Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΈρχονται οι εργαζόμενοι των 500 ευρώ

Έρχονται οι εργαζόμενοι των 500 ευρώ

Την αποτυχία των προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας παραδέχεται η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, απολογούμενη σε επιστολή της για την κρατική ανεπάρκεια προς τις επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να ενταχθούν.

Ταυτόχρονα, τα νέα προγράμματα που προωθούνται αφορούν υποαμειβόμενες θέσεις εργασίας που, αντί να λύνουν τα προβλήματα, προκαλούν νέα, καθώς δημιουργείται μια νέα γενιά απασχολούμενων με αμοιβές κάτω των 500 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές, ο ΟΑΕΔ ετοιμάζεται να εκδώσει έως τα τέλη του μήνα πρόγραμμα για την πρόσληψη 15.000 ανέργων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και φορείς της κοινωνικής οικονομίας. Το καινούριο αυτό πρόγραμμα θα απευθύνεται, όπως μας αναφέρουν έγκυρες πηγές, σε ανέργους, ηλικίας 18-29 ετών, αποφοίτους ΑΕΙ, Δευτεροβάθμιας και Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και θα χωριστεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη θα γίνουν 10.000 προσλήψεις και στη δεύτερη οι υπόλοιπες 5.000.

Πληροφορίες τονίζουν ότι το πρόγραμμα θα έχει ετήσιο χαρακτήρα, υπό τη μορφή επιχορήγησης προς τις επιχειρήσεις, ενώ θα προτιμηθούν οι μακροχρόνια άνεργοι. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι αμοιβές που μελετήθηκαν μιλούν για «ταβάνι» 500 ευρώ, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι και χαμηλότερα.

Με αυτό το καθεστώς θα ευνοηθούν επιχειρήσεις που ξαφνικά θα βρεθούν με φθηνά εργατικά χέρια τα οποία δεν θα πληρώνουν καν (οι αμοιβές θα δίνονται από τον ΟΑΕΔ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά εργασίας).

Την ίδια στιγμή, πάντως, έντονα είναι τα προβλήματα ως προς την προώθηση στην εργασία 10.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών. Σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάζουμε, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη σε επιστολή της προς επιχειρήσεις παραδέχεται ότι εταιρικά σχήματα δεν κατόρθωσαν να συμμετάσχουν στα προγράμματα απασχόλησης ανέργων (άρα δεν κατορθώθηκε να επωφεληθούν χιλιάδες δοκιμαζόμενοι πολίτες), λόγω «μεγάλων καθυστερήσεων που οφείλονται σε τεχνικά προβλήματα».

Συγκεκριμένα, γράφει στην επιστολή της η διοικήτρια του ΟΑΕΔ: «Είχατε υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα ”Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών σε νέες θέσεις εργασίας” και δεν έχετε ενταχθεί εγκαταλείποντας το πρόγραμμα όχι με δική σας υπαιτιότητα αλλά εξαιτίας μεγάλων καθυστερήσεων που οφείλονται σε τεχνικά προβλήματα και διαχειριστικές δυσχέρειες που προέκυψαν κατά τη διαδικασία υλοποίησής του μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης».

Δημήτρης Μαρκόπουλος

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ