Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΗ Πίζα καλωσόρισε πίσω τον δικό μας Φραντζέσκο Μορέττι

Η Πίζα καλωσόρισε πίσω τον δικό μας Φραντζέσκο Μορέττι

Το Σάββατο 24 Μαρτίου στην Πίζα της Τοσκάνης (Ιταλία) εγκαινιάστηκε η ατομική έκθεση του Francesco Moretti, Ιταλού καλλιτέχνη που ζει εδώ και χρόνια στο Ναύπλιο και δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 

Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τη μονοθεματική έκθεσή του αφιερωμένη στο Τάνγκραμ, το κινέζικο παιχνίδι – παζλ που περιλαμβάνει 7 γεωμετρικές φιγούρες, με εικοσιπέντε έργα χαρακτικής (λινογραφίας) και γλυπτικής σε ξύλο και μέταλλο. Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Απριλίου, φιλοξενείται στην γκαλερί  “iPazzi” σε συνδιοργάνωση με το Ινστιτούτο Κινέζικου Πολιτισμού “Κονφούκιος” υπό την αιγίδα του Δήμου της Πίζας.

Το φιλότεχνο κοινό πλυμμήρισε τον χώρο κινούμενο από την αγάπη για την τέχνη αλλά και για να υποδεχτεί μετά από χρόνια τον αγαπημένο καλλιτέχνη, ο οποίος φοίητησε και έκανε τα πρώτα του βήματα στις πόλεις της Τοσκάνης, Πίζα, Λούκκα και Φλωρεντία.

Στην Ελλάδα, τα έργα του Moretti βρίσκονται εκτεθειμένα σε δημόσιους χώρους, όπως στον παραλίμνιο δρόμο των Ιωαννίνων, στο Μουσείο Σύγχρονης Τεχνης Θ. Παπαγιάννης, στο Μουσείο Ιατρικής Ιωαννίνων, στο χώρο πολιτισμού Φουγάρο στο Ναύπλιο, στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Μουσείο και σε πολλές πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές.

Ο Francesco Moretti υπόσχεται να μεταφέρει την έκθεσή του και στο Ναύπλιο και να δουλέψει εργαστηριακά με τα παιδιά, κυρίως με τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου της Πρόνοιας του Ναυπλίου, από τα οποία πήρε την ιδέα για το θέμα της έκθεσης, όταν η κόρη του έφερε μια μέρα ένα Τανγκραμ από χαρτόνι για το μάθημα της γεωμετρίας.

Από τον κατάλογο της έκθεσης διαβάζουμε ένα απόσπασμα από την συνέντευξη του Φραντσέσκο: “Η επιθυμία μου να παρουσιάσω τη δουλειά μου στα παιδιά του Ναυπλίου και να δουλέψω μαζί τους εργαστηριακά είναι σαν να ανταποδίδω τη χάρη για την ιδέα που μου έδωσαν. Η επένδυση στην δημιουργικότητα και την κουλτούρα των παιδιών είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον μας…”

   

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ