Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΥΓΕΙΑΕννέα σημάδια ότι ο οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερη βιταμίνη Β12

Εννέα σημάδια ότι ο οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερη βιταμίνη Β12

Εννέα σημάδια ότι ο οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερη βιταμίνη Β12

Μήπως σας λείπει η πολύτιμη βιταμίνη Β12; Δείτε πώς θα το ανακαλύψετε.

Με την πάροδο των ετών ο ρυθμός απορρόφησης της βιταμίνης Β12 από τον οργανισμό μειώνεται, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να παρουσιάζουν έλλειψη ή ανεπάρκεια. Πέρα από τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης όμως, άλλοι γνωστοί παράγοντες που συμβάλλουν στην έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι η χορτοφαγική διατροφή (η Β12 βρίσκεται αποκλειστικά σε προϊόντα ζωικής προέλευσης) και η λήψη ορισμένων φαρμάκων (όπως η μετφορμίνη που λαμβάνουν οι διαβητικοί και οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών).

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 προκαλεί ευρύ φάσμα συμπτωμάτων και ενοχλήσεων, από την επίμονη κόπωση μέχρι αλλοιώσεις στην όραση. Αν τα παρακάτω συμπτώματα σας είναι γνώριμα, καλό θα είναι να ελέγξετε τα επίπεδα της Β12 στον οργανισμό σας με τη βοήθεια εξέτασης αίματος.

1. Αίσθημα κούρασης (ακόμη και μετά από αρκετές ώρες ύπνου)
Η επίμονη κόπωση είναι ένα από τα πρώτα και πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα που προκαλεί η έλλειψη της βιταμίνης Β12. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στο κάθε κύτταρο του σώματος. Χωρίς επαρκή οξυγόνωση των κυττάρων, τα επίπεδα της ενέργειάς σας θα είναι χαμηλά ακόμη κι αν απολαμβάνετε επαρκή και ποιοτικό ύπνο.

2. Μυϊκή αδυναμία
Νιώθετε ότι οι σακούλες του σούπερ μάρκετ ζυγίζουν 100 κιλά; Και στην περίπτωση αυτή η αιτία μπορεί να είναι η έλλειψη της Β12, καθώς δεν επιτρέπει να φτάσει στους μυς αρκετό οξυγόνο ώστε να λειτουργούν σωστά.

3. Μουδιάσματα
Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία των νεύρων σε όλο το σώμα. Η έλλειψή της εκδηλώνεται συχνά με το μούδιασμα των άκρων ή με ένα αίσθημα ότι διαπερνά το σώμα ηλεκτρισμός.

4. Θολή μνήμη
Αν βρίσκετε συστηματικά τα κλειδιά σας μέσα στο ψυγείο ή ξεχνάτε ονόματα, πιθανότατα ανησυχείτε ότι σας χτυπά την πόρτα η άνοια, όμως μια πιο πιθανή εξήγηση είναι η έλλειψη της βιταμίνης Β12. Η καλή οξυγόνωση του εγκεφάλου και η καλή επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών νευρώνων είναι απαραίτητη για να είναι αποδοτική η μνήμη, πράγμα αδύνατο χωρίς επαρκή πρόσληψη Β12.

5. Ζαλάδα και έλλειψη ισορροπίας
Οι συχνές ζαλάδες και η έλλειψη ισορροπίας είναι δύο ακόμη κοινά συμπτώματα της έλλειψης της βιταμίνης Β12. Σύμφωνα με τουρκική μελέτη, τα άτομα που ταλαιπωρούνται από ζαλάδες και αναζητούν θεραπεία γι’ αυτές είναι 40% πιο πιθανό να παρουσιάζουν έλλειψη Β12 σε σύγκριση με άτομα που δεν εκδηλώνουν το συγκεκριμένο σύμπτωμα.

6. Χλωμό δέρμα
Η έλλειψη Β12 συνεπάγεται ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια του οργανισμού είναι πιο ευαίσθητα και καταστρέφονται πιο εύκολα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να απελευθερώνεται μια χρωστική ουσία που ονομάζεται χολερυθρίνη, η οποία προσδίδει στο δέρμα μια χλωμή ή κιτρινωπή όψη.

7. Λεία και κόκκινη γλώσσα
Περίπου το 50% των ανθρώπων με έλλειψη Β12 παρουσιάζουν απώλεια των λεγόμενων θηλών της γλώσσας –των μικροσκοπικών εξογκωμάτων που υπό φυσιολογικές συνθήκες προσδίδουν στη γλώσσα μια τραχιά υφή– ιδιαίτερα στα άκρα της. Επίσης, η γλώσσα μπορεί να πονά, ιδιαίτερα στο πίσω μέρος της. Η απώλεια θηλών από τη γλώσσα συνήθως συνοδεύεται και από μειωμένη αίσθηση της γεύσης.

8. Κακή διάθεση
Η βιταμίνη Β12 εμπλέκεται στη σύνθεση χημικών ουσιών που ελέγχουν τη διάθεση, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Έτσι, η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα άγχους ή και κατάθλιψης.

9. Αλλοιώσεις στην όραση
Σε ακραίες περιπτώσεις έλλειψης προκαλούνται βλάβες στο οπτικό νεύρο ή στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, με αποτέλεσμα τη θολή ή διπλή όραση, την ευαισθησία στο φως ή και την απώλεια της όρασης.

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ