Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑΝΑΥΠΛΙΟ: Βουλευτικό και έκθεση για τον Καποδίστρια

ΝΑΥΠΛΙΟ: Βουλευτικό και έκθεση για τον Καποδίστρια

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ναυπλιέων, στις 4/9/2017. Πρόκειται για την πρόταση της δημοτικής αρχής να χρηματοδοτήσει έκθεση στο ισόγειο του Βουλευτικού, με θέμα τον πρώτο κυβερνήτη, Ι. Καποδίστρια. Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, εγκρίθηκε το ποσό των 15.000€, συν ΦΠΑ (για τη μελέτη της έκθεσης και την υλοποίησή της) και η αποδοχή χρηματοδότησης 5.000€ από την Βουλή.

Στη συζήτηση έκανε παρέμβαση ο κ. Δ. Γεωργόπουλος, διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) νομού Αργολίδας και πρότεινε να αξιοποιηθεί και το αρχειακό υλικό που υπάρχει στα αρχεία του νομού και αφορά την Καποδιστριακή περίοδο.

Η παρέμβαση της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ήταν να εξεταστεί η δυνατότητα να διαμορφωθεί ως εκθεσιακός χώρος και η κεντρική αίθουσα του Βουλευτικού, καθώς θα μπορούσε να φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις χωρίς να εμποδίζεται η σημερινή λειτουργία του χώρου. Με τον τρόπο αυτό, το ιστορικό κτήριο θα ήταν επισκέψιμο και τα πρωινά (σήμερα το κτήριο είναι επισκέψιμο μόνο κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων).

Οι διαφορετικές χρήσεις του κτηρίου στο χρόνο προσδιορίζουν τη σημασία του και το μεγάλο ενδιαφέρον του μνημείου. Από τζαμί της Β΄ Οθωμανικής περιόδου στην πρώτη Βουλή των Ελλήνων και από αίθουσα εκδηλώσεων σε φυλακή (ανδρική και γυναικεία). Στις αρχές του 1900 (1903 έως και τα μέσα του 1930), ήταν το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Στη συνέχεια μετατράπηκε σε αίθουσα εκδηλώσεων και στέγασε στο ισόγειο πρόσφυγες και το ωδείο του Χαραμή, για να φτάσουμε στο σήμερα, που χρησιμοποιείται ως αίθουσα εκδηλώσεων και πρόσφατα πολιτικών γάμων (!!!), με το ισόγειο να στεγάζει τη δημοτική πινακοθήκη, την οποία αναζητούμε τα τελευταία χρόνια.

Οι προτάσεις έγιναν αποδεκτές από το δημοτικό συμβούλιο. Ας δούμε πως θα υλοποιηθούν.

Φωτογραφία : Το Βουλευτικό στις αρχές του 1900 με τους φυλακισμένους στα παράθυρα

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ