Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕντοπίστηκαν τα οστά Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στο Αλβανικό Μέτωπο

Εντοπίστηκαν τα οστά Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στο Αλβανικό Μέτωπο

Ομάδα Αλβανών εθνικιστών, επιχείρησε το πρωί να παρεμποδίσει την εκταφή οστών Ελλήνων στρατιωτών του Ελληνοϊταλικού Πολέμου 1940 – 1941 στη θέση Ντραγκότι στα Στενά της Κλεισούρας, κοντά στο Τεπελένι.

Οι Τσάμηδες εθνικιστές, που υποστηρίζουν πως η κατασκευή ελληνικών στρατιωτικών νεκροταφείων στην Βόρειο Ήπειρο θα νομιμοποιήσει ελληνικές διεκδικήσεις, απομακρύνθηκαν από την αστυνομία και οι εργασίες συνεχίστηκαν κανονικά. Υπολογίζεται πως 620 και πλέον πεσόντες είναι θαμμένοι στη συγκεκριμένη θέση, ενώ οι εκταφές θα συνεχιστούν έως την περιοχή της Κορυτσάς, όπου εκτιμάται ότι βρίσκονται πρόχειρα θαμμένοι περίπου 6.800 από τους 8.000 Έλληνες που σκοτώθηκαν σε μάχες με τους Ιταλούς. …

Δύο μήνες μετά τη συνάντηση του Nίκου Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του στην Κρήτη ξεκίνησαν οι εργασίες εκταφής παρουσία της μικτής ελληνο-αλβανικής επιτροπής, πλησίον του διατηρητέου νεκροταφείου από το 1941, στο σημείο Ντραγκότ του νομού Τεπελενίου, όπου στεγάζονται τα οστά περίπου 80 Ελλήνων πεσόντων, μετά τη σχετική άδεια που έδωσε η αλβανική κυβέρνηση.

Παρούσα στην έναρξη των εργασιών ήταν και η πρέσβειρα της Ελλάδας στα Τίρανα, Ελένη Σουρανή, που χαρακτήρισε ιστορική στιγμή την εκταφή των οστών, καθώς όπως πρόκειται για τους τελευταίους άταφους πεσόντες του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. «Στις διαπραγματεύσεις της Κρήτης τον παρελθόντα Νοέμβριο συζητήθηκε και το χρονίζον ζήτημα των κοιμητηρίων για τους Έλληνες πεσόντες. Συμφωνήθηκαν και σήμερα εφαρμόζονται, βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, βήματα για την πλήρη εφαρμογή της συναφούς συμφωνίας, ώστε το πρωτίστως ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα να διευθετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. …

Χαιρετίζουμε την ανταπόκριση της αλβανικής κυβέρνησης στο ιστορικά δίκαιο αυτό αίτημα, που αποδεικνύει ότι ο διάλογος και η συνεργασία σε πνεύμα εποικοδομητικό και χωρίς… αγκυλώσεις μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση διαφορών και τη δημιουργία θετικών προοπτικών για τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής μας και των λαών τους. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να εργάζεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, καλλιεργώντας κανόνες καλής γειτονίας και όρους διαλόγου, με γνώμονα την οικοδόμηση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος που αξίζει στην περιοχή μας.» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών….

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ