Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΟ Τραμπ σηκώνει το γάντι της ΕΕ για εμπορικό πόλεμο

Ο Τραμπ σηκώνει το γάντι της ΕΕ για εμπορικό πόλεμο

Μήνυμα πως δεν θα διαστάσει να μπει σε εμπορικό πόλεμο με την Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή του να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου.

Απαντώντας στην προειδοποίηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει εμπορικά μέτρα έναντι αμερικανικών προϊόντων εάν επιβληθούν δασμοί στα δύο μέταλλα, ο κ. Τραμπ διαμήνυσε μέσω Twitter πως είναι έτοιμος να επιβάλει πρόσθετο φόρο στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που «ρέουν ελεύθερα στις ΗΠΑ». Σημειώνεται πως ορισμένες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες διαθέτουν εργοστάσια στις ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε την ΕΕ ότι έχει ήδη ορθώσει «τεράστιους δασμούς και εμπόδια» για χτυπήσει τα αμερικανικά αγαθά και τις αμερικανικές επιχειρήσεις, με συνέπεια να υπάρχει μεγάλο διμερές εμπορικό έλλειμμα σε βάρος της Αμερικής.

Απαντώντας εμμέσως και στους υπόλοιπους ηγέτες που έχουν επικρίνει τις αποφάσεις του, ο κ. Τραμπ υποστήριξε ότι άλλες χώρες εκμεταλλεύονται επί χρόνια τις Ηνωμένες Πολιτείες και την αφέλεια των προκατόχων του, παίρνοντας «δουλειές και πλούτο» από την Αμερική. «Γελούν με το πόσο ανόητοι έχουν γίνει οι ηγέτες μας, όχι άλλο!» έγραψε ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας.

Σύμφωνα με τους «Financial Times». τη Δευτέρα οι Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν λίστα με περισσότερα από 100 αμερικανικά προϊόντα που θα στοχοποιηθούν ως αντίποινα, περιλαμβανομένων αγροτικών προϊόντων και αγαθών που περιέχουν ατσάλι. Οι ευρωπαϊκές ποινές θα τεθούν σε ισχύ 90 ημέρες μετά την επισημοποίηση των αμερικανικών δασμών.

Τα νέα «τιτιβίσματα» Τραμπ έρχονται μία ημέρα αφότου έγραψε πως «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι [κάτι] καλό, κι εύκολο να κερδηθούν».

Αρχικά πολλοί εταίροι των ΗΠΑ ήλπισαν πως οι δασμοί που δρομολογεί ο κ. Τραμπ δεν θα επιβληθούν οριζοντίως σε όλες τις εισαγωγές ατσαλιού και αλουμινίου, όμως αυτές οι ελπίδες διαψεύστηκαν χθες, όταν αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ο πρόεδρος δεν σχεδιάζει εξαιρέσεις.

«Ένα πρόβλημα με εξαιρέσει είναι ότι πρόκειται για απότομη κατηφόρα. Πού σταματάς», δήλωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal».

Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν εκφράσει έντονο προβληματισμό για την απόφαση του κ. Τραμπ να επιβάλει δασμούς.

Μολονότι θεωρητικά ο κύριος στόχος των δασμών είναι το φθηνό κινεζικό ατσάλι που έχει πλημμυρίσει την παγκόσμια αγορά, στην πράξη οι ΗΠΑ εισάγουν πολύ μικρές ποσότητες χάλυβα από την Κίνα.

Αντίθετα, ο μεγαλύτερος ξένος προμηθευτής ατσαλιού στην αμερικανική αγορά είναι ο Καναδάς, ιστορικός σύμμαχος της Αμερικής στο NATO. Πολλές εισαγωγές μετάλλων προέρχονται επίσης από την Ιαπωνία, που αποτελεί πυλώνα του συστήματος συμμαχιών των ΗΠΑ στην Ασία.

Μολονότι το προεκλογικό σύνθημα του κ. Τραμπ ήταν «η Αμερική πρώτη», κατά το πρώτο έτος της θητείας του το έλλειμμα σε αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκε κατά 12%, κι έφτασε τα 566 δισεκατομμύρια δολάρια.

Sourceskai.gr
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ