Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΙσπανία-Καταλονία: Οκτώ υπουργοί προφυλακισμένοι- Ένταλμα σύλληψης κατά Πουτζντεμόν

Ισπανία-Καταλονία: Οκτώ υπουργοί προφυλακισμένοι- Ένταλμα σύλληψης κατά Πουτζντεμόν

Ισπανία-Καταλονία: Οκτώ υπουργοί προφυλακισμένοι- Ένταλμα σύλληψης κατά Πουτζντεμόν…

Ενα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης θα εκδοθεί σήμερα κατά του αυτονομιστή ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, που έχει καταφύγει στις Βρυξέλλες, την επομένη της προφυλάκισης οκτώ υπουργών της καθαιρεθείσας κυβέρνησής του στη Μαδρίτη.
Δικαστική πηγή στη Μαδρίτη διαβεβαίωσε ότι η δικαστής Κάρμεν Λαμέλα, του Ανωτέρου Δικαστηρίου της Μαδρίτης, θα εκδώσει το ένταλμα εντός της σημερινής ημέρας.
Από τις Βρυξέλλες, ο δικηγόρος του Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε χθες στο δίκτυο VRT της φλαμανδικής τηλεόρασης: «ο πελάτης μου είπε ότι έχει εκδοθεί ένταλμα κατά του ιδίου και τεσσάρων από τους υπουργούς του που βρίσκονται από τη Δευτέρα στο Βέλγιο και αρνήθηκαν να παρουσιασθούν στο δικαστήριο. Αυτό σημαίνει κατά την πρακτική της ισπανικής δικαιοσύνης ότι θα αποσταλεί τώρα αίτηση έκδοσης στην ομοσπονδιακή εισαγγελία στις Βρυξέλλες».
Σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο πελάτης του θα παραμείνει στο Βέλγιο, ο Πολ Μπέκερτ απάντησε: «Φυσικά. Εχει δεσμευθεί να συνεργασθεί με τις βελγικές αρχές»
Μόλις η αίτηση έκδοσης μεταβιβασθεί, η βελγική δικαιοσύνη, θα έχει χρονικό περιθώριο 60 ημερών για να την εξετάσει. Στην περίπτωση που η αίτηση εγκριθεί από βέλγο δικαστή, ο Πουτζντεμόν θα καταθέσει έφεση, διευκρίνισε ο Πολ Μπέκερτ.
Νωρίτερα χθες, σε σύντομο μήνυμά του που μεταδόθηκε από την καταλανική τηλεόραση, ο Πουτζντεμόν «απαίτησε την αποφυλάκιση» των συναδέλφων του λέγοντας ότι η απόφαση της δικαιοσύνης δεν αποτελεί πλέον «μία εσωτερική ισπανική υπόθεση» και ότι «η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιληφθεί τον κίνδυνο που αυτή σημαίνει».

«Ντροπή για την Ευρώπη»

Είκοσι χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, συγκεντρώθηκαν το χθεσινό βράδυ στη Βαρκελόνη με πρόσκληση του αυτονομιστικού κινήματος Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC)
«Δεν πρόκειται για δικαιοσύνη. Είναι δικτατορία!», φώναζαν οι διαδηλωτές , καθώς και «Ντροπή για την Ευρώπη», που αρνήθηκε να μεσολαβήσει υπέρ των αυτονομιστών.

Οκτώ πρώην υπουργοί της καθαιρεθείσας αυτονομιστικής καταλανικής κυβέρνησης προφυλακίσθηκαν χθες μετά την απαγγελία κατηγοριών για στάση και αποσχιστική δράση. Ο ένατος, ο Σάντι Βίλα, ο οποίος είχε παραιτηθεί πριν από τη κήρυξη της ανεξαρτησίας, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ και τέσσερις βουλευτές έλαβαν αναβολή ακρόασης μέχρι τις 9 Νοεμβρίου.

«Πνεύμα εκδίκησης»

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν επιχείρησε να εμφανίσει από τις Βρυξέλλες την διαίρεση της κυβέρνησής του ανάμεσα στην Ισπανία και το Βέλγιο ως κίνηση τακτικής: ορισμένοι θα βρεθούν στη Μαδρίτη για να καταγγείλουν την δίωξη πολιτικών ιδεών από την ισπανική δικαιοσύνη και άλλοι θα μείνουν στις Βρυξέλλες για να καταγγείλουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας αυτήν την πολιτική δίωξη.
Ο δικηγόρος δύο βουλευτών Χαβιέρ Μελέρο δημιούργησε ωστόσο σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον το σχήμα αυτό αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, εκφράζοντας δημοσίως τη δυσαρέσκειά του για την απουσία του Πουτζντεμόν μετά την κλήτευσή του.
«Οταν δεν εμφανιστεί κανείς ενώπιον της δικαιοσύνης μετά την κλήτευσή του, αυτό βλάπτει πάντα τους υπόλοιπους κατηγορούμενους», είπε.

Η καταλανική πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία τάσσεται κατά της αυτονομίας της Καταλονίας, θεώρησε «δυσανάλογο μέτρο» την προφυλάκιση των κατηγορουμένων.
Η δήμαρχος της Βαρκελόνης Αντα Κολάου χαρακτήρισε την απόφαση της προφυλάκισης «σοβαρότατο πολιτικό σφάλμα που μας απομακρύνει από τη λύση», δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί «παρά από το πνεύμα εκδίκησης και την πρόθεση ταπείνωσης».
Και μεταξύ των διαδηλωτών στη Βαρκελόνη, ο 50χρονος διαφημιστής Ραμόν Ζορνέτ δήλωσε ότι «είναι σοβαρό σφάλμα του ισπανικού Κράτους να χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη για πολιτικούς λόγους. Αυτό θα πυρπολήσει τους δρόμους».
Η καταλανική τηλεόραση μετέδωσε στιγμιότυπα από τις διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Καταλονίας, κυρίως στη Ζιρόνα, τη Ταραγκόνα και τη Λέριντα.

Η FC Barcelona έλαβε επίσης θέση εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «λυπάται» για την προφυλάκιση των καθαιρεθέντων υπουργών.

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ