Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ100 νέα κρούσματα ιλαράς σε μια εβδομάδα - 6 νεκροί από επιπλοκές...

100 νέα κρούσματα ιλαράς σε μια εβδομάδα – 6 νεκροί από επιπλοκές της γρίπης

Αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέσα σε μόλις μία εβδομάδα καταγράφηκαν 100 νέα κρούσματα στη χώρα μας, φτάνοντας πλέον στα 1.362.

Στη μεγάλη πλειονότητα τους οι νοσούντες είναι για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Οι ειδικοί αναμένουν την εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων καθώς η επιδημία ιλαράς στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ενώ αποκλείεται η συχνότητά τους να αυξηθεί και σε άλλες γεωγραφικές περιοχής χώρας, πέραν της Νότιας Ελλάδας όπως συμβαίνει σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φθινόπωρο του 2017 καταγράφηκαν και δύο θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς, στη χώρα μας. Ο πρώτος αφορούσε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος αφορούσε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.

Εμβολιαστείτε με το MMR
Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας η γρίπη στην Ελλάδα
Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα από επιπλοκές της γρίπης, η οποία παρουσιάζει αυξημένη δραστηριότητα σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο συνεχίζει να υπογραμμίζει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ως τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από τη γρίπη.

η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ