατάτα από τη Γαλλία, την οποία αγόραζαν σε χαμηλή τιμή και την προωθούσαν ως πατάτα Αχαΐας ή άλλων περιοχών της Πελοποννήσου, προμηθεύοντας με εικονικά τιμολόγια καταστήματα, αλλά και εμπόρους στις λαϊκές αγορές, όπου πωλούνταν σε πολύ υψηλότερες τιμές.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ