Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΣε υψηλούς τόνους η αντίθεση των Δημάρχων στην απλή αναλογική στο συνέδριο...

Σε υψηλούς τόνους η αντίθεση των Δημάρχων στην απλή αναλογική στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Πυροδοτημένο το κλίμα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, μετά την εξαγγελία του υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, για την επικείμενη εφαρμογή της απλής αναλογικής, «χωρίς να ειπωθεί κάτι ουσιαστικό για την αλλαγή του κράτους και της αυτοδιοίκησης», όπως ειπώθηκε από την πλειονότητα των επικεφαλής των παρατάξεων του αυτοδιοικητικού οργάνου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του epoli.gr από τα Ιωάννινα.

Εκπροσωπώντας την παράταξη του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, ο Ευ. Λαμπάκης (πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δήμαρχος Αλεξανδρούπολης), επέκρινε τα λεγόμενα του υπουργού Εσωτερικών εγκαλώντας τον για την «πολιτική αγένειά» του έναντι των αιρετών που «ελέγχονται καθημερινά από τους δημότες τους», ενώ «οι βουλευτές ελέγχονται κάθε 4χρόνια και όποτε έχουμε εθνικές εκλογές».

«Συνιστά πολιτική απογοήτευση σε βάρος της Αριστεράς, η εξαγγελία του πρωθυπουργού, που μας είπε ότι θα εφαρμόσουμε την απλή αναλογική θέλουμε, δεν θέλουμε», είπε ο Ευ. Λαμπάκης. Παράλληλα, στηλίτευσε τον «παραγκωνισμό των δημάρχων» από την κυβέρνηση.

Για «δικτατορία των μειοψηφιών» έκανε λόγο ο Απ. Κοιμήσης (ΠΑΣΟΚ) αναφερόμενος στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση. «Δεν τους ενδιαφέρει η κυβερνησιμότητα των δήμων», είπε σε καταγγελτικό τόνο, υπογραμμίζοντας ότι, η θέση της κυβέρνησης για απλή αναλογική «ικανοποιεί μόνο μια ισχνή κομματική πλειοψηφία». «Η δική τους πολιτική επιβίωση, περνά μέσα από την δική μας αποδόμηση», υπογράμμισε επιτιθέμενος στις εξαγγελίες του υπουργού. Παράλληλα, ο Απ. Κοιμήσης αναφέρθηκε στην υπουργική δέσμευση για έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των μικρών δήμων λέγοντας ότι πρόκειται για «τακτική Μαυρογιαλούρου», με σκοπό η ηγεσία του ΥΠΕΣ να δημιουργήσει «ενδοαυτοδιοικητικό μέτωπο».

Για «τυφλή αντιπαράθεση από την συνδιοίκηση της ΚΕΔΕ με την κυβέρνηση» έκανε λόγο ο Γ. Ιωακειμίδης (ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι) εγκαλώντας τις τοποθετήσεις των παρατάξεων Πατούλη και Κοιμήση για τη στάση τους από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ. «Δεν είναι δικό μου θέμα εάν θα πέσει ή όχι η κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Υποστηρίζοντας ότι «εδώ και 2,5 χρόνια η διοίκηση της ΚΕΔΕ δεν έχει καταθέσει προτάσεις», ο Γ. Ιωακειμίδης σημείωσε ότι το αυτοδιοικητικό όργανο «κάηκε στην προθέρμανση», όπως είπε χαρακτηριστικά, αφού «δεν παρήγαγε προτάσεις».

Παρότι άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι «δεν είχε πρόγραμμα για την αυτοδιοίκηση», ο Γ. Ιωακειμίδης χαρακτήρισε «μεγάλη υπόθεση» την επικείμενη πρόσληψη 8.845 μόνιμου προσωπικού στην αυτοδιοίκηση. Επίσης, «θετικό» βήμα χαρακτήρισε την εξαγγελία για έναρξη χρηματοδοτικού προγράμματος 500 εκατ. Ευρώ με προοπτική πενταετίας για 2 δισ. Ευρώ.

«Είναι έτοιμη η αυτοδιοίκηση για τη μεταμνημονιακή περίοδο;», διερωτήθηκε ο Δημ. Μπίρμπας (ΣΥΡΙΖΑ), υποστηρίζοντας ότι ο λόγος των παρατάξεων Πατούλη και Κοιμήση υποδηλώνουν ότι δεν έχει γίνει η αντίστοιχη προετοιμασία.

Επέκρινε τις δυο παρατάξεις ότι έχουν «μηδενιστική» προσέγγιση στα όσα «επιτυγχάνει» η κυβέρνηση για λογαριασμό της αυτοδιοίκησης.

«Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια ανάσχεσης της κρίσης», τόνισε ο Δημ. Μπίρμπας.

Υποστήριξε την επικείμενη αλλαγή του εκλογικού συστήματος, σημειώνοντας πως «πρέπει να σπάσει το δημαρχοκεντρικό μοντέλο». «Η απλή αναλογική θα σπάσει τον εγωισμό του δημάρχου», τόνισε.

«Πρέπει να κάνουμε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους ενάντια στην κοροϊδία της κυβέρνησης των Μνημονίων», τόνισε ο Τ. Κανταράς, που πρόσκειται στη ΛΑΕ, τασσόμενος υπέρ τη απλής αναλογικής.

Για ανατροπή των συσχετισμών δυνάμεων, που πλήττουν καθημερινά τα λαϊκά νοικοκυριά και υποβαθμίζουν την αυτοδιοίκηση, έκανε λόγο η Ελ. Παντελάκη (ΚΚΕ).

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ