Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΨΥΧΑΓΩΓΙΑΔΡΩΜΕΝΑΝΑΥΠΛΙΟ: Η Απελευθέρωση του Παλαμηδίου και οι συμβολικές διαστάσεις του Ηρωισμού

ΝΑΥΠΛΙΟ: Η Απελευθέρωση του Παλαμηδίου και οι συμβολικές διαστάσεις του Ηρωισμού

Ξεχωριστή, πρέπει να πω, ήταν η χθεσινή επέτειος για την απελευθέρωση του Παλαμηδιού από τον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου “Ο Παλαμήδης”.

Κατάμεστη η αίθουσα του Βουλευτικού, μεστοί, πολύ μεστοί και οι “διάλογοι με τους ήρωες” που παρουσίασε ο ΓΓ του Συλλόγου Γιάννης Μακρής.

Παλέψαμε πολύ και με λίγα εφόδια νικώντας δυνατούς εχθρούς, στη Σαλαμίνα, στο Παλαμήδι, στ’ αλβανικά βουνά! Αφήσαμε όμως έξω από τις μάχες μας τον πιο ύπουλο εχθρό: τον εαυτό μας. Στην ερώτηση γιατί να πιώ το κόνιο της δοκιμασίας αφού μπορώ να το αποφύγω και να περάσω καλά, η συνείδηση της ατομικής ευθύνης απαντά: για να μη γίνω γελοίος.

Ο φιλόσοφος, ο αγωνιστής, ο πολιτικός, ο άνθρωπος του δημόσιου χώρου, που έχει συνείδηση του ρόλου, της θέσης και της ευθύνης του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο πίνει το κόνιο της δοκιμασίας ακριβώς για να λυτρώσει και να λυτρωθεί από το στίγμα εκείνου που προδίδει λόγους και στόχους. Αν λοιπόν σήμερα αξίζει να μνημονεύουμε τους ήρωες όπως ο Στάικος Σταϊκόπουλος είναι για να ξαναβρούμε την αίσθηση της αποστολής και τη συνείδηση της ατομικής και συλλογικής ευθύνης (απόσπασμα “Διαλόγων”).

Βραβεύθηκαν νέα παιδιά για τις εισαγωγικές πρωτιές τους στα ΑΕΙ. Βραβεύτηκε επίσης σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης και ο Λιμενάρχης Ναυπλίου κ. Σπύρος Μαρίνος. Ένας άνθρωπος ιδιαίτερα σεμνός, πράος και παραδειγματικά ευγενικός, που στα χρόνια της κρίσης συμμετείχε και συνεχίζει να συμμετέχει σε όλες τις δράσεις αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν στην πόλη.

Γιώργος Κόνδης

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ