προβάλλει σημαντικά ντοκιμαντέρ της διοργάνωσης, από την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου έως και το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα.
Το πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει ένα πανόραμα ελληνικών και διεθνών παραγωγών και απευθύνεται τόσο σε σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και στο ευρύ κοινό. Ειδικότερα, οι προβολές για σχολικές ομάδες, θα πραγματοποιηθούν στις 1 & 2 Φεβρουαρίου, πρωινές ώρες (10:00-13:00), κατόπιν συνεννόησης των ενδιαφερομένων σχολείων με το Μουσείο. Ενώ για το ευρύ κοινό θα προβληθούν στις 2 & 3 Φεβρουαρίου, απογευματινές ώρες (18:00-22:00), επιλεγμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ της πρόσφατης κινηματογραφικής παραγωγής.
Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.
Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής:
Πέμπτη 1/2
> πρωινή ζώνη για σχολικές ομάδες, κατόπιν συνεννόησης με το Μουσείο
Ολκάς: Από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής (ώρα 10:00)- ελληνική αφήγηση
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπότσος (Ελλάδα 2013, 50’41”)
«Ολκάς» στα βυζαντινά χρόνια ήταν το εμπορικό πλοίο που διέσχιζε τη Μαύρη Θάλασσα και μετέφερε αγαθά στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία αλλά και πέρα από αυτή. Εκτός όμως από εμπορεύματα, μετέφερε ιδέες, αξίες, καλλιτεχνικές τάσεις και θρησκευτικές πεποιθήσεις, που επηρέασαν σημαντικά τη μορφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Το οδοιπορικό ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και ακολουθώντας τις ακτές της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουκρανίας, Κριμαίας και Γεωργίας καταλήγει στην Κωνσταντινούπολη. Ακολουθώντας αυτούς τους θαλάσσιους δρόμους αναδεικνύονται οι πολιτιστικές, τουριστικές και οικονομικές σχέσεις της ευρύτερης περιοχής, μέσω των μνημείων που σώζονται από τους μεσαιωνικούς χρόνους.
Τόλμησε να ταξιδέψεις (ώρα 11:00)- υποτιτλισμένο
Σκηνοθεσία: Ross Shakin, Dominique Görlitz (Γερμανία 2010, 52′)
Αυτό το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ εξερευνά ένα από τα μεγαλύτερα, άλυτα μυστήρια της σύγχρονης αρχαιολογίας: είχαν οι αρχαίοι πολιτισμοί της Αμερικής επαφές με τον Παλιό Κόσμο πριν την άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου το 1492; Εάν αυτό είναι αλήθεια, τότε οι ναυτικοί της Εποχής του Λίθου μπορούσαν να διασχίσουν τον Ατλαντικό και προς τις δύο κατευθύνσεις…Με το ABORA III, το πιο φιλόδοξο από τα μέχρι σήμερα σχέδια του, ο Γερμανός πειραματικός αρχαιολόγος Dominique Görlitz, επιχείρησε να διασχίσει το βόρειο Ατλαντικό με ένα προϊστορικό πλοίο. Η αποστολή αυτή ήταν μια από τις πιο συναρπαστικές και επικίνδυνες περιπέτειες από τότε που ο νορβηγός Θορ Χέιερνταλ διέσχισε το νότιο Ατλαντικό.
Όταν ο homo sapiens έφτιαχνε τις ταινίες του (ώρα 12:00)- υποτιτλισμένο
Σκηνοθεσία: Pascal Cuissot, Marc Azéma (Γαλλία 2015, 52′)
Η ταινία μάς οδηγεί χιλιάδες χρόνια πίσω, στην παλαιολιθική τέχνη, σε αναζήτηση των πρώτων ιχνών κινηματογράφου. Μια νέα ανάγνωση των έργων ζωγραφικής και χαρακτικής των ανθρώπων των σπηλαίων αποκαλύπτει κίνηση των ζώων που απεικονίζονται στους τοίχους, θεμελιώδες βήμα προς το σινεμά των κινουμένων σχεδίων. Προς το τέλος της παλαιολιθικής εποχής, ένας απίστευτος μηχανισμός αναπαραγωγής των εικόνων κάνει την εμφάνιση του εκπλήσσοντας τους ειδικούς του κινηματογράφου.
Παρασκευή 2/2
> πρωινή ζώνη για σχολικές ομάδες, κατόπιν συνεννόησης με το Μουσείο
Αφύσικη επιλογή (ώρα 10:00)- υποτιτλισμένο
Σκηνοθεσία: Sarah Whalley (Αυστρία 2014, 55′)
Τα φτερά των χελιδονιών στους λόφους της Nebraska λιγοστεύουν όλο και περισσότερο, ενώ οι χελώνες στην Chesapeake Bay γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Στα νησιά Galápagos, τα διαφορετικά είδη καταρρέουν το ένα πίσω από το άλλο. Τι έχει συμβεί στην εξέλιξη; Η απάντηση είναι πολύ απλή: Οι άνθρωποι έχουν μεταμορφώσει τον πλανήτη πέρα από κάθε αναγνώριση, μετατρέποντας βοσκότοπους και δάση σε αγρούς και πόλεις και μολύνοντας τον αέρα και το νερό. Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν αλλάξει την πορεία της εξέλιξης, συχνά με εκπληκτικούς τρόπους.
Νεύτων: Η δύναμη του Θεού (ώρα 11:00)- ελληνική αφήγηση
Σκηνοθεσία: Πάνος Ανέστης (Ελλάδα 2016, 40′)
Αποτελεί το πρώτο ελληνικό δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με θέμα την ζωή και το έργο του Sir Isaac Newton, και sequel του βραβευμένου ”Galileo: Fighting in the Dawn of Modern Science” (2013). Αφηγηματικά διαφέρει της παραδοσιακής δομής των ντοκιμαντέρ, καθώς η αφήγηση είναι σε πρώτο πρόσωπο από τον ίδιο τον κεντρικό ήρωα, στην οποία παρεμβάλλονται ο αφηγητής/θεατής του «θεατρικού» έργου αλλά και εικόνες δημιουργημένες σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της δράσης και όχι απλώς συμπληρωματικά εφέ.
Το μεγάλο μυστήριο των μαθηματικών (ώρα12:00)- υποτιτλισμένο
Σκηνοθεσία: Daniel Mc Cabe, Richard Reisz (Η.Π.Α. 2015, 55′)
Το ντοκιμαντέρ αυτό οδηγεί τους θεατές σε μια περιήγηση μαθηματικού μυστηρίου, σε μια τολμηρή εξερεύνηση της εκπληκτικής δύναμης των μαθηματικών ανά τους αιώνες. Τα μαθηματικά ήταν απαραίτητα από τις πρώτες ασύρματες ραδιοφωνικές μεταδόσεις, μέχρι την πρόβλεψη και ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs, και την επιτυχημένη προσγείωση του Rover Mars.
> απογευματινή ζώνη για γενικό κοινό
Με ανοιχτά φτερά (ώρα 18:00)
Σκηνοθεσία: Βίβιαν Παπαγεωργίου, 22’
Ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για μια ομάδα χορευτών με αναπηρία και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη ζωή μέσα από την τέχνη τους.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=kFOV6lTWGG0
Και όμως κινούνται (ώρα 18:30)
Σκηνοθεσία: Άρης Μαλανδράκης, 29’
Με υλικό τις ασπρόμαυρες κωμωδίες και μελό της περιόδου 1950-1970, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις -πρώιμες- εμφανίσεις κινουμένων σχεδίων και σκίτσων, που χρησιμοποιήθηκαν σε γνωστές και άγνωστες, αλλά διαχρονικά αγαπημένες ταινίες. Εκτός από τα κινούμενα σχέδια, αλλά και τις κινούμενες κούκλες που χρησιμοποιήθηκαν σε αρκετές ταινίες, το ντοκιμαντέρ ανθολογεί, επίσης, τα χιουμοριστικά σκίτσα που εμφανίστηκαν σε αυτές, φτιαγμένα από γνωστούς γελοιογράφους της εποχής (Αρχέλαος, Βασίλης Χριστοδούλου, Μποστ, Κυρ, Μίνως Αργυράκης κ.ά,)
Τσιμεντογραφία (ώρα 19:00)
Σκηνοθεσία: Σίλβια Νικολαΐδη, 51’
Η Τσιμεντογραφία είναι ένα ντοκιμαντέρ για μορφή τέχνης που φέρει μια Κυπριακή ταυτότητα. Από τη σκιτσαρισμένη ιδέα στο χαρτί, στη δημιουργία του καλουπιού από πολυστυρένιο, στον εορτασμό του ολοκληρωμένου κομματιού, αυτό το ντοκιμαντέρ ακολουθεί για πάνω από τρία χρόνια τη δημιουργία των πιο πρόσφατων έργων του Κώστα Οικονόμου με τη χρήση της τσιμεντογραφίας.
Trailer: https://vimeo.com/120594326
Ο Σαμουέλ στα σύννεφα (ώρα20:00)
Σκηνοθεσία: Pieter Van Eecke, 70’
Στη Βολιβία, οι παγετώνες λιώνουν. Ο Σαμουέλ, ένας βετεράνος χειριστής τελεφερίκ, κοιτάζει έξω από το παράθυρό του στην κορυφή του κόσμου. Γενιές και γενιές προγόνων του έζησαν και δούλεψαν στις χιονισμένες Άνδεις, αλλά τώρα το χιόνι εκλείπει. Καθώς οι επιστήμονες συζητούν και μετρούν τις απειλητικές αλλαγές, ο Σαμουέλ τιμά τα αρχαία πνεύματα του βουνού. Άλλωστε, όπως μας φανερώνει το ποιητικό αυτό ντοκιμαντέρ, σ’ ένα σύμπαν γεμάτο χειροπιαστά προβλήματα και μαγικές αλληγορίες, σε υψόμετρο 5.000 μέτρων ο κόσμος μοιάζει απέραντος κι ο άνθρωπος πεπερασμένος, καθώς τα σύννεφα συνεχίζουν να περνούν…
Trailer: https://vimeo.com/157116982
Σάββατο 3/2
> απογευματινή ζώνη για γενικό κοινό
The extra mile (ώρα 18:00)
Σκηνοθεσία: Βικτώρια Βελλοπούλου, 74’
Ο Λευτέρης Παρασκευάς, ένας κομμωτής που ζει στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης θα πάρει μέρος στο πιο δύσκολο τρίαθλο του κόσμου, το Archto Arc. Θα τρέξει 140 χλμ από την Μαρμάρινη Αψίδα του Λονδίνου έως το Ντόβερ, θα κολυμπήσει 33,8 χλμ διασχίζοντας το στενό της Μάγχης και θα διανύσει την απόσταση των 296 χλμ με ποδήλατο, για να τερματίσει στην Αψίδα του Θριάμβου από το Λονδίνο στο Παρίσι. Ο σκοπός του είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό, να ενισχύσει οικονομικά ανθρώπους με κινητικές και νοητικές δυσκολίες. Το ψυχογράφημα ενός ανθρώπου που ξεπερνά τα όριά του για να βοηθήσει τους άλλους, επαναπροσδιορίζοντας την ιδέα του νικητή και ρίχνοντας φως στις σημαντικές πτυχές της ζωής.
Trailer: https://vimeo.com/205454106
Is radiation the asbestos of the 21th century? (ώρα 19:30)
Σκηνοθεσία: Hjalmar Ilmer , 45’
Το ντοκιμαντέρ αυτό εξετάζει τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων, των wifi και των πύργων μετάδοσης στους ανθρώπους. Ακολουθεί τον ηλεκτρικά υπερευαίσθητο Dennis Rietbergen στην αναζήτηση απαντήσεων. Πόσο κακή είναι η ακτινοβολία; Πώς αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι τα θέματα υγείας τους; Είναι αναγνωρισμένο ως ασθένεια; Ο Rietbergen επισκέπτεται και μιλάει με επιστήμονες, γιατρούς και ασθενείς με οργανισμούς υγείας στην προσπάθειά του να επιβεβαιώσει τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στην υγεία.
Trailer: https://vimeo.com/231456897
Balkan Routes (ώρα 20:20)
Σκηνοθεσία: Chris Rabbit & Anthony Fletche, 83’
Έξι μουσικοί από όλη την Ευρώπη. Η Βαρκελώνη ως χωνευτήρι. Μουσική από Ρομά, Klezmer και Βαλκανικές παραδόσεις αλλά με Βαρκελωνική ανατροπή. Ντόπιοι σπεσιαλίστες και μια νέα γενιά μουσικών απ’ τα Βαλκάνια. H Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra, περιοδεύει στα Βαλκάνια και παίζει με ντόπιους εξερευνώντας τις βαλκανικές ρίζες της.
Trailer: https://vimeo.com/174183572
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλ: 27950 31630 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).
Το Χριστόψωμο είναι ένα γλυκό ψωμί που το φτιάχνουμε την παραμονή των Χριστουγέννων. Οι ρίζες…
Για άλλη μία φορά, την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, οι σύλλογοι Choy Lee Fut kung Fu…
Τα κορίτσια του Φείδωνα ..ξεδόντιασαν τις ΄΄Τίγρεις΄΄ στα Γιάννενα Με ..περίπατο 6-0 η ομάδα της…
Παραμονή Χριστουγέννων Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Δήμου Άργους-Μυκηνών. Στις 24 του μηνός Δεκεμβρίου του έτους…
Συλλήψεις στην Αργολίδα για εμπορία ανθρώπων. Συνελήφθη, στις 21.12.2024 το μεσημέρι, σε τοπική κοινότητα του…
Αλλαγή στις ημέρες της Λαϊκής Αγοράς του Άργους λόγω Χριστουγέννων. Ανακοίνωση έκανε ο δήμος Άργους…