Προγραμματική Συμφωνία Μεταξύ Δήμου Τρίπολης Και ΓΑΒ LAB Του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Τρίπολη: Συνεργασία δήμου-πανεπιστημίου για την καινοτομία

Δημήτριος Παυλής Μανώλης Γουάλλες
Τρίπολη: Συνεργασία δήμου-πανεπιστημίου για την καινοτομία
- Advertisement -

Το Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας (ΓΑΒ LAB), του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ο Δήμος Τρίπολης, προχώρησαν στην υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας, για να πραγματοποιηθεί ο “Χώρος Καινοτομίας του ΓΑΒ LAB”, στην Τρίπολη.

- Advertisement -

Ο Χώρος Καινοτομίας, είναι μια πρωτοβουλία του ΓΑΒ LAB, που σκοπό έχει, να επιτρέψει στη νεανική δημιουργικότητα, να μείνει εδώ, να εκφραστεί, να ωριμάσει και να παράξει αξία, υπηρεσίες, ευκαιρίες και προϊόντα για όλους μας.

Πρόκειται για ένα χώρο, στον οποίο οι νέοι, θα έχουν την ευκαιρία, να έρθουν σε επαφή και να πειραματιστούν ελεύθερα με τεχνολογίες αιχμής, όπως για παράδειγμα 3D scanning, 3D printing, Arduino και αισθητήρες διαφόρων τύπων, RaspberryPi, controlable and programmablerobots, αλλά και να υποστηριχθούν στην μεταφορά των τεχνολογιών στην αγορά και την μετατροπή των δεξιοτήτων τους σε επιχειρηματικά εργαλεία και προϊόντα.

Σύμφωνα με την προγραμματική συμφωνία, η οποία έχει εγκριθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος Τρίπολης θα υποστηρίξει την προσπάθεια, παραχωρώντας τους χώρους που απαιτούνται για τη στέγαση της δράσης.

Η τελική επιλογή του χώρου, θα κυρωθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο δήμαρχος Τρίπολης, κ. Δημήτριος Παυλής, ανέφερε πως «Έχει μεγάλη σημασία για εμάς η στήριξη δράσεων καινοτομίας, όχι μόνο γιατί συνδέουν την ακαδημαϊκή κοινότητα με τις τοπικές επιχειρήσεις, προσφέροντας ώθηση στην ακαδημαϊκή όσο και στην οικονομική ζωή του τόπου, αλλά κυρίως γιατί δημιουργούν νέες προοπτικές έκφρασης της νεανικής δημιουργικότητας, εδώ στον τόπο μας, την Τρίπολη».

Από την πλευρά του, ο κ. Μανώλης Γουάλλες, Διευθυντής του ΓΑΒ LAB και Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, δήλωσε: «Μπορεί ο Χώρος Καινοτομίας να σχεδιάζεται από μία μονάδα του Πανεπιστημίου, έχει όμως ως αποδέκτες τους πολίτες της Τρίπολης. Η συμμετοχή του Δήμου, πέρα από την τεχνική και υλική υποστήριξη, μας δίνει και την απαραίτητη ηθική ώθηση καθώς δείχνει πως η πόλη επιθυμεί η προσπάθεια να προχωρήσει. Μένει να γίνουν μερικά βήματα ακόμη, όσο όμως έχουμε τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας είναι βέβαιο πως θα τα καταφέρουμε».

Η συνεργασία μεταξύ του ΓΑΒ LAB και του Δήμου Τρίπολης δεν περιορίζεται στη δημιουργία του Χώρου Καινοτομίας.

Οι προηγούμενες κοινές τους δράσεις, έχουν αποσπάσει τιμητικό τίτλο από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ παράλληλα, μελετούν και σχεδιάζουν από κοινού, δέσμη δράσεων, με στόχο την ευρύτερη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία, για την τεχνολογική, ακαδημαϊκή και οικονομική ανάπτυξη.

- Advertisement -

________________