Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήO CHEF ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ...Halloween κέικ κολοκύθας με σοκολάτα

Halloween κέικ κολοκύθας με σοκολάτα

Trick or Treat? Μία λαχταριστή συνταγή για ένα κέικ φαντασμάτων…

3 κέικ σε ταψάκια 20 εκ.

Κέικ:
55 γραμ. βούτυρο μαλακό
50 γραμ. καλαμποκέλαιο
135 γραμ. λευκή ζάχαρη
85 γραμ. καστανή ζάχαρη
1/4 κουταλάκι αλάτι
2 αυγά
1 κουταλάκι βανίλια
1 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/4 κουταλάκι γαρίφαλο
220 γραμ. πουρέ κολοκύθας *
30 γραμ. γάλα
195 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

Γέμιση σοκολάτας:
225 γραμ. ανάλατο βούτυρο
180 γραμ. μαύρη σοκολάτα, σε κομματάκια
1 πρέζα αλάτι

Επικάλυψη σοκολάτας:
45 γραμ. μαύρη σοκολάτα, σε κομματάκια
45-60 γραμ. κρέμα γάλακτος
λίγο αλάτι

Φαντασματάκια μαρέγκας:
3 ασπράδια
¾ κούπας λευκή κρυσταλλική ζάχαρη (150γ)

Λιωμένη σοκολάτα που θα μείνει από παραπάνω για να σχηματίσετε τα μάτια και το στόμα στα φαντασματάκια.

*Πουρές κολοκύθας: Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο πουρέ σε κονσέρβα. Αν δεν βρείτε όμως -όπως συνέβη και σε εμάς- αγοράστε μια μικρή κολοκύθα, αφαιρέστε τα σπόρια και κόψτε τη σε μεγάλα ίσα κομμάτια. Βάλτε τα σε ένα ταψί με την ψίχα προς τα κάτω και γεμίστε το ταψί μέχρι τη μέση από τις κολοκύθες με νερό. Ψήνετε στους 180 °C. Θα χρειαστεί περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει η ψίχα. Βγάλτε την κολοκύθα από το φούρνο και αφήστε την λίγο να κρυώσει (10 λεπτά). Αμέσως αφαιρέστε την ψίχα και λιώστε τη με ένα πιρούνι. Αφού λιώσετε όλη την ψίχα σε ένα μπολ, προσθέστε μια κουταλιά λάδι (π.χ. καλαμποκέλαιο) για να δημιουργηθεί η υφή του πουρέ.

Κέικ: Σε ένα μπολ χτυπήστε για 4 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα μαζί το βούτυρο, το λάδι, το αλάτι, τη λευκή και την καστανή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε τα αυγά, τη βανίλια και τα μπαχαρικά. Χτυπήστε για 3 ακόμα λεπτά. Καθαρίστε με μία σπάτουλα τα τοιχώματα του μπολ και έπειτα προσθέστε τον πουρέ κολοκύθας και το γάλα.
Όταν γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα, προσθέστε το αλεύρι, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπήστε για ένα ακόμη λεπτό.
Βουτυρώστε και αλευρώστε τρία ταψάκια των 20 εκ.Μπορείτε να βάλετε και αντικολλητικό χαρτί για μεγαλύτερη ασφάλεια, το οποίο θα έχετε βουτυρώσει και αλευρώσει.
Μοιράστε το μείγμα στα τρία ταψάκια. TIP: Μετρήστε με μία κουτάλα το μείγμα. Για παράδειγμα, αν το μείγμα είναι ίσο με εννιά κουτάλες, θα βάλετε σε κάθε ταψάκι από τρεις κουτάλες μείγματος.
Ψήστε τα κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 °C για 22- 25 λεπτά. Βάλτε ένα μαχαίρι στο κέντρο των κέικ. Αν βγει καθαρό, τα κέικ είναι έτοιμα. Βγάλτε τα κέικ από τα ταψάκια και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς.

Γέμιση σοκολάτας: Λιώστε μαζί το βούτυρο, τη σοκολάτα και το αλάτι ή σε μπεν-μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Αν επιλέξετε το φούρνο μικροκυμάτων, μην ξεχνάτε να βγάζετε το μπολ και να ανακατεύετε κάθε μισό λεπτό για να μην καεί. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Έπειτα, χτυπήστε τη για να αφρατέψει.

Επικάλυψη σοκολάτας: Λιώστε τη σοκολάτα μαζί με την κρέμα γάλακτος σε μπεν-μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Αν επιλέξετε το φούρνο μικροκυμάτων, μην ξεχνάτε να βγάζετε το μπολ και να ανακατεύετε κάθε μισό λεπτό για να μην καεί. Αφήστε τη να κρυώσει εντελώς για να γίνει πιο παχύρρευστη.

Φαντασματάκια μαρέγκας: Αρχικά, στρώστε σε ένα ταψί ένα αντικολλητικό χαρτί. Σε ένα μπολ χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να έχετε μια σφιχτή μαρέγκα. Στη συνέχεια, προσθέστε τη ζάχαρη και χτυπήστε και πάλι μέχρι να ενσωματωθεί. Για να δημιουργήσετε τα φαντασματάκια θα χρειαστείτε μια στρογγυλή μύτη κορνέ. Με μία σπάτουλα γεμίστε τη σακούλα κορνέ με τη μαρέγκα και σχηματίστε ψηλά κωνικά φαντασματάκια σαν καπέλα μάγων. Ψήστε τα στους 125 °C για μία ώρα περίπου. Προσέξτε να μην μαυρίσουν οι κορυφές. Όταν δείτε τα πρώτα σπασίματα πάνω στα φαντασματάκια, τότε είναι έτοιμα. Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς και μετά σχεδιάστε με τη λιωμένη σοκολάτα που έμεινε μάτια και στόμα. Πιάστε τα με προσοχή γιατί σπάνε πολύ εύκολα.

Συναρμολόγηση: Αρχικά, με ένα μαχαίρι μπορείτε να δώσετε σχήμα στα κέικ ώστε να είναι ομοιόμορφα. Αφαιρέστε κάποια σημεία στην κορυφή ή στα πλαϊνά αν χρειάζεται για να τα ισιώσετε. Σε μία πιατέλα βάλτε το πρώτο κέικ. Απλώστε αρκετή σοκολάτα, περίπου 3 μεγάλες κουταλιές. Προσθέστε το δεύτερο κέικ και απλώστε ξανά σοκολάτα. Τέλος, προσθέστε και το τρίτο κέικ. Απλώστε δύο μεγάλες κουταλιές στην κορυφή και μια λεπτή στρώση σε όλο το κέικ για να δώσετε σχήμα και να καλύψετε οποιεσδήποτε ανομοιομορφίες. Βάλτε το κέικ στο ψυγείο για μισή ώρα μέχρι να παγώσει. Όταν το βγάλετε απλώστε την υπόλοιπη κρέμα σε όλο το κέικ με ομοιόμορφο τρόπο. Βάλτε το ξανά στο ψυγείο για να παγώσει. Μόλις το βγάλετε, ρίξτε στην κορυφή δύο με τρεις κουταλιές από τη λιωμένη σοκολάτα και αφήστε τη να τρέξει στα πλαϊνά δημιουργώντας το drip-drop εφέ. Προσθέστε όση σοκολάτα χρειάζεται για να τρέξει και στο υπόλοιπο κέικ. Αφήστε το κέικ στο ψυγείο να παγώσει για 1-2 ώρες. Αφού παγώσει η σοκολάτα στην επιφάνεια τοποθετήστε τα φαντασματάκια και … φάρσα ή κέρασμα;

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ