Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΙδού το νέο "ΣΔΟΕ" που έρχεται την 1η Οκτωβρίου

Ιδού το νέο “ΣΔΟΕ” που έρχεται την 1η Οκτωβρίου

Ζήτημα μερικών εβδομάδων είναι να τεθεί σε λειτουργία το νέο ελεγκτικό σώμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της οικονομικής απάτης και της διαφθοράς που θα έχουν υπό τον έλεγχό τους οι οικονομικοί εισαγγελείς. Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr, το νέο ελεγκτικό σώμα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία από την 1η Οκτωβρίου, βάζοντας στο στόχαστρο όλες τις υποθέσεις που χειρίζονται οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Σύμφωνα με το τελικό νομικό κείμενο για τη λειτουργία του νέου σώματος που ανέγνωσε το Capital.gr, τα βασικά του χαρακτηριστικά θα είναι τα εξής:

– θα φέρει την ονομασία “Νέα Δομή” και πολιτικοί της προϊστάμενοι θα είναι ο υπουργός Οικονομικών και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα Καταπολέμησης της Διαφθοράς

– το σώμα θα διοικείται από ειδικό συντονιστικό όργανο στο οποίο θα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες σε ζητήματα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

– η αιχμή του δόρατος της “Νέας Δομής” θα είναι οι περίπου 150 ελεγκτές που θα την στελεχώσουν. Η κάλυψη των θέσεων θα γίνει με πρόσκληση ενδιαφέροντος προς υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και τη γραμματεία ΣΔΟΕ καθώς και υπηρεσίες άλλων υπουργείων

– οι υποθέσεις με τις οποίες θα ασχολείται η νέα ελεγκτική υπηρεσία θα επιλέγονται από τους οικονομικού εισαγγελείς που θα εκδίδουν και τις σχετικές παραγγελίες ελέγχου. Οι παραγγελίες ελέγχου θα προκύπτουν από τις καταγγελίες που συλλέγει η οικονομική εισαγγελία, από στοιχεία που ζητούν και λαμβάνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς (π.χ. από ελληνικές και ξένες τράπεζες αξιοποιώντας πληροφορίες και διεθνείς συνεργασίες)

– πρόθεση της κυβέρνησης είναι η “Νέα Δομή” να ολοκληρώνει το φορολογικό έλεγχο των υποθέσεων που θα αναλαμβάνει και να βεβαιώνει και τους αντίστοιχους φόρους και πρόστιμα. Ωστόσο, αυτό είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τα κλιμάκια των δανειστών καθώς στο κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου προβλέπεται ότι ο έλεγχος θα καταλήγει σε φύλλο ελέγχου το οποίο θα αποτελεί πληροφοριακό δελτίο για τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Η τελευταία, σύμφωνα πάντα με όσα προβλέπει το κείμενο του μνημονίου, δεν θα δεσμεύεται από το έλεγχο που θα έχει διενεργήσει η “Νέα Δομή” αλλά θα μπορεί να κάνει το δικό της έλεγχο (π.χ. με το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου) προκειμένου να βεβαιώσει φόρους και πρόστιμα.

– οι υποθέσεις που θα ερευνά το νέο ελεγκτικό σώμα θα είναι κατά κύριο λόγο “αδικαιολόγησης προσαύξηση περιουσίας” με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, υποθέσεις οικονομικής απάτης, λαθρεμπορίου, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και κρατικής και εταιρικής διαφθοράς.

Η δημιουργία της “Νέας Δομής” είναι αποτέλεσμα των δυσλειτουργιών που είχαν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ της οικονομικής εισαγγελίας και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Η ΑΑΔΕ δυσφορούσε από το μεγάλο όγκο εισαγγελικών παραγγελιών για έλεγχο και έρευνα υποθέσεων οικονομικού αντικειμένου (π.χ. λίστες) και διαμαρτύρονταν για πρόκληση εμφράγματος στις υπηρεσίες της. Η λύση βρέθηκε με τη δημιουργία του ελεγκτικού βραχίονα των οικονομικών εισαγγελέων που διεκδικεί ρόλο ολοκληρωμένου ελεγκτή.

 

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ