Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΣαν σήμερα 13 Οκτωβρίου: Γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία

Σαν σήμερα 13 Οκτωβρίου: Γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία

Σαν σήμερα ….

54…. Ο Νέρων ανεβαίνει στο ρωμαϊκό θρόνο. Η Αγριππίνα δηλητηριάζει τον άνδρα της τον Κλαύδιο A’, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο Ρωμαίο Αυτοκράτορα τον 17χρονο γιο της Νέρωνα.

1307…. Με εντολή του γάλλου βασιλιά, Φιλίππου του Ωραίου, συλλαμβάνονται ο Μέγας Μάγιστρος Ζακ ντε Μολά και χιλιάδες μέλη του Τάγματος των Ναϊτών. Υποβάλλονται σε βασανιστήρια και “ομολογούν” ότι είναι αιρετικοί, ενώ λίγους μήνες αργότερα θα καούν στην πυρά. Είναι Παρασκευή και 13 και από τότε αυτή η μέρα θεωρείται ότι φέρνει γρουσουζιά.

1792…. Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον θέτει το θεμέλιο λίθο για την κατασκευή του Λευκού Οίκου, που θα γίνει η επίσημη κατοικία όλων των Προέδρων των ΗΠΑ.

1884…. Η ώρα Γκρίνουιτς καθιερώνεται ως βάση υπολογισμού της παγκόσμιας ώρας.

1905…. Ιδρύεται το πρώτο Σοβιέτ των εργατών στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, στο οποίο εκλέγεται πρόεδρος ο Λέων Τρότσκι. Στη συνέχεια θα πολλαπλασιαστούν τα Σοβιέτ (τα εργατικά συμβούλια), με αιτήματα το 8ωρο και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

1914…. Στη Νότια Αφρική, οι Μπόερς, με επικεφαλής τον στρατηγό Κρίστιαν Ντε Γουέτ, διαδηλώνουν εναντίον της επιβολής του βρετανικού στρατιωτικού νόμου.

1923…. Η Άγκυρα ανακηρύσσεται από την τουρκική Εθνοσυνέλευση πρωτεύουσα του τουρκικού κοσμικού κράτους. Η μετακίνηση της πρωτεύουσας από την Κωνσταντινούπολη στην Άγκυρα αποφασίστηκε από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

1934…. Αρχίζουν τα έργα εξωραϊσμού του Πεδίου του Άρεως με την κατεδάφιση των στρατώνων του Ιππικού και τη μεταφορά των προσφυγικών συνοικισμών.

1943…. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ιταλία έχοντας αλλάξει “στρατόπεδο” κηρύσσει τον πόλεμο στην πρώην σύμμαχό της στον Άξονα, τη Γερμανία.

1951…. Παρασημοφορείται από τους γάλλους με το Σταυρό της Λεγεώνας της Τιμής για τη δράση της στη Βόρεια Αφρική κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Μάρλεν Ντίντριχ.

1955…. Τρομερές καταιγίδες σε Αττική και Θεσσαλία προκαλούν το θάνατο 30 ανθρώπων και αφήνουν άστεγους εκατοντάδες.

1972…. Αεροπλάνο στο οποίο επιβαίνει μια ομάδα ράγκμπι της Ουρουγουάης συντρίβεται στις Άνδεις. Αρκετοί από τους επιβάτες εντοπίζονται σώοι 72 ημέρες αργότερα, αλλά όπως ομολογούν κατέφυγαν στον κανιβαλισμό, προκειμένου να επιβιώσουν. Η απίστευτη ιστορία τους έχει μεταφερθεί δύο φορές στη μεγάλη οθόνη.

1977…. Κατά την πτήση από τη Μαγιόρκα στη Φρανκφούρτη 2 άντρες και 2 γυναίκες καταλαμβάνουν ένα αεροπλάνο της Λουφτχάνσα, με 86 επιβάτες. Απαιτούν την απελευθέρωση 11 γερμανών και 2 τούρκων κρατουμένων. Ο πιλότος δολοφονείται, ωστόσο όλα τα μέλη του πληρώματος και οι επιβάτες απομακρύνονται με ασφάλεια, μετά από επιχείρηση στη Σομαλία στις 17 Οκτωβρίου. Ένας αεροπειρατής επιζεί.

1980…. Η Κούβα ανακοινώνει γενική αμνηστία για όλους τους αμερικανούς, που βρίσκονται σε φυλακές της χώρας.

1992…. Αεροπλάνο της Air France κάνει τον γύρο του κόσμου σε χρόνο ρεκόρ 33 ωρών και 1 λεπτού για επιβατική πτήση.

1993…. Ορκίζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που αριθμεί 43 μέλη, με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου.

1995…. Αίρεται το εμπάργκο της Ελλάδας προς την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

1999…. Ο πληθυσμός της γης σύμφωνα με τον ΟΗΕ φτάνει τα έξι δισεκατομμύρια. Ο Κόφι Ανάν επιλέγει τυχαία ένα νεογέννητο στο Σαράγεβο για τον εορτασμό του γεγονότος.

2010…. Απεγκλωβίζονται οι πρώτοι από τους 33 παγιδευμένους εργαζόμενους σε ορυχείο στη Χιλή. Η επιχείρηση διάσωσης όλων των εργατών που για 69 ημέρες βρίσκονται στα έγκατα της γης, σε βάθος 622 μέτρων, σε ορυχείο στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή θα διαρκέσει περίπου 48 ώρες.

Σαν σήμερα το 1921 γεννήθηκε ο διάσημος γάλλος ηθοποιός και τραγουδιστής, Ιβ Μοντάν, το 1925 η πολιτικός και πρωθυπουργός της Βρετανίας, βαρόνη Μάργκαρετ Χίλντα Θάτσερ το γένος Ρόμπερτς, η επονομαζόμενη και «σιδηρά κυρία», το 1927 ο τούρκος πολιτικός, πρωθυπουργός και πρόεδρος της χώρας, Τουργκούτ Οζάλ, το 1934 η μεγάλη ελληνίδα τραγουδίστρια με τη διεθνή καριέρα, Νάνα Μούσχουρη, το 1951 ο ηθοποιός, Αντώνης Καφετζόπουλος, το 1971 ο ολυμπιονίκης της άρσης βαρών, Πύρρος Δήμας και το 1982 ο αυστραλός ολυμπιονίκης της κολύμβησης, Ίαν Θόρπ.

Την ίδια μέρα το 1904 σκοτώθηκε στη Σιάτιστα της Φλώρινας, σε μάχη με τους Τούρκους, ο Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς, ο θρυλικός Μίκης Ζέζας, το 1985 πέθανε ο διακεκριμένος έλληνας χαράκτης, Α. Τάσσος (πραγματικό όνομα Αναστάσιος Αλεβίζος) και το 2010 ο τραγουδιστής και ηθοποιός, Κώστας Καφάσης.

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ