Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΚΟΣΜΟΣΣτις 30 Οκτωβρίου του 1938 έγινε η μεγαλύτερη φάρσα στην ιστορία της...

Στις 30 Οκτωβρίου του 1938 έγινε η μεγαλύτερη φάρσα στην ιστορία της ανθρωπότητας

Στις 30 Οκτωβρίου του 1938 έγινε η μεγαλύτερη φάρσα στην ιστορία της ανθρωπότητας…

Τέρατα, μάγισσες και βρικόλακες, εισβολείς κάθε είδους, θα πάρουν τους δρόμους για να γιορτάσουν το Χάλοουϊν και χτυπώντας τις πόρτες των σπιτιών της Αμερικής θα προσφέρουν άφθονο φόβο κάνοντας τις φάρσες τους. Η μεγαλύτερη φάρσα όλων των εποχών έγινε όμως ακριβώς 79 χρόνια πριν.

Στις 30 Οκτωβρίου του 1938 ο Όρσον Γουέλς και το The Mercury Theatre on the Air μετέδωσε μία επικαιροποιημένη δραματοποίηση του κλασσικού μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας του H.G. Welles “Ο πόλεμος των κόσμων”. Οι Αρειανοί “προελαύνουν” ραδιοφωνικά και χιλιάδες ακροατές της Ανατολικής πλευράς της χώρας που έχασαν ή αγνόησαν τα μηνύματα ότι επρόκειτο για ένα θεατρικό έργο βγήκαν στους δρόμους έντρομοι. Τα τηλεφωνικά κέντρα της αστυνομίας και των εφημερίδων “βομβαρδίστηκαν” από τηλεφωνήματα τρομοκρατημένων πολιτών, ολόκληρες οικογένειες υπό τον φόβο της εισβολής οπλίστηκαν και σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι σκέφτηκαν ακόμα και το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας μπροστά στον επώδυνο θάνατο από τις ακτίνες των Αρειανών.

Το επόμενο πρωί οι New York Times με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους αναφέρουν ότι “ένα τεράστιο κύμα μαζικής υστερίας κατακυρίευσε χιλιάδες ακροατές του ραδιοφώνου… κάνοντας τους να πιστέψουν ότι ξεκίνησε μία διαπλανητική διαμάχη με την εισβολή των Αρειανών να σπέρνει τον θάνατο και την καταστροφή στο New Jersey και τη Νέα Υόρκη”.

Λίγοι άνθρωποι μέχρι τότε ήξεραν πως να τρομάξουν με πιο πετυχημένο τρόπο μία ολόκληρη χώρα. Ο 24χρονός τότε Γουέλς με τη μοναδική βαρύτονη φωνή ήταν ήδη καταξιωμένος στον χώρο του θεάτρου. Το καλοκαίρι του 1938 το CBS του παρέδωσε τον πλήρη έλεγχο των ωριαίων ραδιοφωνικών έργων που μετέδιδε κάθε Κυριακή από τις 20:00 έως τις 21:00. Ο Γουέλς προτιμούσε να προσαρμόζει και να δραματοποιεί λογοτεχνικά έργα από θεατρικά και έτσι μετέφερε και τον “Πόλεμο των Κόσμων”.

Μετά από μία κατευναστική εισαγωγή για τους ακροατές, ακούστηκαν οι “αστραφτεροί” ήχοι του Ramon Raquello και της ορχήστρας του και ξαφνικά η μουσική διακόπηκε από μία σειρά πολύ ανησυχητικών ειδήσεων. Τα αστεροσκοπεία αναφέρουν εκρήξεις στον πλανήτη Άρη. Σε μία σύνδεση με το αστεροσκοπείο του Πρίνστον ο καθηγητής Ρίτσαρντ Πίρσον (τον οποίο υποδύεται ο Γουέλς) διαβεβαιώνει τους ακροατές ότι δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό, αλλά λίγο αργότερα καταφθάνουν οι πρώτες πληροφορίες για σύγκρουση μετεωρίτη στη Γη. Οι Αρειανοί επιτίθενται με τις θανατηφόρες ακτίνες τους και με μία ανακοίνωση της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται η εξωγήινη επίθεση. Κανείς όμως δεν άκουσε το δεύτερο μέρος στο οποίο οι Αρειανοί τελικά πεθαίνουν από μία γήινη ασθένεια. Στο τέλος της εκπομπής ο Γουέλς κάνει μία μικρή συζήτηση γύρω από το Halloween. Το “κακό” όμως έχει γίνει. Οι Αμερικανοί έχουν τρομοκρατηθεί και σύμφωνα με μία έρευνα του Πρίνστον περίπου 1,2 από τα 6 εκατομμύρια ακροατών έπεσαν θύματα της ραδιοφωνικής “φάρσας”.

“Το τίμημα της Δημοκρατίας είναι η αιώνια επαγρύπνηση”, είχε πει κάποτε ο Τόμας Τζέφερσον, αυτή η ιστορία όμως είναι η απόδειξη ότι τα όρια μεταξύ επαγρύπνησης και παράνοιας μερικές φορές είναι τρομακτικά κοντά.

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ