Εορτασμοί για την Aπελευθέρωση της Τριπολιτσάς 22-24 Σεπτεμβρίου

- Advertisement -

Στην Τρίπολη, στο κέντρο της Πελοποννήσου, ο Σεπτέμβρης έχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους μήνες του χρόνου. Αυτό το μήνα έμελλε να γεννηθεί η Ελλάδα, με την κατάληψη της Τριπολιτσάς, απο τους εξεγερμένους Έλληνες κατά των Οθωμανών. Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1821 το διοικητικό κέντρο των Οθωμανών και η έδρα του Μορα Βαλεση, καταλήφθηκε χάρη στον στρατηγικό νου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Αυτή η νίκη γέμισε με αυτοπεπίθηση τους αγωνιστές που πλέον πίστεψαν στη δύναμη τους και συνέχισαν τον δύσκολο αγώνα μέχρι τη δημιουργία του νέου Ελληνικού Κράτους

- Advertisement -

Αυτή η μέρα γιορτάζεται στην Τρίπολη με μεγαλοπρέπεια και τη λαμπρότητα που της αρμόζει. Πολλοι επισκέπτες θέλουν να βρεθούν στην τρίπολη για να αγαλλιάσουν απο εθνική υπερηφάνια. Οι εορταστικές εκδηλώσεις διαρκούν πολλές μέρες και παραβρίσκονται εκπρόσωποι της πολιτείας και της Κυβέρνησης και παρακολουθούν τις θρησκευτικές τελετές και το πλήθος πολιτιστικών δρώμενων που οργανώνουν ο Δήμος τρίπολης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Όπως έχει αναφέρει η δημοτική αρχή, πρόθεσης της είναι κάθε χρόνο να παρευρίσκεται στις εκδηλώσεις ο πρόεδρος της δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου

Μαλλιαροπούλειο Θέατρο ώρα 7:30 μμ
η Διοίκηση Κέντρων (IV Μεραρχία Πεζικού) θα πραγματοποιήσει εκδήλωση που θα περιλαμβάνει:
α. Έκθεση, με θέμα «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η Άλωση της Τριπολιτσάς», η οποία θα εγκαινιαστεί από τον δήμαρχο Τρίπολης και τον Στρατηγό Διοικητή Μεραρχίας με περιήγηση στα εκθέματα του πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

β. Συναυλία από τη Στρατιωτική Μουσική της Μεραρχίας με δημοτικά τραγούδια συνοδευόμενη από την ερμηνεύτρια κα Κούλη – Κουρτάλη Νίκη και τo νεανικό τμήμα της χορωδίας Τρίπολης, με θέμα «Η Ιστορία της Επανάστασης μέσα από το Δημοτικό τραγούδι».

γ. Ομιλία από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελ/σου, κ. Αθανασίου Χρήστου, με θέμα «Αθέατες πτυχές της Άλωσης της Τριπολιτσάς (23 Σεπ 1821): Προτάγματα και προσ-δοκίες196 χρόνια μετά».

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου

Χορόδραμα στην Πλατεία Άρεως στις 7:30μμ

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου

-Μητροπολιτικός I. Ν. Αγίου Βασιλείου, ώρα 10:30 πμ
Αρχιερατική δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρου
Πανηγυρικός της ημέρας από τον Νικόλαο Αντ. Γαγαλιώνη εκπαιδευτικό-εκδότη

-Μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων και Ανδριάντας Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, ώρα 11:15 πμ
Επιμνημόσυνη δέηση
Κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο

-Οδός Τάσου Σεχιώτη, ώρα 11:45 πμ
Παρέλαση αναπήρων πολέμου, φιλαρμονικών, μαθητών και μαθητριών των σχολείων, αντιπροσωπειών ιστορικών πόλεων, χορευτικών συνόλων, συλλόγων, των Προσκόπων, των Οδηγών τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας

Πλατεία Άρεως 7:30 μμ

Μία περιπλάνηση στην ελληνική παράδοση με τον Πέτρο Λούκα και τον Χριστόδουλο Στυλιανού

Καύση πυροτεχνημάτων

Εθνικός Ύμνος

 

 

 

 

 

- Advertisement -