Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΣυλλήψεις για παράνομη διακίνηση ποτών και λαδιού άγνωστης προέλευσης

Συλλήψεις για παράνομη διακίνηση ποτών και λαδιού άγνωστης προέλευσης

Συνελήφθησαν χθες, 28 Μαρτίου 2018, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας, δύο υπήκοοι Μπαγκλαντές, ηλικίας 49 και 40 ετών, καθώς και 22χρονος υπήκοος Πακιστάν, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και νοθεία τροφίμων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο προδικαστικής έρευνας που διενεργήθηκε μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2017, δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην εμπορία και διακίνηση λαθραίων αλκοολούχων ποτών και διαφόρων τύπων λαδιού άγνωστης προέλευσης και σύστασης.
Για την επίτευξη των εγκληματικών δραστηριοτήτων, οι δράστες διαμόρφωσαν κατάλληλη υποδομή, από την οποία διαφαίνεται η προοπτική της διαρκούς δράσης, η πρόθεση πορισμού παράνομου οικονομικού οφέλους και η επιδίωξη της μη καταβολής των αναλογούντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων στο Ελληνικό Δημόσιο.
Πιο αναλυτικά, οι τρεις συλληφθέντες τα παραλάμβαναν και τα αποθήκευαν σε τρεις αποθηκευτικούς χώρους, σε περιοχή της Αθήνας, που διαχειρίζονταν οι ίδιοι και στη συνέχεια τα διέθεταν προς ανάλωση σε διάφορα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται ότι μετέφεραν τα λαθραία ποτά σε μικρές ποσότητες, με σκοπό να μη κινούν υποψίες των διωκτικών και ελεγκτικών Αρχών.
Επιπλέον, ο 49χρονος συλληφθείς προμηθεύονταν χωρίς τα προβλεπόμενα παραστατικά εμπορίας και διακίνησης ποσότητες πυρηνέλαιου και ηλιέλαιου αμφιβόλου προελεύσεως και σύστασης, τα οποία διέθεταν προς πώληση σε διάφορες επιχειρήσεις.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους αποθηκευτικούς χώρους, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
7.540 συσκευασίες ζύθου, διαφόρων εμπορικών σημάτων,
124 φιάλες αλκοολούχων ποτών,
843 φιάλες κρασί,
505 φιάλες τσίπουρου,
χρηματικό ποσό 2.799,20 ευρώ και
συσκευασίες με περιεχόμενο ηλιέλαιο και πυρηνέλαιο, συνολικής ποσότητας 820 λίτρων.

Οι ποσότητες αλκοολούχων ποτών που κατασχέθηκαν θα αποσταλούν στο Τελωνείο Αθηνών για φύλαξη, ενώ οι κατασχεθείσες συσκευασίες πυρηνέλαιου και ηλιέλαιου θα αποσταλούν στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν χθες στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ