Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΣαν να μην πέρασε μια μέρα: Αυξάνουν υπαλλήλους και φορείς του Δημοσίου

Σαν να μην πέρασε μια μέρα: Αυξάνουν υπαλλήλους και φορείς του Δημοσίου

Με προκηρύξεις εκατοντάδων θέσεων και σταθερή αύξηση του μόνιμου προσωπικού, των μετακλητών και αιρετών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, «οπλίζεται δεόντως» για την επόμενη εκλογική μάχη.

Παρά τις επιταγές του μνημονίου και τη φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες, το ψαλίδισμα των μισθών και τον πολλαπλασιασμό των ελαστικών μορφών εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση επενδύει σταθερά -όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία- στη διεύρυνση της δεξαμενής του δημόσιου τομέα (και των ψηφοφόρων της).

Ενδεικτική της εν λόγω τακτικής, είναι και επίσπευση της προκήρυξης 8.171 θέσεων μονίμων υπαλλήλων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων που καθυστερούσε εδώ και καιρό λόγω αναντιστοιχίας μεταξύ των θέσεων που επρόκειτο να προκηρυχθούν από το ΑΣΕΠ και εκείνων για τις οποίες ζητούνται διάφορα προσόντα! Με άλλα λόγια «μπείτε και βλέπουμε τι θα κάνετε»! Η αποστολή της προκήρυξης στο Εθνικό Τυπογραφείο αναμένεται να γίνει εντός του Ιανουαρίου και η δημοσίευση στο ΦΕΚ μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Αποκαλυπτικά ωστόσο είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της την Τετάρτη η εφημερίδα «Καθημερινή», σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των φορέων του Δημοσίου επί ημερών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει αυξηθεί κατά 65%!

Αλλά και οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα αυξήθηκαν από 227 που ήταν το 2015 σε 374 το 2017, ενώ τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυξήθηκαν σε 1.211 από 1.068. Κατ’ επέκταση αυξήθηκαν και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, που ανήλθαν σε 712.716 από 686.824 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Λειτουργεί δηλ. (σε πλήρη ανάπτυξη και εφαρμογή) το σύστημα «αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και κατακυριεύσατε» τη χώρα…

Την ίδια ώρα, ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο παραμένει άγνωστος, από τη στιγμή που η πλήρης αποτύπωση των δομών του Δημοσίου παραμένει στα χαρτιά. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο 16 από τους 1.730 φορείς έχουν υποβάλει στοιχεία για τη δομή τους, με αποτέλεσμα να παραμένει ασαφής ο αριθμός των υπαλλήλων τους.

ΝΔ: Αυξάνουν κατά χιλιάδες τους δημόσιους υπαλλήλους και στέλνουν το λογαριασμό στους φορολογούμενους
Τα εν λόγω στοιχεία αποτέλεσαν αφορμή σφοδρής επίθεσης της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση με τον αρμόδιο τομεάρχη Γιώργο Γεωργαντά να την κατηγορεί για εσκεμμένη καθυστέρηση με το ψηφιακό οργανόγραμμα του Δημοσίου, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν «οι αόρατοι μισθοδοτούμενοι και τα ρουσφέτια της στο Δημόσιο».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διαιωνίζει μια από τις χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος. Ενώ θα έπρεπε για κάθε τέσσερις υπαλλήλους που αποχωρούν να προσλαμβάνεται ένας, αυξάνει κατά χιλιάδες τους δημόσιους υπαλλήλους και στέλνει το λογαριασμό στους φορολογούμενους», σχολίασε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Κιλκίς.

«Το κράτος έχει μπει πλήρως στην υπηρεσία του κόμματος. Τάζουν μονιμοποίηση, ενώ ξέρουν πως αυτό είναι αντισυνταγματικό. Κοροϊδεύουν και εξαπατούν ξανά. Το κράτος μεγαλώνει. Οι δημόσιοι φορείς αυξάνονται. Κολλητοί και συγγενείς βολεύονται με τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου», υπογράμμισε κατά την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Νέα Δημοκρατία:

Οι φορείς του Δημοσίου τόσο του στενού, όσο και του ευρύτερου τομέα αυξήθηκαν από 227 το 2015 σε 374 το 2017, δηλαδή σημείωσαν μια αύξηση του 65%.

Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είναι πλέον 1.211 από 1.068 που ήταν προ δύο ετών, δηλαδή σημείωσαν αύξηση της τάξης του 13,5%.

Ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο ανήλθε από 686.824 τον Δεκέμβριο του 2015 σε 712.716 τον Οκτώβριο του 2017.

Μόνο 16 από τους 1730 φορείς έχουν υποβάλει στοιχεία για τη δομή τους με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον ακριβή αριθμό και το μισθολογικό ύψος των αποδοχών όλων των υπαλλήλων.

Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι συμβάσεις έργου, αλλά και οι ωρομίσθιοι στα συγχρηματοδοτούμενα μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ αυξήθηκαν κατά 1.538 άτομα, φτάνοντας τον Αύγουστο του 2017 συνολικά τους 11.699 υπαλλήλους έναντι 10.161 υπαλλήλων τον Αύγουστο του 2016.

Οι κατηγορίες των μετακλητών, αιρετών και προέδρων/μελών διοικητικών συμβουλίων, δείχνουν ετήσια συνολική αύξηση κατά 1.026 άτομα. Συγκεκριμένα οι αιρετοί σημείωσαν αύξηση κατά 687 άτομα.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ