Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ«Πελοπόννησος Πρώτα» ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ, ΠΙΟ ΑΥΤΑΡΧΙΚΑ, ΠΙΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΑ

«Πελοπόννησος Πρώτα» ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ, ΠΙΟ ΑΥΤΑΡΧΙΚΑ, ΠΙΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΑ

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της κ. Νικολάκου η οποία ως γραφείο τύπου του Περιφερειάρχη, μας «προσγείωσε» για άλλη μια φορά με την διαπίστωση ότι ο κ. Τατούλης είναι ο μόνος ικανός και υπεύθυνος στην Περιφέρεια για όλα τα θέματα, ακολούθησαν και οι συγκεκριμένες εφαρμογές γι’ αυτό.

Στην τελευταία Οικονομική Επιτροπή μας ενημέρωσαν για την στρατηγική τους πολιτική επιλογή ότι από εδώ και πέρα όλες οι δράσεις θα γίνονται κεντρικά για να επιτυγχάνεται η ενιαία έκφραση! Δηλαδή μας ενημέρωσαν για την ανικανότητά τους να συντονίσουν το έργο της Περιφέρειας και στις 5 Περιφερειακές Ενότητες. Αντί να κινηθούν δημοκρατικά και συμμετοχικά αξιοποιώντας όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις στην πλειοψηφία και στην μειοψηφία εκφράζουν αυτή την ανικανότητα με πιο συγκεντρωτικά μέτρα, που εμπεριέχουν αυταρχισμό και πελατειακές σχέσεις. Και αυτό φάνηκε αμέσως με το θέμα που κληθήκαμε να διαχειριστούμε:

Μ’ αφορμή την υποστήριξη του τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης της Δ/νσης Οικονομικών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης του υπάρχοντος προσωπικού, μας έφεραν ειλημμένη απόφαση ότι αυτό θα γίνει με την πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών αντί ύψους 60.000 €!
Χωρίς να μας δώσουν όλα τα στοιχεία από πού προκύπτει η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και προπάντων αν εξαντλήθηκαν όλες οι εναλλακτικές λύσεις (αποκέντρωση δράσεων στις Περιφερειακές Ενότητες, εν δυνάμει νομοσχέδιο για την «κινητικότητα» και την μεταφορά υπαλλήλων από τις Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έκτακτο προσωπικό κ.ά.), επέμεναν στη λήψη αυτής της απόφασης.

Αποδείξαμε σ’ αυτή τη συνεδρίαση ότι αυτό που κάνουν είναι παράνομο γιατί σύμφωνα με τον νόμο που επικαλούνται 4483/2017 (άρθρο 40 παρ. 2) προϋπόθεση είναι να διαπιστώνεται αυτό μετά από εισήγηση της αρμόδιας Οικονομικής Υπηρεσίας. Η 196995/27-7-2017 αντίστοιχη ενημέρωση – εισήγηση από την Γενική Δ/νση Εσωτερικής λειτουργίας αναφέρεται σε ελλείψεις αλλά προτείνει ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να εξεταστεί – μετά την υποβολή σχεδίου τροποποίησης του οργανισμού – στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης της δουλειάς σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Δεν γίνεται καμία αναφορά για πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών. Ως εκ τούτου ερμηνεύσανε κατά το δοκούν την εισήγηση της αρμόδιας Δ/νσης για να πετύχουν τον δικό τους σκοπό, βγαίνοντας έτσι έξω από το «πνεύμα» και το περιεχόμενο του νόμου.

Αποδείξανε για άλλη μια φορά ότι με εργαλεία την αυταρχικότητα και τον συγκεντρωτισμό παρεκτρέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για να εξυπηρετήσουν ιδιοτελείς σκοπούς και πελατειακές σχέσεις.

Άλλωστε να θυμίσουμε ότι ομόφωνα η αντιπολίτευση έχουμε ζητήσει από καιρό να γίνει συζήτηση και να μας δοθούν τα στοιχεία που υπάρχουν στην Περιφέρεια για τα παρακάτω θέματα:
1) Κλείσιμο έργων ΕΣΠΑ 2007-2013 και προγραμματισμός για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.
2) Αξιοποίηση ακίνητης και κινητής περιουσίας Περιφέρειας, μισθώσεις Υπηρεσιών μας σε ιδιωτικά κτίρια.
3) Υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό ανά Δ/νση και ανά Περιφερειακή Ενότητα.
4) Χρηματοδότηση πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων ανά Περιφερειακή Ενότητα.
5) Προγραμματικές συμβάσεις με Δήμους ανά Περιφερειακή Ενότητα.
6) Βελτίωση κανονισμών λειτουργίας Περιφερειακού Συμβουλίου και Οικονομικής Επιτροπής.
7) Αναλυτικά στοιχεία της μεταφοράς μαθητών ανά Περιφερειακή Ενότητα.
8) Αναπάντητα ερωτήματα των μειοψηφιών στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας.
9) Θεσμική ασυμβατότητα σύμφωνα με τον νέο νόμο για τη δυνατότητα συμμετοχής του αδελφού του κ. Τατούλη στην εκτέλεση έργων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Για όλα αυτά που είναι βασικά θέματα και προϋπόθεση για να ενταχθούν όλες οι δυνάμεις σε μια χρηστή διοίκηση της Περιφέρειας – παρά τις υποσχέσεις της πλειοψηφίας – δεν έχει γίνει τίποτα. Αντίθετα δυναμιτίζουν περαιτέρω το κλίμα συνεργασίας απαιτώντας από τις δυνάμεις των μειοψηφιών να κάνουμε τα «στραβά μάτια» σε παρατυπίες τους στη λειτουργία των συλλογικών οργάνων, αφετέρου από τους συνεργάτες τους νάναι «φρόνιμα παιδιά».

Είναι γνωστές οι νεοφιλελεύθερες απόψεις του κ. Τατούλη περί διάλυσης του δημόσιου τομέα και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Τις εμμονές του αυτές σε συνδυασμό με τον πρωτόγνωρο αυταρχισμό που εκπέμπει Πανελλαδικά τις έχει πληρώσει ακριβά σε πολλές δράσεις της η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στον δικό του κατήφορο δεν θα επιτρέψουμε να ενταχθεί και η Περιφέρειά μας.

17/10/2017
Για την «Πελοπόννησος Πρώτα»
Ο επικεφαλής

ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΣ

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ