Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΤριπλασιασμό της ποσότητας επιτραπέζιου ροδάκινου που διαθέτει δωρεάν η Ελλάδα ενέκρινε η...

Τριπλασιασμό της ποσότητας επιτραπέζιου ροδάκινου που διαθέτει δωρεάν η Ελλάδα ενέκρινε η ΕΕ

Τριπλασιασμό των ποσοτήτων επιτραπέζιου ροδάκινου που διαθέτει δωρεάν η Ελλάδα, ενέκρινε η ΕΕ, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, δηλώνοντας ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, η ειδική επιτροπή της Κομισιόν δέχτηκε να αυξήσει τις ποσότητες ροδάκινων που διαθέτουν η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα και όπως επισήμανε, για την Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου 10.500 τόνοι. Υπενθύμισε δε, ότι το δικαίωμα που είχε η Ελλάδα, πριν την προαναφερόμενη απόφαση της ΕΕ, αφορούσε 5.355 τόνους.

Με τις τελευταίες εξελίξεις λοιπόν, η Ελλάδα έχει, με την «άδεια» της ΕΕ, το δικαίωμα δωρεάν διάθεσης 16.065 τόνων επιτραπέζιου ροδάκινου και όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακάκης, «πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να τις αυξήσουμε περαιτέρω σε 19.565 τόνους».

Όπως εξήγησε, αρχές Ιουλίου, η ΕΕ ενέκρινε για την Ελλάδα τη δωρεάν διάθεση 680 τόνων μήλων και αχλαδιών, 4.165 τόνων δαμάσκηνων, 2.040 τόνων πορτοκαλιών και 5.355 τόνων ροδάκινων. «Αυτό που ζητήσαμε είναι ποσότητα ύψους 3.500 τόνων από τα δαμάσκηνα, να μεταφερθεί στο ροδάκινο, αφού η ποσότητα των δαμάσκηνων είναι μεγάλη και δεν την χρειαζόμαστε τελικά, λόγω μειωμένης παραγωγής από τις άσχημες καιρικές συνθήκες» είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι βρίσκονται σε επαφή με συναδέλφους του, σε Ισπανία και Ιταλία, και στο προσεχές διάστημα προτίθενται να εγείρουν από κοινού προς την ΕΕ, ζήτημα οικονομικής στήριξης των ροδακινοπαραγωγών, για απώλεια εισοδήματος, ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της αγοράς.
Υπογραμμίζεται, ότι η απόφαση της ΕΕ για αύξηση των ποσοτήτων δωρεάν διάθεσης ροδάκινων και νεκταρινιών, πρόκειται να ισχύσει από την ημερομηνία που είχε κατατεθεί το αίτημα, δηλαδή από τις 3 Αυγούστου 2017. Η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.
Ο κ. Γιαννακάκης υπογράμμισε τη στήριξη του γενικού γραμματέα αγροτικής πολιτικής και διαχείρισης κοινοτικών πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χαράλαμπου Κασσίμη, της ειδικής συμβούλου του, Αναστασίας Μακρή και της προϊσταμένης Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, Ευφροσύνης Μπουσίου.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ