Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΣαν σήμερα 10 Νοεμβρίου: Γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία

Σαν σήμερα 10 Νοεμβρίου: Γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία

Σαν σήμερα 10 Νοεμβρίου: Γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία

Σαν σήμερα…

1444…. Η Μάχη της Βάρνας: Ο σουλτάνος Μουράτ Β’ συντρίβει τις ενωμένες χριστιανικές δυνάμεις Πολωνών και Ούγγρων, υπό τον βασιλέα Λαδίσλαο Γ’ και τον Ιωάννη Ουνιάδη. Η ενέργεια αυτή είναι η τελευταία απόπειρα βοηθείας χριστιανικών κρατών προς την Κωνσταντινούπολη.

1836…. Ο βασιλιάς των Ελλήνων Όθων νυμφεύεται την κόρη του μεγάλου δούκα του Ολδεμβούργου Μαρία, η οποία θα πάρει το όνομα Αμαλία.

1862…. Διαδηλώσεις στην Αθήνα υπέρ της υποψηφιότητας για τον ελληνικό θρόνο του πρίγκιπα Αλφρέδου, δευτερότοκου γιου της βασίλισσας της Αγγλίας Βικτορίας. Η Αγγλία δεν αποδέχεται την υποψηφιότητα, γιατί κωλύεται από τις διεθνείς συνθήκες που έχουν υπογραφεί για το ελληνικό ζήτημα.

1871…. Ο δημοσιογράφος και ερευνητής Χένρι Μόρτον Στάνλεϊ ανακαλύπτει στην καρδιά της Αφρικής μέσα σε μια σπηλιά στη ζούγκλα, το χαμένο για χρόνια Σκοτσέζο ιεραπόστολο και εξερευνητή, Ντέιβιντ Λίβινγκστον. Ιστορική έχει μείνει η πρώτη φράση του Στάνλεϊ: “Ο δρ. Λίβινγκστον να υποθέσω;”.

1885…. Στη Γερμανία, ο Γκότλιμπ Ντάιμλερ, που αργότερα θα ιδρύσει τη Mercedes, κατασκευάζει την πρώτη μοτοσικλέτα (264 κ.ε. – μέγιστη ταχύτητα 12 χλμ/ώρα). Την οδηγεί ο γιος του Πάουλ.

1913…. Η τουρκική κυβέρνηση κλείνει επτά ελληνικές εφημερίδες στην Κωνσταντινούπολη.Διαμαρτυρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

…. Την ίδια μέρα στην Ελλάδα, ιδρύεται το “Νέον Εργατικόν Κέντρον Αθήνας”.

1918…. Ιδρύεται στην Ελλάδα το “Σοσιαλιστικόν Εργατικόν Κόμμα της Ελλάδος”, το ΣΕΚΕ.

1924…. Ο στρατός και η χωροφυλακή διαλύουν διαδήλωση καπνεργατών στην Καβάλα, με τη χρήση όπλων. Στη διάρκεια των επεισοδίων σκοτώνονται μία εργάτρια κι ένας αξιωματικός της χωροφυλακής.

1928…. Ο Χιροχίτο στέφεται αυτοκράτορας της Ιαπωνίας .

1939…. Το πρώτο αυτοκίνητο με κλιματισμό παρουσιάζεται σε έκθεση στο Σικάγο των ΗΠΑ.

1940…. Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ γίνεται μυστικός πράκτορας και πληροφοριοδότης του FBI. Παρέχει πληροφορίες στον Εντγκαρ Χούβερ για κομμουνιστές καλλιτέχνες του Χόλιγουντ.

1945…. Ο κομμουνιστής Εμβέρ Χότζα αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Αλβανίας.

1961…. Οι Σοβιετικοί μετονομάζουν το Στάλινγκραντ σε Βόλγογκραντ.

1989…. Ο Τεοντόρ Ζίβκοφ εγκαταλείπει την ηγεσία της Βουλγαρίας και του βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μετά από 35 χρόνια στην εξουσία.

1994…. Με επίσημο ανακοινωθέν του Σαντάμ Χουσεΐν, το Ιράκ αναγνωρίζει την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία του κράτους του Κουβέιτ και υπόσχεται ότι δε θα παραβιάσει τα σύνορά τους.

1997…. Στην Ελλάδα, αρχίζει τη λειτουργία της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

…. Την ίδια μέρα, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών MCI εξαγοράζει την ομοειδή της WorldCom έναντι 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι η μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία των ΗΠΑ.

2008…. Διαγράφεται από το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής Αρκαδίας, Πέτρος Τατούλης, έπειτα από συνέντευξή του σε εφημερίδα, όπου άσκησε έντονη κριτική κατά του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

Σαν σήμερα το 1483 γεννήθηκε ο γερμανός θεολόγος, Μαρτίνος Λούθηρος, που με τις 95 θέσεις του χώρισε την Ευρώπη σε καθολικούς και διαμαρτυρόμενους, το 1888 ο ρώσος αεροναυπηγός, Αντρέι Τουπόλεφ, κατασκευαστής των φερώνυμων αεροπλάνων που χρησιμοποιούνται κυρίως στην πολιτική αεροπορία, το 1919 ο ρώσος εφευρέτης, Μιχαήλ Καλάσνικοφ, κατασκευαστής του όπλου που φέρει το όνομά του, το 1925 ο ουαλός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Ρίτσαρντ Μπάρτον και το 1928 ο ιταλός μουσικοσυνθέτης, Ένιο Μορικόνε.

Την ίδια μέρα το 1938 πέθανε ο στρατιωτικός, πολιτικός και αναμορφωτής του τουρκικού κράτους, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και το 1982 ο σοβιετικός ηγέτης και αρχηγός του ΚΚΣΕ, Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

 

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ