Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής

- Advertisement -

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχή χρονιά, από 1 έως 4 Μαρτίου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Το ενδιαφέρον με το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών είναι ότι στους χώρους του θα βρεθούν ταυτόχρονα μεγάλες προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής, εν μέσω μάλιστα μίας πολύ ενδιαφέρουσας συγκυρίας. Το Φόρουμ πραγματοποιείται σε μία εποχή αστάθειας, λίγες ημέρες μετά τον πανικό που επικράτησε στα διεθνή χρηματιστήρια με τη σημαντική πτώση των δεικτών της Wall Street, που παρέσυρε τις διεθνείς αγορές, αλλά και την αναταραχή στην αγορά ομολόγων, με την Αθήνα να βγαίνει στις αγορές.

- Advertisement -

Με αυτά τα δεδομένα, η παρουσία ανθρώπων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής παίρνει ιδιαίτερη αξία.

Στους Δελφούς θα βρίσκεται η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, Daniele Nouy, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής στις τράπεζες, εν αναμονή των stress test και ενώ φουντώνουν οι ανησυχίες για το ύψος των επισφαλειών όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer, ο άνθρωπος που χρηματοδοτεί την ευρωπαϊκή οικονομία μέσω των χαμηλότοκων δανείων της ΕΤΕπ, θα έχει τη δυνατότητα να συναντηθεί με επιχειρηματίες που θα βρίσκονται στους Δελφούς, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα θα έχει η παρουσία του πρώην επικεφαλής του Euroworking Group, Thomas Wieser, ο οποίος πρόσφατα εκτίμησε ότι οι απώλειες από τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 για την ελληνική οικονομία δεν ήταν 85 δισ. ευρώ, αλλά τουλάχιστον 200!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η παρουσία του Klaus Regling, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, που σχεδιάζεται μέσα στα επόμενα χρόνια να μετατραπεί στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Ο Klaus Regling γνωρίζει το ελληνικό χρέος όσο λίγοι και σίγουρα θα αναλάβει καθοριστικό ρόλο σε μία ενδεχόμενη μελλοντική προσπάθεια αναδιάρθρωσής του.

Η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές έχει υπάρξει αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των αναλυτών, που δε δείχνουν να συμφωνούν για το εάν επρόκειτο για μία απλή διόρθωση ή για ένα σήμα αποθέρμανσης της παγκόσμιας οικονομίας και ο έγκριτος δημοσιογράφος, Martin Wolf, των Financial Times, θα μπορούσε να διαφωτίσει το κοινό σχετικά με το τι συνέβη και το τι θα πρέπει να περιμένουμε.

Πέραν όμως της οικονομίας, οι διεθνείς προσωπικότητες που θα φιλοξενηθούν στο Φόρουμ των Δελφών που ξεκινά την 1η Μαρτίου μπορούν να συμβάλουν για παράδειγμα στο διάλογο επί ευρωπαϊκών θεμάτων. Το παρόν στους Δελφούς θα δώσει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Boyko Borisov, την ώρα που η χώρα του έχει αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με καυτά θέματα στην ατζέντα, όπως η μεταναστευτική πολιτική. Με το Σκοπιανό να βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, οι σχέσεις και οι συμμαχίες στα Βαλκάνια αποκτούν ιδιαίτερη αξία για τους Έλληνες πολιτικούς.

Τον τόνο στη συζήτηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας αναμένεται να δώσει η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Rose Gottemoeller, αλλά και ο διευθυντής της Europol, Rob Wainwright, αρμόδιος για θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

- Advertisement -

________________