Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΚΟΣΜΟΣΕκατοντάδες νεκροί από τα φονικά 7,1 Ρίχτερ στο Μεξικό: 216 θύματα, οι...

Εκατοντάδες νεκροί από τα φονικά 7,1 Ρίχτερ στο Μεξικό: 216 θύματα, οι 21 μαθητές σε σχολείο

Για 1.000 θύματα προειδοποιεί το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο – Κατέρρευσαν πολυκατοικίες, εργοστάσιο και σούπερ μάρκετ – Εκρήξεις από τις διαρροές αερίου – Δείτε συγκλονιστικά βίντεο

Φονικά αποδείχθηκαν τα 7,1 Ρίχτερ που συγκλόνισαν την Τρίτη το κεντρικό Μεξικό καθώς ο αριθμός των νεκρών συνεχώς αυξάνεται με τον τελευταίο απολογισμό σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της χώρας να κάνει λόγο για 216 θύματα (νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως οι νεκροί είναι 248), καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμών στα δεκάδες κτήρια που έχουν καταρρεύσει.

Περισσότερα από 200 σχολεία έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, ενώ 15 έχουν καταρρεύσει. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και 21 παιδιά, μαθητές ενός δημοτικού σχολείου που κατέρρευσε στην Πόλη του Μεξικού. Εκτός από τα παιδιά, από τα συντρίμμια του τετραώροφου σχολείου Enrique Rebasmen, ανασύρθηκαν νεκροί και τέσσερις ενήλικες. Την ίδια ώρα 11 άλλοι μαθητές διασώθηκαν, ενώ γίνεται λόγος για τουλάχιστον 28 αγνοούμενους μόνο στο σχολικό αυτό κτήριο που δεν υπάρχει πια.

Εκτός από το σχολείο, ανάμεσα στα κτίρια που κατέρρευσαν στην πρωτεύουσα είναι πολυκατοικίες, ένα εργοστάσιο κι ένα σούπερ μάρκετ. Η ακριβή συνοικία Ρόμα ήταν ανάμεσα σε εκείνες που δέχθηκαν βαρύ πλήγμα: μια εξαώροφη πολυκατοικία ήταν ανάμεσα στα κτίρια που μετατράπηκαν σε σωρούς από συντρίμμια.

https://www.youtube.com/watch?v=54LDJISBbdY

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που πιστεύεται ότι προκάλεσε την ενεργοποίηση του ηφαιστείου Ποποκατεπέτλ με αναφορές να μιλούν για κατάρρευση εκκλησίας κατά τη διάρκεια Θείας Λειτουργίας με αποτέλεσμα 15 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο είναι πιθανόν τα θύματα από τον ισχυρότατο σεισμό να φτάσουν τα 1.000 ενώ οι επιστήμονές του εξέδωσαν και «κόκκινο» συναγερμό για τις οικονομικές επιπτώσεις της δόνησης. Μετά τη δόνηση των 7,2 Ρίχτερ για την οποία δεν έχει ξεκαθαριστεί αν είναι ο κύριος σεισμός ή μετασεισμός των 8,2 Ρίχτερ της 7ης Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν άλλες 11 δονήσεις με τη μεγαλύτερη να είναι της τάξης των 4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

https://www.youtube.com/watch?v=qB1vSf2jIBk

Ο βαρύτερος απολογισμός είναι για την Πόλη του Μεξικό με 86 νεκρούς, 71 στην πολιτεία Μορέλος, 43 στην πολιτεία Πουέμπλα, 12 στην περιοχή Εντομέξ, 3 στην πόλη Γκερκέρο και 1 στην Οαχάκα.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο πρόεδρος του Μεξικό Ενρίκε Πένα Νιέτο κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να δείξουν ψυχραιμία. Τόνισε ακόμη ότι είναι πολλοί αυτοί που θα χρειαστούν βοήθεια αλλά σε πρώτη φάση οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στον εντοπισμό τυχόν εγκλωβισμένων και την φροντίδα των τραυματιών. Σύμφωνα με τον ίδιο το 40% της Πόλης του Μεξικό και το 60% της πολιτείας Μορέλο δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

O πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκο Νιέτο, κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς με το να βρίσκονται έξω στους δρόμους, εμποδίζουν την διέλευση των ασθενοφόρων αλλά και τους διασώστες που σπεύσουν να βοηθήσουν.

Ο ήχος των σειρήνων των ασθενοφόρων και των οχημάτων της πυροσβεστικής ακούγεται σε σχεδόν όλη την πρωτεύουσα. Ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε νωρίτερα ότι 27 κτίρια κατέρρευσαν ολοσχερώς ή εν μέρει μόνο στην Πόλη του Μεξικού. Τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν αργότερα ότι τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές είναι τουλάχιστον πενήντα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Πόλης του Μεξικού Μιγκέλ Άνχελ Μανσέρα, πέραν των δεκάδων κτιρίων που κατέρρευσαν, σημειώθηκαν επίσης πολλές διαρροές αερίου και πυρκαγιές. Γι’ αυτό και μέλη σωστικών συνεργείων ακούγονται να φωνάζουν «μην καπνίζετε! Μην καπνίζετε!».

Ο ισχυρός σεισμός είναι ο δεύτερος που πλήττει το Μεξικό μέσα σε αυτόν τον μήνα. Ο σεισμός 8,2 βαθμών που έπληξε το νότιο Μεξικό την 7η Σεπτεμβρίου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 98 ανθρώπους.

Ο καταστροφικός σεισμός ξύπνησε θλιβερές μνήμες καθώς την ίδια μέρα,19 Σεπτεμβρίου πριν από 32 χρόνια, το 1985, ο Εγκέλαδος έπληξε το Μεξικό προκαλώντας το θάνατο δέκα χιλιάδων ανθρώπων. Περίπου 30 χιλιάδες ήταν οι τραυματίες ενώ 100 χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Ασφαλή τα μέλη της ελληνικής κοινότητας

Σύμφωνα πάντως με την πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας που μίλησε στην ΕΡΤ, όλοι οι Έλληνες κάτοικοι του Μεξικού είναι ασφαλείς μετά τα φονικά Ρίχτερ. Μάλιστα, στην κρατική τηλεόραση μίλησε και μια Ελληνίδα κάτοικος της πρωτεύουσας της χώρας, που όταν έγινε ο σεισμός βρισκόταν στον 12ο όροφο ενός κτηρίου.

Σύμφωνα με την ίδια, η δόνηση ήταν πολύ έντονη, όμως παρά τον πανικό που επικράτησε, το πολυώροφο κτήριο εκκενώθηκε άμεσα χωρίς προβλήματα.

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ