Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗABC News: "Ο Τραμπ συναντά τον Τσίπρα, εγκωμιάζει τον Έλληνα ηγέτη παρά...

ABC News: “Ο Τραμπ συναντά τον Τσίπρα, εγκωμιάζει τον Έλληνα ηγέτη παρά το σχόλιό του περί “κακού” στο παρελθόν”

ABC News: “Ο Τραμπ συναντά τον Τσίπρα, εγκωμιάζει τον Έλληνα ηγέτη παρά το σχόλιό του περί “κακού” στο παρελθόν” …

Υπό τον τίτλο «Ο Ντόναλντ Τραμπ συναντά τον Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, εγκωμιάζει τον Έλληνα ηγέτη παρά το σχόλιό του περί “κακού” στο παρελθόν», δημοσίευμα στον ιστότοπο του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC News αναφέρεται στην συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ την Τρίτη στον Λευκό Οίκο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλωσόρισε θερμά τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο παρότι ο Έλληνας ηγέτης είχε αναφερθεί το 2016 στον Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιώντας την έκφραση «το κακό», σημειώνει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Στη συνέντευξη που παραχώρησαν έξω από τον Λευκό Οίκο ο κ. Τραμπ εξήρε τον Έλληνα ηγέτη και τον αποκάλεσε έναν ιδιαίτερο άνθρωπο που κάνει εξαιρετική δουλειά, προστίθεται στο δημοσίευμα. Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο σχετικά με το σχόλιο του Τσίπρα, που είχε γίνει το 2016, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, ο Τραμπ αστειεύθηκε λέγοντας «μακάρι να το γνώριζα αυτό πριν από την ομιλία μου».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως είχε μια παραγωγική συνάντηση με τον Τραμπ και «δεν αισθάνθηκε ότι απειλείται καμιά στιγμή» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, προσθέτει το ABC News στο δημοσίευμα, το οποίο εν μέρει βασίζεται στις ανταποκρίσεις διεθνών πρακτορείων ειδήσεων.
Ο Έλληνας ηγέτης επισήμανε ότι οι δύο χώρες έχουν «κοινές αξίες»: «Μην ξεχνάτε ότι οι αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Είναι αξίες που διαπερνούν τον αμερικανικό πολιτισμό και την αμερικανική παράδοση. Ο πρόεδρος (Τραμπ) συνεχίζει τώρα αυτή την παράδοση», είπε.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι πολλοί ξένοι ηγέτες ήταν νευρικοί πριν τον συναντήσουν. Ωστόσο «έχω πολύ καλές σχέσεις με τους ηγέτες σχεδόν κάθε χώρας με την οποία συνδιαλέχθηκα», ανέφερε.

Ο Τραμπ σημείωσε πως η Ελλάδα «πέρασε πολλά» κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης περιόδου οικονομικών δυσχερειών αλλά δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στέκουν στο πλευρό της χώρας καθώς εφαρμόζει το πρόγραμμα στήριξης.
«Ο αμερικανικός λαός στέκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού καθώς ανακάμπτει από την οικονομική κρίση που έπληξε πρόσφατα τη χώρα του», ανέφερε ο Τραμπ.
«Μια ισχυρή Ελλάδα που ευημερεί προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για το εμπόριο, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», συνέχισε.
Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του ενημέρωσε το Κογκρέσο για τη δυνητική συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, μια συμφωνία που μπορεί να φθάσει σε αξία τα 2,4 δισεκ. δολάρια.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του NATO. Δήλωσε ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του NATO και προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή της κατεύθυνση, παρά τις εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, καθώς και ανάμεσα στην Άγκυρα και την ΕΕ.
«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Τη σεβόμαστε ως περιφερειακή δύναμη και πιστεύουμε ότι πρέπει να παραμείνει στραμμένη στην ευρωπαϊκή της προοπτική».

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ