Σε αυτή την πλειοψηφία ανήκει και ο ποινικολόγος, Βασίλης Χειρδάρης, ο οποίος υπογραμμίζει στο News 24/7 πως “η παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων των ολίγων, όπως οι κρατούμενοι, ανοίγει στο μέλλον την κερκόπορτα για την παραβίαση των δικαιωμάτων όλων μας”.
Υποστηρίζει μάλιστα, ότι η περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα παρουσιάζει ιδιαιτερότητα όμως, κι αυτός είναι ένας κρατούμενος, έχει μείνει 15 χρόνια στη φυλακή, έχει οικογένεια και εφόσον πληροί τις αυστηρές προϋποθέσεις που απαιτεί ο νόμος δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση. “Η άδεια είναι ένα θεσμοθετημένο δικαίωμα του κάθε κρατουμένου, ανεξαρτήτως του αδικήματος που έχει διαπράξει. Από τον θεσμό δεν εξαιρείται κανένας” επισημαίνει ο δικηγόρος και συνεχίζει: “Για την εφαρμογή του θεσμού της άδειας δεν συνυπολογίζεται η συμπεριφορά του κρατουμένου προ ή κατά την διάρκεια της παράνομης πράξης αλλά η συμπεριφορά του μετά την πράξη και κατά την διάρκεια της κράτησης σε συνδυασμό με την ατομική, επαγγελματική και οικογενειακή του κατάσταση. Η χορήγηση αδείας διαθέτει ένα αυστηρό πλαίσιο, έχει ολόκληρη διαδικασία αξιολόγησης από ειδικούς και δίνεται με όρους. Ο Κουφοντίνας υποχρεούται στις δύο μέρες άδειας που έχει να παρουσιάζεται δύο φορές την ημέρα στο αστυνομικό τμήμα”.
“Μόλις το 2% παραβιάσει την άδεια”
Σύμφωνα με το Βασίλη Χειρδάρη, ο θεσμός των αδειών κρίνεται ως απόλυτα πετυχημένος στη χώρα μας αφού μόνον ποσοστό 2% των κρατουμένων παραβιάζει τις χορηγηθείσες άδειες. Παράλληλα, συμβάλει στην σταδιακή επανένταξη του κρατουμένου στην κοινωνία σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο και στηρίζει την συνοχή της οικογένειας για τους κρατουμένους που έχουν σύζυγο και παιδιά.
Όσο για τις αποδοκιμασίες που προκάλεσε η απόφαση του συμβουλίου των φυλακών να χορηγήσει για πρώτη φορά άδεια στον Δημ. Κουφοντίνα, ο νομικός κρούει τον κώδωνα κινδύνου, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα.
“Θεωρώ ότι η κοινωνία δεν πρέπει να ξεχνά, το κράτος οφείλει να προστατεύει τους πολίτες του και η δικαιοσύνη δεν πρέπει να αφήνει ατιμώρητους όσους διαπράττουν αδικήματα, όμως και η κοινωνία, το κράτος και η δικαιοσύνη οφείλουν να σέβονται τα δικαιώματα του κάθε πολίτη, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι κρατούμενοι, να μην εκδικούνται και να μην τιμωρούν το μέλλον κανενός με βάση το παρελθόν του”. Κατά τον ίδιο, εφόσον υφίστανται οι νόμιμες προϋποθέσεις δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην αποδίδονται τα νόμιμα δικαιώματα στους κρατουμένους που δικαιούνται.
Στο ερώτημα: “άραγε σε τι θα βλάψει την κοινωνία το να δοθεί η δυνατότητα να αγκαλιάσει για δυο μέρες ο Κουφοντίνας το παιδί του;” ο Β. Χειρδάρης απαντά: “η άδεια ήταν ένα δικαίωμα που εδικαιούτο ο κρατούμενος και του δόθηκε με νόμιμο τρόπο από το αρμόδιο πολιτειακό όργανο. Η τήρηση των όρων και η μη παράβασή τους είναι ένα θέμα που δεν συνδέεται με τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, αλλά αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας η επιτήρηση για την εφαρμογή τους και η τήρηση της νομιμότητας. Σε κάθε περίπτωση η παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων των ολίγων, όπως οι κρατούμενοι, ανοίγει στο μέλλον την κερκόπορτα για την παραβίαση των δικαιωμάτων όλων μας”.
Οι προϋποθέσεις
Η θέση του ποινικολόγου έρχεται να ακολουθήσει τη χθεσινή δήλωση της Γιάννας Κούρτοβικ, συνηγόρου του Δημ. Κουφοντίνα, η οποία εξήγησε πως “ο νόμος προβλέπει ως κριτήρια την προσωπικότητα του κρατούμενου, την κρίση του συμβουλίου με μία πρόγνωση: ότι ο κρατούμενος δεν κάνει κακή χρήση της άδειας”.
Πράγματι, οι διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα είναι κατατοπιστικές αναφορικά με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για κρατούμενους, όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας, να λάβουν ολιγοήμερη άδεια. Όπως αναφέρεται, επιβάλλεται
– σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης ο ενδιαφερόμενος να έχει εκτίσει πραγματικά οκτώ χρόνια
– να μην εκκρεμεί κατά του καταδίκου ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό κακουργήματος,
– να μην υπάρχει κίνδυνος τελέσεως, κατά τη διάρκεια της άδειας, νέων εγκλημάτων και
– να συντρέχουν λόγοι που δικαιολογούν την προσδοκία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής και ότι ο κρατούμενος δεν θα κάνει κακή χρήση της άδειάς του.
Για να διαπιστωθεί αν συντρέχει η τελευταία προϋπόθεση εκτιμώνται ιδίως η προσωπικότητα του κατάδικου και η εν γένει συμπεριφορά του μετά την τέλεση της πράξης, κατά τη διάρκεια της κράτησης, σε συνδυασμό με το κατά πόσο ελέγχεται πειθαρχικά, η ατομική, η επαγγελματική και κοινωνική κατάσταση του ίδιου της οικογένειά του, καθώς και οι τυχόν οικογενειακές του υποχρεώσεις και τέλος η ωφέλεια, την οποία μπορεί να έχει για την προσωπικότητα του καταδίκου και την μελλοντική του εξέλιξη η λήψη μέτρων για τη σταδιακή επάνοδό του σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας.
Επικράτησε του Παναργειακού η Ηλιούπολη με 1-0, σε έναν αγώνα γεμάτο ένταση, δυνατές φάσεις για…
Σε διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά σύμφωνα με το protothema.gr προχώρησε το κυβερνών κόμμα μετά τη…
Αναγγελία θυελλωδών ανέμων από το Λιμεναρχείο Ναυπλίου σήμερα Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024. 1.-Ανακοινώνεται ότι σύμφωνα…
Ο Παναργειακός υποδέχεται την Ηλιούπολη στο Δ.Α.Κ Άργους (16/11, 16:30) στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής…
Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λούρα Το FOUGARO…
Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στις 13:00 ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής ανέργων που επιθυμούν να…