Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΣαν σήμερα 20 Σεπτεμβρίου: Γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία

Σαν σήμερα 20 Σεπτεμβρίου: Γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία

Σαν σήμερα…

1519…. Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος σαλπάρει από την Ισπανία με 5 πλοία και 270 άνδρες, προκειμένου να κάνει τον περίπλου της Γης.
1821…. Καταστρέφεται το Γαλαξείδι από τους Τούρκους.

1909…. Το βρετανικό Κοινοβούλιο επικυρώνει το Σύνταγμα της Νότιας Αφρικής και καθιερώνει την αγγλική και την ολλανδική ως επίσημες γλώσσες.

1912…. Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, που έχει αποβιβαστεί στη Σάμο με αντάρτικες δυνάμεις, καλεί το λαό της νήσου να εξεγερθεί κατά των Τούρκων.

…. Την ίδια μέρα, το ελληνικό πολεμικό ναυτικό παραλαμβάνει τέσσερα νέα αντιτορπιλικά: «Λέων», «Πάνθηρ», «Αετός» και «Ιέραξ».

1913…. Υπογράφεται η Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ Τούρκων και Βουλγάρων.

1946…. Ξεκινά το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών.

1951…. Το ελβετικό Κοινοβούλιο καταψηφίζει την πρόταση για τη χορήγηση του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες.

…. Tην ίδια μέρα, το ανώτατο συμβούλιο του ΝΑΤΟ που συνεδριάζει στην Οτάβα αποφασίζει την ένταξη της Ελλάδας και της Τουρκίας στη συμμαχία.

1960…. Διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη το 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στον κινηματογράφο Ολύμπιον.
1961…. Παραιτείται ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο.

1974…. Ο Γεώργιος Μαύρος εκλέγεται πρόεδρος της Ένωσης Κέντρου από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

1983…. O υπουργός Παιδείας, Απόστολος Κακλαμάνης, καταθέτει στη Βουλή νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση των ΚΑΤΕΕ και τη δημιουργία των ΤΕΙ.
1989…. Η Βουλή παραπέμπει στο Ειδικό Δικαστήριο τους Ανδρέα Παπανδρέου, Θεοφάνη Τόμπρα και Κώστα Τσίμα ως υπεύθυνους για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

1990…. Αρχίζουν στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου οι εργασίες του 2ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο συμμετέχουν 4.000 και πλέον αντιπρόσωποι. Το 2ο Συνέδριο επανεκλέγει ομόφωνα τον Ανδρέα Παπανδρέου πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ θεσμοθετείται για πρώτη φορά η θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Η Κ.Ε. εκλέγει τον Άκη Τσοχατζόπουλο στη θέση αυτή.

1995…. Η Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA, σε έκτακτη συνεδρίασή της στο Οπόρτο, αποβάλλει τη Ντιναμό Κιέβου από το Κύπελλο Πρωταθλητριών επιβάλλοντας 3ετή αποκλεισμό για απόπειρα δωροδοκίας του Ισπανού διαιτητή, Αντόνιο Χεσούς Λόπεζ Νιέτο, στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό.

…. Την ίδια μέρα στην Τουρκία, η πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ υποβάλλει την παραίτησή της στον πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τον Ντενίζ Μπαϊκάλ, τον εταίρο της στον κυβερνητικό συνασπισμό.

2003…. Σε δημοψήφισμα που γίνεται στη Λετονία, εγκρίνεται η ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Το 67% ψηφίζει υπέρ της ένταξης και μόνο το 32% κατά.

Σαν σήμερα το 1934 γεννήθηκε η ιταλίδα ηθοποιός, Σοφία Λόρεν. Την ίδια μέρα το 1863 πέθανε ο γερμανός παραμυθάς, Γιάκομπ Λούντβιχ Καρλ Γκριμ, ένας από τους δύο αδελφούς Γκριμ και το 1971 ο νομπελίστας ποιητής, Γεώργιος Σεφέρης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Γεώργιου Σεφεριάδη.

 

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ