Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΚαι το επώνυμο της μητέρας μπορούν να έχουν τα παιδιά

Και το επώνυμο της μητέρας μπορούν να έχουν τα παιδιά

« Πράσινο φως» για την αλλαγή του επωνύμου του ανήλικου τέκνου ή την προσθήκη και του επωνύμου του δεύτερου γονέα, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι που να δικαιολογούν μία τέτοια κίνηση άναψε με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι γονείς μετά το γάμο τους δήλωσαν ως επώνυμο του παιδιού τους αυτό του πατέρα. Στη συνέχεια με αίτησή τους στον Δήμαρχο Αθηναίων ζήτησαν να εγκριθεί η αλλαγή του επωνύμου του παιδιού και στο επώνυμο του πατέρα να προστεθεί και αυτό της μητέρας του.

Συγκεκριμένα , επικαλέσθηκαν ως σοβαρό λόγο το γεγονός ότι το επώνυμο της μητέρας, «έλκει σημαντικό θετικό παρελθόν ήδη από τον 19ο αιώνα», μνημονεύοντας πρόσωπα της μητρικής γραμμής (παππού και πρόπαππο του ανηλίκου) που έφεραν το επώνυμο αυτό και ότι πρόκειται για ένα «βαρύ και χρήσιμο στην σύγχρονη ζωή επώνυμο» για την σταδιοδρομία του ανηλίκου τέκνου».

Αρχικά ο Δήμαρχος Αθηναίων έκανε δεκτή την αλλαγή-προσθήκη του δεύτερου επωνύμου, αλλά μέσα σε 6 μήνες ανακάλεσε την πρώτη απόφασή του.

Όμως, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο και εισηγητή τον πάρεδρο Ιωάννη Μιχαλακόπουλο έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι η δεύτερη απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ