Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΆρχισαν οι ανταλλαγές σπιτιών για τα κόκκινα δάνεια

Άρχισαν οι ανταλλαγές σπιτιών για τα κόκκινα δάνεια

Η επιταχύνση των ρυθμών για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» οδηγεί τις τράπεζες στην προώθηση λύσεων που φέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Μεταξύ των μοντέλων που προκρίνονται είναι – σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» – η οικειοθελής πώληση του ακινήτου, η ανταλλαγή με άλλο μικρότερης αξίας ακόμη και η παραχώρησή του στην τράπεζα και η εκμίσθωσή του στη συνέχεια στον δανειολήπτη.

Στις αναδιάρθρωσεις δανείων τις οποίες επιχειρούν μαζικά οι τράπεζες προβλέπονται ακόμη και διαγραφές χρεών με σκοπό την τακτοποίηση της απαίτησης της τράπεζας έναντι του δανειολήπτη.

Προωθούνται ακόμη λύσεις όπως η εξωδικαστική συμφωνία κατά την οποία η τράπεζα θα μπορεί να λαμβάνει είτε εφάπαξ καταβολή σε μετρητά είτε σειρά προκαθορισμένων τμηματικών καταβολών, κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του οφειλέτη με αναπροσαρμογή του προγράμματος αποπληρωμής του οφειλόμενου υπολοίπου και η μείωση της τοκοχρεολυτικής δόσης αποπληρωμής σε επίπεδο μικρότερο από αυτό που αντιστοιχεί σε αποπληρωμή μόνο τόκων για καθορισμένη βραχυπρόθεσμη περίοδο.

Η αναστολή πληρωμών για προκαθορισμένη περίοδο κατά την οποία οι τόκοι κεφαλαιοποιούνται είναι μια τακτική την οποία είχαν υιοθετήσει οι τράπεζες από την αρχή της κρίσης ενώ στα σχέδιά τους συμπεριλαμβάνεται και ο διαχωρισμός της οφειλής σε δύο τμήματα ανάλογα με την υφιστάμενη ικανότητα αποπληρωμής ή η διαγραφή μέρους της συνολικής απαίτησης της τράπεζας ώστε η εναπομένουσα οφειλή να διαμορφωθεί σε ύψος που εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί ομαλά.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ