Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΤεράστια η ευθύνη προσωπικά του δήμαρχου Κωστούρου για την Αρβανιτιά στο Ναύπλιο...

Τεράστια η ευθύνη προσωπικά του δήμαρχου Κωστούρου για την Αρβανιτιά στο Ναύπλιο … Άρθρο του Μιχάλη Καζά … (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Τεράστια η ευθύνη της δημοτικής αρχής Δημήτρη Κωστούρου για την εγκατάλειψη της διαδρομής του γύρου της Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο.

Πριν μερικές ημέρες είχαμε κατολίσθηση με πτώση βράχων στην ανηφόρα της Αρβανιτιάς, λίγο πιο πάνω από την αρχή των σκαλιών του Παλαμηδιού. Χώματα και πέτρες έπεσαν επίσης και στην διαδρομή του Γύρου της Αρβανιτιάς.

Το ΒΙΝΤΕΟ: 

 

Ευτυχώς στο σημείο δεν περνούσαν άνθρωποι, αλλα και τα όποια αραγμένα αυτοκίνητα ήσαν από την απέναντι πλευρά του δρόμου.

Τα βράχια έπεσαν μέσα στο δρόμο και αν και είπαν ότι φταίει η μεγάλη βροχόπτωση δεν είναι καθόλου έτσι. Δεν είναι αυτή η αιτία. Η βροχή ήταν πολύ λιγότερη από πολλές άλλες φορές.

Βράχια πέφτουν διότι το έδαφος και με λίγο νερό φουσκώνει και αυτά έχουν αποκολληθεί από σεισμούς ή άλλες αιτίες.  Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός, αλλά καθ’όλα προβλέψιμο. Αν δεν έπεφταν προχθές, θα έπεφταν μερικές βδομάδες ή μήνες αργότερα.

Δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι ο κίνδυνος όταν περνάς από κάτω από ανάλογες περιοχές παραμονεύει. Ένας άνθρωπος που ανεβαίνει στο Παλαμήδι από τα σκαλιά και πετά μια πέτρα ή ένα ζώο που μετακινεί μια μικρή πέτρα είναι πολύ πιθανό ότι θα οδηγήσει μετά από κάποιο διάστημα στη πτώση της πέτρας και δεν είναι αναγκαίο για να σκοτώσει να είναι βράχος. Μια πετρούλα από τέτοιο ύψος προκαλεί δυστύχημα. Ο χρονισμός είναι το θέμα. Να μην είσαι από κάτω όταν η πετρούλα πέσει.

Στην περίπτωση μας όμως δεν μιλάμε για πετρούλα, αλλά για βράχο.

Το Ναύπλιο είναι μια τουριστική πόλη με αξιοθέατο το Παλαμήδι και συνεπώς με κυκλοφορία πεζών από τα σκαλιά προς επάνω ή από το δρόμο στην κατεύθυνση προς και από την Αρβανιτιά και την Ακροναυπλία. Πολυσύχναστο θα λέγαμε σημείο. Ο Δήμος δεν έχει άραγε καμία ευθύνη για την μη επιθεώρηση των βράχων έστω και μια φορά το χρόνο; Πάντα πρέπει να τρέχουμε αφού γίνει η πτώση; Ο βράχος τι έγινε και έπεσε; Βράχηκε από την βροχή; Φυσικά και όχι. Είχε αποκολληθεί μήνες, χρόνια ή δεκαετίες τώρα και κανένας δεν είχε προβλέψει ότι κάποτε θα έπεφτε. Σιγά- σιγά το έδαφος θα υποχωρούσε, αφού οι κλίσεις είναι μεγάλες.

Σε αυτό το σημείο όμως θα πρέπει να θυμηθούμε και ένα ακόμη σημαντικό γεγονός. Την άνοιξη του 2012 είχαμε πάλι κατολισθήσεις στη διαδρομή του γύρου της Αρβανιτιάς κοντά στην καμάρα. Έκλεισε η διαδρομή και κόπηκε η διέλευση.

Το γεγονός οδήγησε σε έλεγχο από το ΙΓΜΕ και μελέτη που είχε συμπεράνει ότι ο βράχος της Ακροναυπλίας έχει βράχους παγίδες. Είχε καταγράψει βράχους που αιωρούνται και είναι θέμα χρόνου πότε θα πέσουν. Η μελέτη πρότεινε τα έργα που έπρεπε να γίνουν για να αποκατασταθεί η ασφάλεια στη διέλευση και το είχε υπολογίσει και το ποσό που θα απαιτούσε η αποκατάσταση των βράχων. Λίγο περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ο δήμος τότε έκλεισε με σιδερένιες πόρτες και σύρματα την διάβαση και αναζητούνταν τα χρήματα της αποκατάστασης, αφού το έργο αξιολογείτο σαν επείγον μιας και η σπουδαιότητα του Γύρου της Αρβανιτιάς είναι τεράστια για Ναυπλιείς και επισκέπτες της πόλης.

Βρισκόμαστε στην Άνοιξη του 2012, λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου. Ο δήμαρχος Αναγνωσταράς έχει εκφράσει την επιθυμία να γίνει το έργο, αλλά παραιτείται για να κατέβει στις εκλογές. Διάδοχος ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος. Ο νέος δήμαρχος κληρονόμησε τον δήμο και φυσικά όλα τα καλά και όλα τα προβλήματα του.

Κάποιους μήνες αργότερα από το κλείσιμο και αφού απομακρύνθηκαν τα βράχια που είχαν πέσει στην διαδρομή, αυτή ανοίχθηκε χωρίς να έχει γίνει το έργο. Έτσι συνεχίζεται η επικινδυνότητα από τότε μέχρι σήμερα. Η δημοτική αρχή ποτέ δεν είπε το παραμικρό για το έργο αυτό. Ποτέ δεν ακούσαμε ότι προσπαθεί να το εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα. Ποτέ δεν ασχολήθηκε με την ασφάλεια αυτών που διασχίζουν τον Γύρο της Αρβανιτιάς.

Σήμερα και βλέποντας τα σκουριασμένα σύρματα στην αρχή και το τέλος της διαδρομής αναρωτιέσαι γιατί είναι εκεί. Η απάντηση είναι ότι είναι εκεί, επειδή η δημοτική αρχεί έξι χρόνια τώρα αδιαφορεί για την ασφάλεια των διερχομένων και την αποκατάσταση της σταθερότητας των βράχων.

Αρκείται στην κακοφτιαγμένη και κακοτοποθετημένη ταμπελίτσα που λέει απαγορεύεται η διέλευση.  Ποιος την βλέπει; Ποιος της δίνει σημασία;

Αν γίνει ατύχημα, στον άτυχο που θα μας κοιτάζει από ψιλά, ο δήμαρχος θα του πει “Φταις γιατί δεν είδες και δεν σεβάστηκες την πινακίδα;”

Αν πάλι η ευθύνη επιρρίπτεται στους ενήλικες ότι περνούν με δική τους ευθύνη, στα παιδιά επιρρίπτεται η ίδια ευθύνη;

Κύριε δήμαρχε η ευθύνη σας είναι μεγάλη και είναι προσωπική. Το θέμα το γνωρίζεται. Ένα δυστύχημα δεν θα μπορείτε να πείτε ότι είναι τυχαίο γεγονός. Εσείς επιλέγεται τι θα γίνει στη πόλη και η αυλή σας το προσυπογράφει παμψηφεί. Γιατί δεν κάνατε τίποτα για αυτό το τεράστιο θέμα; Το γνωρίζεται και το ΙΓΜΕ σας προειδοποίησε.

Κύριε Κωστούρο το θέμα είναι σοβαρό, κάνετε κάτι έστω και τώρα και ενημερώστε πιο αποτελεσματικά τους διερχόμενους μέχρι να κάνετε κάτι. Η σημερινή κατάσταση δεν περιποιεί τιμή για την πόλη και τον δήμαρχο της. Εγκατάλειψη και κορυφαίος προορισμός δεν πάνε μαζί…

ΦΩΤΟ:

   

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ