ΑΡΓΟΛΙΔΑ

«ΑΓΚΙΝΑΡΑ ΙΡΙΩΝ» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχαμε από το Τμήμα ΠΟΠ-ΠΓΕ -ΕΠΙΠ & άλλων Συστημάτων Ποιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις 13.02.2018 δημοσιεύτηκε το ενιαίο έγγραφο για την ονομασία «ΑΓΚΙΝΑΡΑ ΙΡΙΩΝ» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Η αίτηση καταχώρισης της ονομασίας «ΑΓΚΙΝΑΡΑ ΙΡΙΩΝ» ως ΠΓΕ στο τεύχος C της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παραμείνει δημοσιευμένη για τρεις μήνες, προκειμένου να υποβληθούν ενστάσεις σε διεθνές επίπεδο.

Σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παραλάβει καμία παραδεκτή ένσταση για την παραπάνω ονομασία, αυτή θα καταχωρηθεί στο Ενωσιακό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ.
Η Αγκινάρα Ιρίων είναι ένα από τα προϊόντα της Αργολίδας, όπως το ελαιόλαδο Λυγουριού- Ασκληπιείου, το ελαιόλαδο Κρανιδίου, τους οίνους Αργολίδας που καταχωρείται στο Κοινοτικό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ.

Σήμερα, καλλιεργείται σε έκταση περίπου 2.500 στρ. στα Ίρια Αργολίδας και καλύπτει το 80% της εγχώριας αγοράς. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη πρωιμότητα. Η πρώτη συγκομιδή στα μέσα φθινοπώρου της επιτρέπει να είναι η μόνη διαθέσιμη στην αγορά. Επιπρόσθετα, οι μεγάλες ποσότητες του προϊόντος που διατίθενται κατά τους χειμερινούς μήνες, τροφοδοτούν την αγορά σχεδόν μονοπωλιακά, καθιστώντας την ευρύτατα γνωστή.

Επιπλέον, η «Αγκινάρα Ιρίων» ξεχωρίζει για τη γευστικότητα και τη γλυκύτητά της. Αυτό οφείλεται στη σύνθεση και τη μεγάλη απόθεση υδατανθράκων, δηλαδή πολυσακχαριτών, όπως δείχνουν πλήθος δια-θρεπτικών αναλύσεων που έχουν γίνει στο προϊόν. Οι διαθρεπτικές αναλύσεις έχουν δείξει ότι η θρεπτική αξία της «Αγκινάρα Ιρίων» είναι υψηλή, καθώς αποτελεί εξαιρετική πηγή μαγνησίου (Mg), καλίου (Κ), ασβεστίου (Ca) και διαιτητικών ινών. Έχει χαμηλά λιπαρά και χαμηλή θερμιδική αξία, στοιχεία που την καθιστούν ιδιαίτερα διαιτητική. Είναι πλούσια σε ολικούς υδατάνθρακες και σε πρωτεΐνες.
Πολύ συχνές αναφορές στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, σε βιβλία, περιοδικά και εκπομπές μαγειρικής, καθώς και σε εξειδικευμένα περιοδικά γεωργικού ενδιαφέροντος γίνονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της «Αγκινάρας Ιρίων»,.
Τελευταία, η Αγκινάρα Ιρίων έγινε το θέμα ενός ταξιδιωτικού και γαστρονομικού ντοκιμαντέρ της ελληνικής τηλεόρασης, μεταξύ 12 συνολικά διαφορετικών, μοναδικών προϊόντων της ελληνικής γης.

Ο στόχος αυτής της πολύχρονης διαδικασίας αναγνώρισης είναι το εκλεκτό αυτό προϊόν της αργολικής γης να εξασφαλίσει καλύτερη πρόσβαση στις αγορές και να γίνει γνωστό, κυρίως στον καταναλωτή, που προτιμά τοπικά, επώνυμα προϊόντα και δίνει βάρος στην ποιότητα της διατροφής του.

Argonafplia.gr (NT)

Πρόσφατα

Ετοιμάζουν να κάψουν τον Βαραββά στην Νέα Κίο Άργους

Ένα έθιμο που έρχεται από την Κίο της Μικράς Ασίας αναβιώνει κάθε χρόνο Μεγάλη Παρασκευή…

23 λεπτά πριν

Πρόεδρος ΕΑΣ Αργολίδας: Σύγχυση για το ζήτημα των επιδοτήσεων (βίντεο)

Σύγχυση επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της χώρας με τις επιδοτήσεις. Ο κ. Αντωνόπουλος, πρόεδρος ΕΑΣ…

14 ώρες πριν

Διενέργεια άσκησης αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2024 στην Αργολίδα

Από τη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Αργολίδας ανακοινώνεται ότι, την Πέμπτη 16-05-2024 και ώρα έναρξης…

18 ώρες πριν

Συσσίτιο Ευαγγελίστριας Ναυπλίου: Γεύματα Αγάπης ενόψει του Πάσχα (βίντεο)

Το συσσίτιο της Ευαγγελίστριας Ναυπλίου «Γεύματα Αγάπης» για 15η χρονιά βρίσκεται δίπλα σε όλους όσους…

18 ώρες πριν

Ο εκπαιδευμένος σκύλος “CRUYFF” βρήκε δηλητηριασμένα δολώματα στο Σκαφιδάκι του Δήμου Άργους-Μυκηνών

Ως μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Σκαφιδακίου νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω το Δ.Σ. του κυνηγετικού…

20 ώρες πριν

Βάψε τα πασχαλιάτικα αυγά σου χωρίς χημικά και βαφές

Το Πάσχα είναι εδώ και σου χτυπάει τη πόρτα. Το σπίτι θα μοσχομυρίσει από σπιτικά…

1 ημέρα πριν