ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

44 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

44 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου…

Κάθε Νοέμβρη, ο νους μας είναι εκεί, στο Πολυτεχνείο, στην εξέγερση των φοιτητών, της νεολαίας και ολόκληρου του ελληνικού λαού κατά της χουντικής τυραννίας, το Νοέμβριο του 1973. Το Πολυτεχνείο ήταν η κορυφαία εκδήλωση της επτάχρονης αντιχουντικής πάλης και μία από τις κορυφαίες στιγμές των αγώνων του λαού και της νεολαίας.

Η εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου δεν αποτελεί μόνον ένα ιστορικό γεγονός, μια κορυφαία πράξη αντίστασης και θάρρους, αλλά και μια πηγή από την οποία εξακολουθούν να αναβλύζουν ιδέες και κοινωνικές διεκδικήσεις.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μαζική και δυναμική εκδήλωση της λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών και έγινε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1973.

Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές και η οποία κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, καταλήγοντας σε αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, ύστερα από μια σειρά γεγονότων, αρχής γενομένης με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στρατιώτες και αστυνομικοί έβαλαν με πραγματικά πυρά κατά πολιτών, με συνέπεια αρκετούς θανάτους στον χώρο γύρω από το Πολυτεχνείο, αλλά και στην υπόλοιπη Αθήνα. Η πρώτη επίσημη καταγραφή τον Οκτώβριο του 1974, από τον εισαγγελέα Δημήτρη Τσεβά, εντόπισε 18 επίσημα ή πλήρως βεβαιωθέντες νεκρούς και 16 άγνωστους «βασίμως προκύπτοντες». Ένα χρόνο αργότερα ο αντιεισαγγελέας εφετών Ιωάννης Ζαγκίνης έκανε λόγο για 23 νεκρούς, ενώ κατά τη διάρκεια της δίκης που ακολούθησε προστέθηκε ακόμη ένας. Οι πρώτες δημοσιογραφικές προσπάθειες για την καταγραφή των γεγονότων μιλούσαν για 59 νεκρούς ή και 79 θύματα, με βάση τον κατάλογο Γεωργούλα. Σύμφωνα με έρευνα του Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωνίδα Καλλιβρετάκη το 2003, ο αριθμός των επωνύμων νεκρών ανέρχονταν σε 23, ενώ αυτός των νεκρών αγνώστων στοιχείων σε 16.

Ο Χρήστος Λάζος υποστήριξε ότι οι νεκροί είναι 83 και ίσως περισσότεροι. Τέλος χιλιάδες σύμφωνα με εκτιμήσεις ήταν οι τραυματίες πολίτες.

Ο επίσημος εορτασμός της επετείου της εξέγερσης κάθε 17η Νοεμβρίου καθιερώθηκε το 1981, από την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

 

 

 

 

 

 

 

Argonafplia.gr (HI)

Πρόσφατα

Δεσμοί Αίματος: Εθελοντική Αιμοδοσία στο Ναύπλιο

187η Εθελοντική Αιμοδοσία στο Ναύπλιο Κάθε Σταγόνα Μετράει: Ενώσου με τους ΔΕΣΜΟΥΣ ΑΙΜΑΤΟΣ σε μια…

2 ώρες πριν

Ο ποιητής Δημήτρης Μουζάκης παρουσιάζει δυο ποιητικές συλλογές του στο Ναύπλιο

Την Πέμπτη 16 Μαΐου και ώρα 7η απογευματινή θα παρουσιαστούν στο Φουγάρο Artcenter (Λεωφόρος Ασκληπιού…

3 ώρες πριν

75 εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ τον Μάϊο

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στα εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής και προετοιμασίας για ένταξη στην…

6 ώρες πριν

Αυξημένος κίνδυνος Δάγκειου πυρετού σε ταξιδιώτες σε χώρες του εξωτερικού – Μέτρα πρόληψης

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώνει και προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης Δάγκειου πυρετού…

6 ώρες πριν

Ενημέρωση και στην Ελλάδα για σοβαρό κίνδυνο από εισαγόμενο μπαχαρικό

26 χώρες ενημερώθηκαν από το RASFF για μπαχαρικό που περιέχει παράνομα φυτοφάρμακα. Η Δανία ενημέρωσε…

8 ώρες πριν

Καιρός: Βροχές μετά τον ανοιξιάτικο καύσωνα – Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη

Άστατος ο καιρός για τις επόμενες ημέρες με καταιγίδες και μικρή πτώση της θερμοκρασίας. ΠΡΟΓΝΩΣΗ…

8 ώρες πριν