Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήO CHEF ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ...Ρεβύθια στο φούρνο από την Αργυρώ

Ρεβύθια στο φούρνο από την Αργυρώ

Ρεβύθια στο φούρνο από την Αργυρώ…
Χειμωνιάτικη οικογενειακή συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου…

Υλικά Συνταγής
500 γραμμ. ρεβύθια
4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρο
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
2 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
2 δαφνόφυλλα
1 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. αλάτι
1 /2 κ.σ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
νερό όσο πάρει

Εκτέλεση
Από την προηγούμενη μέρα, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα ρεβύθια με λίγη σόδα μαγειρικής. Αν γνωρίζετε την ποιότητα των ρεβυθιών ότι είναι δηλαδή βραστερά, μπορείτε να παραλείψετε τη σόδα.

Τα καλύπτουμε με μπόλικο νερό (να εξέχει αρκετά από την επιφάνεια των ρεβυθιών). Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν όλη τη νύχτα. Θα φουσκώσουν και θα γινουν διπλάσια σε όγκο.

Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε καλά σε σουρωτήρι τα ρεβυθια. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στη γάστρα. Μπήγουμε εδώ κι εκεί τα σκόρδα και τα δαφνόφυλλα. Κάνουμε μία στρώση τα κρεμμύδια. Από πάνω κάνουμε μία στρώση τις ντομάτες.

Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Συμπληρώνουμε νερό κρύο, ίσα που να σκεπαστούν τα όσπρια. Βάζουμε το καπάκι. Προαιρετικά, φτιάχνουμε ψεύτικη ζύμη με λίγο νερό και αλεύρι και κολλάμε γύρω γύρω το καπάκι με τη γάστρα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 3 ½-4 ώρες. Θέλει πολύωρο ψήσιμο, αλλά σε αυτό οφείλεται η τέλεια γεύση, το χρώμα, η υφή και το χείλωμα των ρεβυθιων.

Η πρότασή μου: Εάν έχετε τζάκι, αφού χωνέψει καλά η φωτιά, θα ανοίξετε χώρο στη θράκα και θα χώσετε μέσα το πήλινο σκεύος ή την γάστρα σας. Θα «χτίσετε» (θα ντύσετε γύρω γύρω με τη θράκα) το πήλινο και θα αφήσετε το φαγητό όλη τη νύχτα να σιγοψήνεται και να μελώσει. Αληθινά, θα τρελαθείτε από τη γεύση του. Τα ρεβυθια θα σκουρύνουν με το ψήσιμο, θα πιουν όλα τα υγρά τους και θα μείνουν με το λάδι τους. Ίσως η ωραιότερη μέθοδος μαγειρέματος για τα ρεβυθια.

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ