Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΨΥΧΑΓΩΓΙΑΒΙΒΛΙΑΠαρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Στο Ελάχιστο Μόλις» στην αίθουσα «Μέγας Αλέξανδρος» στο...

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Στο Ελάχιστο Μόλις» στην αίθουσα «Μέγας Αλέξανδρος» στο Άργος

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Στο Ελάχιστο Μόλις» στην αίθουσα «Μέγας Αλέξανδρος» στο Άργος…

Τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017 στις 6 το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Μέγας Αλέξανδρος» στο Άργος, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής «Στο Ελάχιστο Μόλις» της φιλολόγου Μαρίας Α. Βελιζιώτη, έκδοση της Αργολικής Αρχειακής Βιβλιοθήκης Ιστορίας & Πολιτισμού.

«Ανάμεσα στην ιαματική υπέρβαση που σηματοδοτεί η φύση με τα στοιχεία και τα στοιχειά της, και την έρημο του κλειστού δωματίου, οι στίχοι της Μαρίας Βελιζιώτη, κεντρίζουν, άλλοτε μελαγχολικά και άλλοτε οδυνηρά, τις προσδοκίες του αναγνώστη. Στίχοι πυκνοί («Το αύριο δεν εξουσιάζεται / και η ζωή θα είναι πάντα χτεσινή»), εικονοποιία απροσδόκητη και τολμηρή (« τα μέσα νερά μιας θάλασσας πικρης / εκεί που οι μύθοι βυθίζονται αυτόπρυμνοι… »), εισάγουν από την πρώτη στιγμή τον αναγνώστη σε ένα ιδιόμορφο και απαιτητικό ποιητικό σύμπαν. […] Η ποίηση της Βελιζιώτη έχει μορφή λιτή, ύφος σχεδόν δωρικό. Αρνείται να αρύνει την όψη της με στολίδια. Κι όμως, από την αυστηρή αυτή «πηγή» αναβλύζουν αισθήματα και χυμοί γεμάτοι ρωγμές. Αναβλύζει η σιωπηλή επίκληση του Άλλου. Αυτή δεν είναι άλλωστε η κοινή αγωνία του ποιήματος και του αναγνώστη του;», γράφει ο Γιάννης Λεοντάρης στο προλογικό σημείωμα.

Για τη νέα ποιητική συλλογή θα μιλήσουν: ο Γιάννης Λεοντάρης, Καθηγητής Πανεπιστημίου– Σκηνοθέτης, η Κωνσταντίνα Δοντά, Φιλόλογος – Καθηγήτρια του Γυμνασίου Κουτσοποδίου και η Καλλιόπη Καλποδήμου, Φιλόλογος – Καθηγήτρια του Μουσικού Γυμνασίου Άργους.

Ποιήματα θα απαγγείλουν μεταπτυχιακές φοιτήτριες των Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου. Η παρουσίαση θα πλαισιωθεί μουσικά από μαθητές του Γυμνασίου Κουτσοποδίου.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Άργους – Μυκηνών, ενώ, τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν εξολοκλήρου υπέρ του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες Ν. Αργολίδας.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα
Η Μαρία Βελιζιώτη γεννήθηκε στο Άργος. Σπούδασε Ελληνική φιλολογία – τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών σπουδών – στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Υπηρετεί, ως καθηγήτρια, στη Μέση Εκπαίδευση.
Ποιήματά της δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά το 2005, στο περιοδικό ΑΡΓΕΙΑΚΗ ΓΗ, επιστημονική και λογοτεχνική έκδοση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Άργους.

Έργα της: “λάμδα” (ποιήματα), 2008, η “Η Άνοιξη, Εκεί που τέλειωνε ο δρόμος” (ποιήματα), 2009 και “Στο Ελάχιστο Μόλις” (ποιήματα), 2017.

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ