Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΓΥΝΑΙΚΑΕίναι ασφαλής ο εμβολιασμός στην εγκυμοσύνη;

Είναι ασφαλής ο εμβολιασμός στην εγκυμοσύνη;

Είναι ασφαλής ο εμβολιασμός στην εγκυμοσύνη;

Τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας γίνεται αρκετός λόγος για τον εμβολιασμό και δεν είναι ευχάριστος. Δυστυχώς, το κίνημα κατά του εμβολιασμού έχει καταφέρει να αφήσει απροστάτευτα χιλιάδες παιδιά. Αρκετές γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποφεύγουν ακόμα και το πιο απλό αναλγητικό για να μην βλάψουν το έμβρυο. Είναι αυτονόητο να ανησυχούν για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν κάποιο εμβόλιο. Ας δούμε, λοιπόν, αν υπάρχει ουσιαστικός λόγος ανησυχίας.

Οι παρενέργειες από τον εμβολιασμό είναι σχεδόν πάντοτε ήπιες και προσωρινές. Οι πολύ σοβαρές παρενέργειες, όπως θα μπορούσε να είναι κάποιο αλλεργικό σοκ, είναι σπάνιες. Συνεπώς η κοινή λογική λέει ότι οι λιγοστές αυτές πιθανότητες δεν θα έπρεπε να γίνουν αφορμή ώστε να μπει σε κίνδυνο η ζωή μιας μέλλουσας μητέρας και του παιδιού της εξαιτίας μιας ασθένειας που προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό. Υπάρχουν ωστόσο και εμβόλια που δεν γίνονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυτό είναι στην κρίση των γιατρών που παρακολουθούν την έγκυο γυναίκα και την πορεία του εμβρύου που κυοφορεί.

Πλησιάζοντας προς τον Χειμώνα, τίθεται μεταξύ εγκύων το ερώτημα αν είναι ασφαλές το εμβόλιο κατά της γρίπης ή του κοκίτη. Κατ’ αρχήν θα πρέπει η έγκυος γυναίκα να γνωρίζει ότι ο γιατρός είναι εκείνος που θα αποφασίσει αν πρέπει να της προτείνει το εμβόλιο ή όχι. Μια έγκυος γυναίκα που εκτίθεται σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων καθημερινά, πιθανόν δεν γίνεται να το αποφύγει. Μελέτες έχουν ασχοληθεί με το κατά πόσο ευθύνονται συγκεκριμένα εμβόλια όπως αυτό κατά της γρίπης και του κοκίτη, για αποβολές. Και αυτό γιατί έχουν καταγραφεί περιπτώσεις αποβολών σε γυναίκες οι οποίες έκαναν τα συγκεκριμένα εμβόλια κατά την εγκυμοσύνη. Παρ’ όλα αυτά τα εμβόλια σύμφωνα με τις εν λόγω μελέτες δεν ενοχοποιήθηκαν για τις αποβολές. Μια αποβολή ακόμα και σε προχωρημένη εγκυμοσύνη μπορεί να προκύψει από διάφορους παράγοντες, όχι όμως από τα συγκεκριμένα εμβόλια όπως αρχικά είχαν υποπτευθεί. Τόσο το εμβόλιο της γρίπης, όσο και του κοκίτη μπορούν να δοθούν με ασφάλεια. Δεν είναι λίγοι οι ιστότοποι μάλιστα που δημοσιεύουν ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά αυτών των εμβολίων και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να επηρεάσουν μια μέλλουσα μητέρα και το μωρό της. Τις απαντήσεις, ας μην ξεχνάμε, τις έχουν μόνο οι ειδικοί και συγκεκριμένα οι γιατροί που γνωρίζουν το ιστορικό της κάθε μητέρας.

 

 

 

 

Sourcemommy.gr
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ