Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣLIFESTYLEΗ εμπειρία μίας Ναυπλιώτισσας στην Βομβάη

Η εμπειρία μίας Ναυπλιώτισσας στην Βομβάη

‘Αρθρο της Βερόνικας Ηλιοπούλου

H συμμετοχή μου στην έκθεση εξερχόμενου τουρισμού της Βομβάης (ΟΤΜ) έγινε ύστερα από πρόταση του δασκάλου μου στα χίντι, Δρ. Δημήτρη Βασιλειάδη, την οποία και δέχτηκα με χαρά.

Παρόλο που ταξιδεύω συχνά στην Ινδία, δεν γνώριζα ότι η ΟΤΜ είναι μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις παγκοσμίως και η μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού και ταξιδιών της Ασίας. Η θέση μου στην έκθεση ήταν στον πάγκο της Καβάλας, που ήταν ένας από τους επτά που συμμετείχαν στο ενιαίο περίπτερο του ΕΟΤ. Ο κ. Βασιλειάδης θεώρησε πως είμαι το σωστό άτομο για την προώθηση της Καβάλας και του τουρισμού στην Ελλάδα εν γένει, μιας και έχω ζήσει αρκετά χρόνια στην Ινδία και γνωρίζω καλά την νοοτροπία και τις ανάγκες των Ινδών. Εξάλλου πάντα ήθελα να συνδέω αυτές τις δύο χώρες μέσω του πολιτισμού τους, και έτσι και δέχτηκα με χαρά να συμμετάσχω σε αυτήν την έκθεση.

Πριν φύγω για την Ινδία συναντήθηκα με την κα. Αναστασία Ιωσηφίδου, Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας «Δημωφέλεια» προκειμένου να συζητήσουμε για ό,τι είχε να κάνει με την παρουσία μας στην έκθεση, εφόσον θα παρίστατο και η ίδια.

Η ΟΤΜ λάμβανε χώρα για τρεις μέρες από 18 έως 20 Ιανουαρίου 2018. Την πρώτη μέρα πήγα στο εκθεσιακό κέντρο συνοδευόμενη από τον Ινδό φίλο μου, Mr. Ujjawal Gauraha, όπου φτάσαμε αρκετά νωρίς και συναντήσαμε την κα. Κατερίνα Μεϊμάργλου (υπεύθυνη του περιπτέρου του ΕΟΤ), και τον κ. Μιχάλη Μιχαηλίδη (προϊστάμενο του τμήματος Έρευνας αγοράς στο Υπουργείο Τουρισμού), οι οποίοι μας υποδέχθηκαν με πολύ θέρμη. Αμέσως μετά έφτασε και η κα. Ιωσηφίδου, με όλο το υλικό προώθησης – φυλλάδια, διαφημιστικά μαγνητάκια, κάρτες, pendrives (με βίντεο της Καβάλας και λεπτομερή τουριστικά πακέτα).

Από την πρώτη στιγμή έγινε αντιληπτό ότι χρειαζόμασταν κάποιον που να επικοινωνεί άμεσα με τους Ινδούς και να τους εντυπωσιάζει μιλώντας την γλώσσα τους. Αυτό το κατάλαβε και ο Ινδός φίλος και έτσι, αφού πήραμε την άδεια από τους υπεύθυνους, τον εντάξαμε στο περίπτερό μας για καλύτερα αποτελέσματα. Η ομάδα ολοκληρώθηκε και είχαμε την απόλυτη σιγουριά τής όσο το δυνατόν καλύτερης εκπροσώπησής μας. Εδώ πρέπει να σημειωθεί η αξιόλογη εισφορά της κας Ιωσηφίδου, μιας και η ίδια ήταν η κινητήρια δύναμη συμμετοχής της Καβάλας στην ΟΤΜ.

Είμαστε υπερήφανοι γιατί όχι μόνο ανταλλάξαμε κάρτες με περίπου 300 ταξιδιωτικούς πράκτορες, αλλά και παρουσιάσαμε την Καβάλα, κατανοώντας την ινδική νοοτροπία, με την βοήθεια ενός Ινδού στην ομάδα μας. Εξηγήσαμε στους Ινδούς πράκτορες και ταξιδιώτες πως «ο,τιδήποτε έχουν στο μυαλό τους ως ορισμό της ομορφιάς» θα το βρουν στην Καβάλα. Η έννοια της ομορφιάς είναι υποκειμενική και διαφορετική για τον καθένα. Σε κάποιον μπορεί να αρέσει το δάσος, σε άλλον η γαλάζια θάλασσα ή ο μπλε ουρανός.

Η Καβάλα ως δήμος και νομός, περιλαμβάνει φυσική ομορφιά σε βουνό, θάλασσα, ποτάμια, αρχιτεκτονική, αρχαιότητες, και συνδυασμό δραστηριοτήτων που έχουν να κάνουν με όλα αυτά, καθώς και θεραπευτικά λουτρά, καλό φαγητό, διασκέδαση, τέχνες και πολιτισμό. Αναμφίβολα είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τους Ινδούς να εξερευνήσουν την Καβάλα. Έχοντας μια τέτοια ποικιλία ομορφιάς, φαγητού και δραστηριοτήτων, αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για μικρής όσο και μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές. Επίσης, μπορεί να γίνει συνδυασμός διακοπών στην Ελλάδα με τις χώρες που συνορεύουν, όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία. Προτείναμε στους Ινδούς και αυτόν τον συνδυασμό, καθότι είναι μια καλή ευκαιρία να αξιοποιήσουμε κοινά τουριστικά πακέτα με αυτές τις γειτονικές χώρες που έχουν ήδη τουρίστες από την Ινδία. Αυτό θα προωθήσει την Καβάλα με έναν καλύτερο τρόπο.

Οι περισσότεροι Ινδοί ταξιδιωτικοί πράκτορες είναι ενήμεροι μόνο σχετικά με τη Σαντορίνη και τη Μύκονο. Τους είπαμε ότι αυτοί οι δυο προορισμοί είναι αναμφισβήτητα πολύ καλοί, αλλά τις περιόδους αιχμής με τον πολύ κόσμο, είναι δύσκολο από το να βρουν δωμάτιο μέχρι του να έχουν καλή ποιότητα διακοπών, και οι Ινδοί επιζητούν την ηρεμία, οπότε καλό θα είναι να εξερευνήσουν λιγότερα γνωστά μέρη, όπως η Καβάλα. Επίσης, υπάρχουν κάποιοι Ινδοί που έχουν ήδη επισκεφθεί τη Μύκονο και τη Σαντορίνη και που τους αρέσει η Ελλάδα, οπότε γιατί να μην προωθηθεί η Καβάλα ως άλλος ένας καινούργιος ελληνικός προορισμός. Η πρόσβαση επίσης είναι εύκολη, αφού η Θεσσαλονίκη απέχει μόνο 1,5 ώρα οδικώς και υπάρχουν συχνές καθημερινές πτήσεις από την Αθήνα.

Όσον αφορά τα νιόπαντρα ζευγάρια, η Καβάλα θα ήταν το ιδανικό μέρος για ταξίδι του μέλιτος. Μιας και τα εργαζόμενα ζευγάρια διαθέτουν λίγες μέρες διακοπών, χρειάζονται να μείνουν σε ένα μέρος που να τους παρέχει τη μέγιστη ποικιλία τουριστικών παροχών σε μικρή χρονική περίοδο, και σίγουρα η Καβάλα έχει αυτή την δυνατότητα. Εάν το ζευγάρι θέλει να έχει την εμπειρία του νησιού, μπορεί να πάει εκδρομή στην κοντινή Θάσο ή τη Σαμοθράκη και τις υπόλοιπες μέρες μπορεί να έχει όμορφες ήσυχες στιγμές γύρω από την Καβάλα, καλύπτοντας διαφορετικές αναζητήσεις, φαγητό, ψώνια, δραστηριότητες, παραλίες και ρομαντικές βόλτες, αποφεύγοντας τους συνήθεις πολυπληθείς προορισμούς.

Η ομάδα μας κατεύθυνε τους επισκέπτες της έκθεσης και σε άλλους ταξιδιωτικούς πράκτορες του περιπτέρου του ΕΟΤ, προτείνοντάς τους παράλληλα να συμπεριλάβουν και την Καβάλα στα ταξιδιωτικά τους πακέτα. Υποδείξαμε επίσης στους Ινδούς επισκέπετες πως να προσαρμόσουν τα τουριστικά πακέτα τους προκειμένου να καλύψουν μεγάλο μέρος της Ελλάδας, και να την προτιμήσουν για μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές, συνδυάζοντας τον πολιτισμό και την φιλοξενία μας, για την οποία άλλωστε φημιζόμαστε.

Γνωρίζοντας το ινδικό ενδιαφέρον για τις ταινίες του Bollywood, ο κ. Μιχαηλίδης έκανε μία εξαιρετική παρουσίαση, προβάλλοντας ινδικά τραγούδια που γυρίστηκαν στην Ελλάδα, δυναμώνοντας έτσι το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό των Ινδών ταξιδιωτικών πρακτόρων. Η προώθηση τουριστικών πακέτων για τις περιοχές όπου έχουν γυριστεί ταινίες Bollywood είναι ευκολότερη καθώς οι ινδοί έχουν μεγάλη αγάπη για τον κινηματογράφο και θέλουν να επισκεφτούν τα μέρη που παίξανε οι αγαπημένοι τους Ινδοί σταρ και τα είδανε στη μεγάλη οθόνη.

Μετά από την κατατόπιση με προτάσεις και σχεδιασμούς για τουρισμό σε διαφορετικές εποχές του χρόνου, οι Ινδοί ταξιδιωτικοί πράκτορες φάνηκαν περισσότερο πεπεισμένοι στο να συμπεριλάβουν την Ελλάδα και την Καβάλα στα πακέτα περιήγησής τους και η ανταπόκρισή τους ήταν πολύ ενθουσιώδης.

Η ΟΤΜ ολοκληρώθηκε, και αισθανόμαστε ευτυχείς καθότι δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας. Το περίπτερο του ΕΟΤ επίσης βραβεύθηκε για την εξαιρετική του παρουσίαση και αυτό ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Επιστρέφουμε από την Ινδία με την σιγουριά εξαιρετικών αποτελεσμάτων και αναμένουμε θετικές εξελίξεις για την αύξηση των Ινδών τουριστών στην χώρα μας 365 μέρες τον χρόνο.

Η Βερόνικα Ηλιοπούλου είναι ηθοποιός και τραγουδίστρια από το 1994. Συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες στο Εθνικό θέατρο και σε ελεύθερους θιάσους. Ζει μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας τα τελευταία 16 χρόνια πάντα επιζητούσε τη σύνδεση των δύο χωρών. Συνεργάστηκε στη Βομβάη με τον Anup Jalota τραγουδώντας bhajans, καθώς και με ένα μουσικό συγκρότημα όπου τραγουδούσε fusion ελληνικά τραγούδια. Παρακολούθησε μαθήματα Χίντι με τον Δημήτρη Βασιλειάδη στο διδασκαλείο ξένων γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετείχε ως βοηθός κάστινγκ, για το τραγούδι “Swag Se Swagat” της Bollywood υπερπαραγωγής Tiger Zinda Hai, του οποίου τα γυρίσματα έγιναν στη Νάξο τον Οκτώβριο του 2017.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ