Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑΚαθηγητής ψυχολογίας αποκαλύπτει: Να πώς θα πείσετε τα παιδιά σας να... φάνε...

Καθηγητής ψυχολογίας αποκαλύπτει: Να πώς θα πείσετε τα παιδιά σας να… φάνε λαχανικά

Επιτέλους, η απάντηση στην αιώνια μάχη «παιδιά vs λαχανικών»

Την απάντηση στην αιώνια μάχη «παιδιά vs λαχανικών» δίνει ένας καθηγητής ψυχολογίας και διατροφολόγος από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με τον οποίον το «μυστικό» για να ξεχάσετε τους καυγάδες στο οικογενειακό τραπέζι είναι απλό: Αφήστε τα παιδιά σας να παίξουν με το φαγητό τους.

Όπως επισημαίνει ο Charles Spence, η συνήθεια των γονιών να απαγορεύουν στα παιδιά τους να παίζουν με το φαγητό τους, «λιβανίζοντάς το» στο πιάτο τους, περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις γευστικές τους προτιμήσεις.

Αντιθέτως, ενθαρρύνοντας τα παιδιά από μικρή κιόλας ηλικία να επεξεργάζονται τα λαχανικά, ακόμα κι όταν δεν τα τρώνε, μυρίζοντάς τα, πιάνοντάς τα και παίζοντας με αυτά, η ελκυστικότητα των συγκεκριμένων τροφών αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Άλλο ένα τρικ που πρότεινε ο καθηγητής ψυχολογίας, ο οποίος ειδικεύεται στις συνήθειες διατροφής των παιδιών και εφήβων, είναι κατά τη διάρκεια του φαγητού οι γονείς να φροντίζουν να ακούν τα παιδιά τους ψηλούς και ευχάριστους ήχους, όπως π.χ. τη μουσική που βγάζουν οι μεταλλικοί ή κεραμικοί μελωδοί (κοινώς ονειροπαγίδες) όταν τους διαπερνά το αεράκι.

Με τον καιρό, θα δημιουργηθεί ένας συνειρμός ανάμεσα στην ευχαρίστηση που προκαλεί αυτός ο ήχος και στην πικρή γεύση ορισμένων λαχανικών, όπως π.χ. το μπρόκολο, που θα τα κάνει πιο ελκυστικά.

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ