Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΥΓΕΙΑΙλαρά «φονιάς» – Ο 17χρονος από τον Πύργο είναι το δεύτερο θύμα...

Ιλαρά «φονιάς» – Ο 17χρονος από τον Πύργο είναι το δεύτερο θύμα της νόσου στη χώρα μας

Ιλαρά «φονιάς» – Ο 17χρονος από τον Πύργο είναι το δεύτερο θύμα της νόσου στη χώρα μας

Με τον χειρότερο τρόπο επιβεβαιώθηκε το χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πατρίς» για την έξαρση της ιλαράς στην Ηλεία, αφού ο 17χρονος Χρήστος Δημ. Ντανόπουλος από τον Πύργο, άφησε την τελευταία του πνοή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών από εγκεφαλίτιδα. Την ίδια στιγμή, παραμένουν νοσηλευόμενα στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Πύργου αρκετά μικρά παιδιά, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος 5 μηνών.

Τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι αθίγγανοι σκηνίτες αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση και τη μετάδοση της ιλαράς στη χώρα, όπως προκύπτει από τα επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). «Η πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορά κυρίως σε Έλληνες Ρομά, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ευρεία διασπορά της νόσου γίνεται σε θύλακες πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως είναι οι Ρομά» επισημαίνεται στην χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Από τα 690 κρούσματα ιλαράς που έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα, τα 501 έχουν εκδηλωθεί σε αθίγγανους σκηνίτες ηλικίας 0 έως 24 χρόνων. Τη μεγαλύτερη επίπτωση έχει η νόσος σε παιδιά ηλικίας 1 έως 4 χρόνων (έχουν νοσήσει 192 παιδιά) και ηλικίας 5 έως 9 με τους ασθενείς να ανέρχονται σε 147.

Η πορεία της λοιμώδους μεταδοτικής νόσου είναι πολύ πιο ήπια στις αντίστοιχες ηλικίες στον γενικό πληθυσμό – καθώς όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος υπάρχει συμμόρφωση με το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Έτσι, αναφέρονται 49 κρούσματα ιλαράς, σε άτομα ηλικίας λίγων ημερών έως 24 χρόνων.

Πέθανε από εγκεφαλίτιδα

Ο άτυχος 17χρονος, απευθύνθηκε στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Πύργου, συνοδευόμενος από τους οικείους του, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου με ιλαρά σε βαριά μορφή. Οι γιατροί που από την πρώτη στιγμή διαπίστωσαν τη σοβαρότητα της κατάστασης του, αποφάσισαν την διακομιδή του, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Άγιος Ανδρέας), και από εκεί μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, προκειμένου να λάβει εξειδικευμένη φροντίδα από Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο. Μετά από 10 ημέρες νοσηλείας, ο οργανισμός του άτυχου 17χρονου δεν άντεξε και εξέπνευσε. Έτσι, έγινε το 2ο θύμα επιδημική έξαρση της ιλαράς στη χώρα, καθώς πριν ένα μήνα, κατέληξε ένα 11μηνο βρέφος – οικογένειας αθιγγάνων – από σηψαιμία.

Θύλακες της νόσου οι πληθυσμοί σκηνιτών τσιγγάνων

Από την αρχή της επιδημικής έξαρσης, τον περασμένο Μάιο, το επίκεντρο της ιλαράς βρίσκεται στη νότια Ελλάδα, κυρίως στην Αττική και την Πελοπόννησο.

Από τα 690 συνολικά κρούσματα, τα 422 έχουν καταγραφεί στην Αττική και τα 122 στην Πελοπόννησο και πιο συγκεκριμένα στους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας). Άλλα 75 κρούσματα αναφέρονται σε Αχαϊα και Ηλεία οι οποίες περιλαμβάνονται στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Επίσης, έχουν καταγραφεί 24 κρούσματα στη Στερεά Ελλάδα και 31 στην κεντρική Μακεδονία, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μονοψήφιος.

Από τα 690 δηλωθέντα κρούσματα, η εμβολιαστική κατάσταση ήταν γνωστή για 664 κρούσματα. Από αυτά, τα 589 δηλώθηκαν ως ανεμβολίαστα και τα 73 είχαν ιστορικό ατελούς εμβολιασμού έναντι της ιλαράς.

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ