Σπάρτη: Τον χώρο ανέγερσης του Αρχαιολογικού Μουσείου επισκέφθηκε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κονιόρδου

- Advertisement -

Στο πλαίσιο των εργασιών του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Πελοπόννησο», την  Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου και ο Αν. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Χαρίτσης επισκέφθηκαν τη Σπάρτη και το χώρο του ΧΥΜΟΦΙΞ, όπου θα δημιουργηθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, «το οποίο περιμένει, χρόνια τώρα, η πόλη και η περιοχή.

- Advertisement -

Ο περιβάλλων  αρχαιολογικός χώρος θα δώσει επί πλέον αξία στο Μουσείο και θα αποτελέσει πόλο ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες, αφού προβλέπεται   η σύνδεσή του με μονοπάτι πολιτισμού με την αρχαία Σπάρτη και με το ναό της Αρτέμιδας. Υπάρχει καλή συνεργασία με την  Περιφέρεια, τον Δήμο, τους φορείς και  τους συλλόγους που υποστηρίζουν τον σκοπό αυτό» ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού. Στη συνέχεια η Υπουργός Πολιτισμού ευχαρίστησε  ιδιαίτερα τον Αν. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξανδρο Χαρίτση, για την οικονομική ενίσχυση της αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου, με 2.750.000 ευρώ

Σημειώνουμε  ότι η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στην ομιλία της στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης. 

Η κα Κονιόρδου είπε: «Θα ήθελα εδώ να σταθώ σε αυτό που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης. Το ΥΠΠΟΑ ανταποκρίθηκε στις χρονίζουσες υποχρεώσεις σχετικά με το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα  προχώρησε στις εξής κινήσεις: εξασφάλισε από το Υπουργείο Οικονομίας τη χρηματοδότηση της μελέτης του νέου μουσείου,  ύψους 2.750.000 ευρώ. Ολοκλήρωσε την μουσειολογική προμελέτη, η οποία τίθεται προς έγκριση στο Συμβούλιο Μουσείων την Τέταρτη 28 Φεβρουαρίου 2018. Ολοκληρώθηκαν οι αναγκαίες τοπογραφικές εργασίες, προχωράει η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο χώρο του Μουσείου. Εξεδόθη η  απόφαση του ΚΑΣ για τα ευρήματα των ανασκαφικών εργασιών στο οικόπεδο του μουσείου και πλέον γνωρίζουμε  ποιο τμήμα του οικοπέδου μπορεί να δομηθεί. Είμαστε στην καλύτερη φάση από ποτέ. Το έργο  που το περιμένει η Σπάρτη και η ευρύτερη περιοχή εδώ και αρκετές δεκαετίες  μπαίνει στη φάση της υλοποίησης».

Η Υπουργός  Πολιτισμού κατά τη διάρκειας της παραμονής της στην περιοχή επισκέφθηκε τα Αρχαία Θέατρα της Σπάρτης και της Μεγαλόπολης παρουσία τοπικών Εφόρων και παραγόντων.  Επίσης  επισκέφθηκε το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού και την έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου».

 

- Advertisement -