Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΣυνάντηση και ενημέρωση για την κατάσταση στην ΑΕΠΙ

Συνάντηση και ενημέρωση για την κατάσταση στην ΑΕΠΙ

Με πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου , πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20-3-2018 στο ΥΠΠΟΑ συνάντηση με εκπροσώπους των σωματείων των δημιουργών,

ΑΣΜΑ, ΜΕΤΡΟΝ, ΣΩΜΣΕ. Σκοπός της έκτακτης συνάντησης ήταν η εκ μέρους της προσωρινής Επιτρόπου, κ. Μαρίας Βλάχου ενημέρωση για την κατάσταση στην ΑΕΠΙ, ανώνυμη εταιρεία-οργανισμός διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, και η αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με τις ενέργειες του Υπουργείου και της Επιτρόπου προς όφελος της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων όλων των δικαιούχων.

Η προσωρινή Επίτροπος ενημέρωσε ότι οι εισπράξεις των δικαιωμάτων κατά την παρουσία της στην εταιρεία είναι αυξημένες και αφορούν τη διανομή του επόμενου εξαμήνου, Δεκεμβρίου 2017.

Οι συντονισμένες ενέργειες της Επιτρόπου υποχρέωσαν την διοίκηση της ΑΕΠΙ να ανακοινώσει, λίγο πριν από τη συνάντηση, την πρόθεσή της για μερική εκταμίευση της διανομής του Ιουνίου. Η διανομή του Ιουνίου θα πρέπει να εξασφαλιστεί από την διοίκηση της ΑΕΠΙ αλλά, όπως φαίνεται, μεγάλο μέρος των χρήματων, που έχουν εισπραχθεί, λείπουν από το ταμείο.

Παράλληλα, η προσωρινή Επίτροπος εξέθεσε συνολικά τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω των υποχρεώσεών της σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο, προμηθευτές και δικαιούχους.

Μέχρι να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση της εταιρείας, η ανάληψη της πλήρους διοίκησης της εταιρείας από την προσωρινή Επίτροπο, που παρουσιάζεται ως πανάκεια, μόνο σε νομικά προβλήματα θα μπορούσε να οδηγήσει και σε ανάληψη ευθυνών για διαχειριστικά ζητήματα του παρελθόντος και στις εξ’ αυτών τρέχουσες επιπλοκές. Για την ώρα έχει διακριτές αρμοδιότητες από τη διοίκηση της ΑΕΠΙ και εργάζεται συνεχώς προς όφελος των δικαιούχων.

Η Επίτροπος απάντησε επίσης σε ερωτήματα των εκπροσώπων των σωματείων, οι οποίοι και εξέφρασαν την απαίτησή τους για την διανομή των δικαιωμάτων τους.

Οι παθογένειες στην ΑΕΠΙ, ενώ υπήρχαν, παραβλέπονταν εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν στην απαξίωση των δικαιωμάτων των δημιουργών.

Εάν δεν υπήρχαν οι αποφασιστικές ενέργειες του Υπουργείου Πολιτισμού το τελευταίο διάστημα, χιλιάδες δημιουργοί θα συνέχιζαν να χάνουν τα χρήματά τους εν αγνοία τους.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Υπουργός προσωπικά, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της στις 5 Νοεμβρίου 2016 (περίπου πριν από 32 εβδομάδες!) και παρέλαβε το σχέδιο νόμου από τον προκάτοχό της, προσπάθησε να αντιμετωπίσει μια συνεχώς εξελισσόμενη κατάσταση υπό καθεστώς ακραίων συγκρούσεων.

Για αυτό και ξεκίνησε και επιμένει στο γόνιμο διάλογο. Συνομίλησε με όλους τους ενδιαφερόμενους, ιδίως δημιουργούς, αναγνώρισε την αγωνία τους και αυτό αποτυπώθηκε στις τροποποιήσεις που επέφερε στο νομοσχέδιο. Οι τροποποιήσεις αυτές μόνο υπέρ των δημιουργών μπορεί να είναι και υπέρ της διαφάνειας στη λειτουργία της διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Στην προσπάθεια αυτή και ενώ οι εξελίξεις για την ΑΕΠΙ ήταν ραγδαίες, η Υπουργός, παρά την αντίθεση της οικογένειας Ξανθόπουλου, διόρισε ανεξάρτητο προσωρινό Επίτροπο για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των δικαιούχων. Οι αρμοδιότητες που δόθηκαν στην Επίτροπο ήταν οι απαραίτητες για την προστασία της είσπραξης των δικαιωμάτων. Η προσωρινή Επίτροπος έχει εγκατασταθεί στην ΑΕΠΙ και εργάζεται νυχθημερόν για να διερευνήσει και να διαλευκάνει μηχανισμούς που είχαν στηθεί εδώ και χρόνια και ανέλεγκτα λειτουργούσαν εις βάρος των δικαιωμάτων των δικαιούχων.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της απέστειλε στην Υπουργό έκθεση πεπραγμένων, η οποία δεν δόθηκε ακόμα στη δημοσιότητα προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη, ανεπηρέαστη και ασφαλής επεξεργασία των ευρημάτων. Οι εκθέσεις της θα αξιολογηθούν προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις από το Υπουργείο για τις απαραίτητες ενέργειες.

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, όπως θέλουν κάποιοι να παρουσιάζουν. Και σίγουρα το μόνο συμφέρον που υπηρετείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι αυτό της ορθής και χρηστής διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και κανένα άλλο. Άλλωστε η ίδια η Υπουργός Πολιτισμού έστειλε το πόρισμα των ορκωτών λογιστών στον εισαγγελέα και έχει ζητήσει τον έλεγχο της ΑΕΠΙ και για τα τελευταία έτη. Δικαιοσύνη και ευθύνες θα αποδοθούν. Αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό όλοι να στέκονται συμπαραστάτες της προσπάθειας και να μην την υπονομεύουν.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ