Ροφός πλακί με μπάμιες και πατάτες από την Αργυρώ

- Advertisement -

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας προτείνει Ροφός πλακί με μπάμιες και πατάτες στο φούρνο

- Advertisement -

Σε όλα τα νησιά μαγειρεύουμε το ψάρι με πολλούς τρόπους. Για μένα, αυτή είναι η κατ’ εξοχήν καλοκαιρινή συνταγή μαγειρεμένου ψαριού. Φτιάξτε το και δεν θα μείνει τίποτα. Σας το εγγυώμαι!

Υλικά Συνταγής
1 ροφός γύρω στα 2 κιλά
1 κιλό μπάμιες
1/4 φλ. ξίδι από κρασί
1 φλ. ελαιόλαδο
600 γραμ. ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες
2 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 φλ. φρυγανιά
3 πατάτες κομμένες σε φέτες
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Ξεκινάμε τις μπάμιες στο φούρνο με ψάρι και πατάτες, καθαρίζοντας καλά το ψάρι μέσα και έξω. Το αλατίζουμε και το αφήνουμε σε σουρωτήρι. Το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να ολοκληρώσουμε την προετοιμασία. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μπάμιες. Τις απλώνουμε σε λαμαρίνα, ραντίζουμε με ξίδι και τις αφήνουμε στον ήλιο για 1 ώρα σκεπασμένες με τουλπάνι (να αποβάλουν την κόλλα τους).

Μετά τις τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο για 5΄ να μαραθούν. Ψιλοκόβουμε σε μπολ μαϊντανό, σέλινο, σκόρδο και ανακατεύουμε με τη φρυγανιά και αλατοπίπερο. Σε βαθύ ταψί στρώνουμε τις φέτες του κρεμμυδιού και τις μισές ψιλοκομμένες ντομάτες. Κάνουμε μία στρώση με φέτες πατάτας και ξαπλώνουμε επάνω τους το ψάρι ολόκληρο και τριγύρω τις μπάμιες. Πασπαλίζουμε το ψάρι με το μείγμα μυρωδικών.

Περιχύνουμε με τις υπόλοιπες ντομάτες και το ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για 1/2 ώρα. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 1/2 ώρα. Το ψάρι είναι έτοιμο, εάν με τη βοήθεια λάμας μαχαιριού ξεκολλάει εύκολα η ράχη απ’ το κόκαλο.

 

 

 

- Advertisement -