Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣΞεκίνησε η τριετής εργολαβία καθαριότητας του Δήμου Πόρου

Ξεκίνησε η τριετής εργολαβία καθαριότητας του Δήμου Πόρου

Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2018 η νέα εργολαβία καθαριότητας του Δήμου Πόρου, διάρκειας 2+1 ετών.

Η εργολαβία ανατέθηκε μέσω διεθνή διαγωνισμού π/υ 1.116.000€, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος που έχει διενεργηθεί από τον Δήμο Πόρου για παροχή υπηρεσιών. Η έγκρισή της ανάθεσης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ειδικά μετά την δημοσίευση της διάταξης του ά. 24 του Ν. 4479/2017 στις 30.6.2017, η οποία καθόρισε ειδική διαδικασία προσλήψεων μονίμου προσωπικού καθαριότητας στους Δήμους προκειμένου να αντιμετωπισθεί το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί με τους συμβασιούχους, αποτελεί σημαντική πολιτική και νομική δικαίωση του Δήμου μας.

Μάλιστα, η νέα διάταξη, η οποία από πολλούς ερμηνεύτηκε ως πλήρης απαγόρευση ανάθεσης υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες, δημοσιεύθηκε έναν μήνα μετά την διακήρυξη του διαγωνισμού μας και το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου, με νέα κατά πλειοψηφία Απόφασή του στις 26.7.2017, επέμεινε στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού, παραθέτοντας ειδική νομική και οικονομοτεχνική τεκμηρίωση. Έτσι, η έγκριση της εργολαβίας του Δήμου μας από το Ελεγκτικό Συνέδριο πριν λίγες μέρες, αποτελεί νομολογία που επιτρέπει στους Ο.Τ.Α. την συνέχιση ανάθεσης αντίστοιχων εργολαβιών.

Εκτός από την τριετή της διάρκεια, άλλες καινοτομίες της νέας εργολαβίας σε σχέση με τις μονοετείς των προηγούμενων ετών, είναι ότι για πρώτη φορά περιλαμβάνει τη μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ της Φυλής, καθώς και αύξηση του προσωπικού, ώστε να εξασφαλίζεται ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα στην καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων (δρόμοι, πλατείες, παιδικές χαρές, παραλίες και όλα -πλέον- τα δημοτικά κτήρια). Ο Δήμος μας θα διατηρήσει τις υπηρεσίες συλλογής και μεταφοράς Ανακύκλωσης και τις υπηρεσίες Πρασίνου, στις οποίες θα αξιοποιηθούν οι έξι εργάτες και πέντε οδηγοί του Τμήματος Καθαριότητας, ενώ τρεις από τους τελευταίους θα μετακινηθούν στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και στην υπό σύσταση δημοτική συγκοινωνία της Σφαιρίας.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω οφέλη, τόσο για τον τομέα καθαριότητας, όσο και για τους άλλους τομείς του Δήμου μας, επιτυγχάνονται χωρίς καμία αύξηση των δημοτικών τελών, ενώ η αποφυγή της επαναλαμβανόμενης διαδικασίας προκήρυξης διαγωνισμού κάθε χρόνο αναμένεται επιπλέον να προκαλέσει εξοικονόμηση σημαντικού διοικητικού κόστους για τον Δήμο. Τέλος, η ανάδειξη ως ανάδοχου του διαγωνισμού, με έκπτωση 6%, της εταιρίας ΑΠΑΝΑ Α.Ε., η οποία είχε αναλάβει την αποκομιδή και καθαριότητα κ/χ χώρων του Δήμου μας το 2017, αποτελεί μια ακόμα εγγύηση για την επίτευξη των προσδοκώμενων ωφελειών της νέας εργολαβίας.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ