Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΥΓΕΙΑΕπιδημία ιλαράς: Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των κρουσμάτων

Επιδημία ιλαράς: Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των κρουσμάτων

Το τελευταίο διάστημα παρουσιάσθηκε σε όλη την Ευρώπη έξαρση της ιλαράς, η ο ποία βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει προκαλέσει ήδη αρκετούς θανάτους. Στην Ελλάδα αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των κρουσμάτων, σε ποσοστό 70-75% Ρομά, 10% μετανάστες και 15% γενικός πληθυσμός. Σύμφωνα με τον Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας η έξαρση της ιλαράς οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στον ανεπαρκή εμβολιασμό του πληθυσμού.

Τι είναι η ιλαρά;

Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη, ιδιαίτερα μεταδοτική καθώς μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με τα σταγονίδια και με άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις (φτέρνισμα-βήχας), ενώ επίσης μεταδίδεται με την άμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα καθώς ο ιός «ζει» για 2 ώρες σε επιφάνειες.

Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 9 εως 12 ημέρες μεταδίδεται τέσσερις μέρες πριν και τέσσερις μετά την εμφάνιση των εξανθημάτων.

Τα συμπτώματα:

Τα συμπτώματα είναι πυρετός, βήχας, καταρροή καθώς και εμφάνιση ερυθρών εξανθημάτων. Αρχικά η εμφάνιση των συμπτωμάτων μας παραπέμπει σε απλό κρυολόγημα αλλά στη συνέχεια τα συμπτώματα και ο υψηλός πυρετός επιμένουν και την τέταρτη ημέρα εμφανίζονται και τα εξανθήματα.

Επιπλοκές:

Η Ιλαρά είναι ιδιαίτερα σοβαρή για τα βρέφη και τους ενήλικες, λόγω των επιπλοκών που μπορεί να εμφανιστούν, όπως: ωτίτιδα, λαρυγγίτιδα, πνευμονία, μυοκαρδίτιδα και εγκεφαλίτιδα και γαστρεντερίτιδα.

Πρόληψη:

Τα μέτρα που συστήνονται για την πρόληψη της νόσου, είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλου του πληθυσμού:

Τα βρέφη από την ηλικία των 12 μηνών πρέπει να εμβολιάζονται με την πρώτη δόση του τριπλού εμβολίου της ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας και 3 μήνες μετά με την δεύτερη δόση.

Τα παιδιά 15 μηνών και άνω, θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα με την δεύτερη-επαναληπτική δόση.

Τέλος όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα πρέπει να ελέγξει άμεσα αν έχουν γίνει οι απαραίτητες δόσεις του εμβολίου είτε μέσω του βιβλιαρίου υγείας είτε με εξέταση αίματος που θα δείξει εάν υπάρχουν αντισώματα έναντι της ιλαράς.
*Ο Νίκος Βουδούρης είναι μέλος Δ.Σ της ελληνικής παιδιατρικής εταιρίας.

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ