Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΕπισήμως κρατούμενοι των Τούρκων οι Έλληνες στρατιωτικοί

Επισήμως κρατούμενοι των Τούρκων οι Έλληνες στρατιωτικοί

Τουρκικό δικαστήριο έδωσε εντολή την Παρασκευή να τεθούν υπό κράτηση οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν την Πέμπτη στον Έβρο,

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχει ζητηθεί η κράτησή τους με τις κατηγορίες για «προσπάθεια στρατιωτικής κατασκοπείας» και «είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή» ενώ έχουν ήδη ελεγχθεί τα κινητά τους τηλέφωνα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί βρέθηκαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, ενώ έκαναν περιπολία στην ελληνική πλευρά των συνόρων.

Τα δύο σενάρια που εξετάζει η Τουρκία για τους Έλληνες στρατιωτικούς
Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζει η Άγκυρα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν την Πέμπτη στον Έβρο και σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο οδηγούνται στο δικαστήριο με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η τουρκική εθνικιστική εφημερίδα Γενί Ακίτ, επικαλούμενη τουρκικές πηγές ασφαλείας, με βάση το πρώτο σενάριο οι δύο Έλληνες δεν είναι στρατιωτικοί, αλλά κατάσκοποι. Όπως σημειώνεται μάλιστα στο δημοσίευμα, το τελευταίο διάστημα και λόγω της έντασης σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κατάσκοποι φορώντας στρατιωτικές στολές αναπτύσσουν έντονη κατασκοπευτική δραστηριότητα στα σύνορα των δύο χωρών.

Όσον αφορά στο δεύτερο σενάριο, η τουρκική εφημερίδα επισημαίνει πως οι δύο Έλληνες στρατιώτες πέρασαν στο τουρκικό έδαφος ώστε να συναντήσουν σημαντικά μέλη των Κούρδων μαχητών της Συρίας (PYD) ή μέλη της φετουλαχιστικής οργάνωσης FETÖ.

«Είναι μία πρακτική την οποία η Ελλάδα εφαρμόζει έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ώστε να προσφέρει βοήθεια σε γκιουλενιστές για να βρουν καταφύγιο στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Αμφότερα τα σενάρια βρίσκονται στο μικροσκόπιο των τουρκικών Αρχών και για αυτό το λόγο, οι πηγές ασφαλείας που επικαλείται η εφημερίδα, εκτιμούν πως η επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών ενδέχεται να καθυστερήσει.

«Είναι προφανές ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των επαφών που διεξάγεται τώρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία για να τους επιστρέψει θα ζητήσει από την Ελλάδα επίσης την επιστροφή κάποιων άλλων ατόμων. Αλλά βέβαια πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί το τωρινό γεγονός», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Στο δικαστήριο με την κατηγορία της κατασκοπείας οι δύο στρατιωτικοί
Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα, οι δύο Έλληνες έχουν ήδη μεταφερθεί στο δικαστήριο αφού προηγουμένως έδωσαν κατάθεση στις Αρχές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει ζητηθεί η κράτησή τους με τις κατηγορίες για «προσπάθεια στρατιωτικής κατασκοπείας» και «είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή» ενώ έχουν ήδη ελεγχθεί τα κινητά τους τηλέφωνα.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ