Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑΠρέπει να πιέζω το παιδί μου να αδειάζει το πιάτο του;

Πρέπει να πιέζω το παιδί μου να αδειάζει το πιάτο του;

Αυτή είναι μία ερώτηση που ακούω συχνά από νέους γονείς. Πόσες φορές άλλωστε δεν έχετε κι εσείς πει μία από τις ακόλουθες φράσεις στο παιδί σας;

«Δε θα σηκωθείς από το τραπέζι αν δεν αδειάσεις το πιάτο σου.»
«Φάε λίγο ακόμα από το φαγητό σου για να σου δώσω γλυκό.»
«Μην τρως τώρα, αλλά αν πεινάσεις αργότερα δεν έχει κάτι άλλο να φας.»
Είναι όμως σωστό να χρησιμοποιούμε αυτήν την τακτική για να καταναλώσει ένα παιδί το φαγητό που σερβίραμε; Η απάντηση έρχεται μέσα από πολυάριθμες μελέτες, οι οποίες συνδέουν αυτή τη συμπεριφορά των γονέων με διαταραγμένη σχέση του παιδιού με το φαγητό. Πιο συγκεκριμένα, η πιεστική και η περιοριστική στάση των γονέων σχετικά με το φαγητό αυξάνει τις πιθανότητες τα παιδιά να αποκλείουν ομάδες τροφίμων από το διαιτολόγιό τους, να τείνουν προς την παχυσαρκία ως έφηβοι κι ενήλικες ή να οδηγούνται σε διατροφικές διαταραχές. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά δεν μπορούν να μάθουν να ρυθμίζουν και διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις διατροφικές τους επιλογές υπό πίεση. Επιπλέον, η ένταση που δημιουργείται στο οικογενειακό τραπέζι είναι ψυχοφθόρα τόσο για το παιδί όσο και για τους γονείς.

Η λύση ωστόσο δε βρίσκεται στο να αφήσετε το παιδί εκτός ελέγχου. Οι επιστημονικές μελέτες καταλήγουν πως η καθοδήγηση και η παρακολούθηση των διατροφικών επιλογών των παιδιών παίζουν ρόλο-κλειδί για να αναπτύξουν τα παιδιά υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Επιπρόσθετα, οι επιστήμονες καταδεικνύουν τη σπουδαία επίδραση που έχουν οι διατροφικές επιλογές των γονέων σε εκείνες που τελικά θα κάνουν τα παιδιά λειτουργώντας ως παράδειγμα προς μίμηση.
Συμπερασματικά, η πίεση για να αδειάσει ένα παιδί το πιάτο του δεν είναι αποτελεσματική, αντιθέτως φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντική για τη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών.
Αντί λοιπόν να πιέζετε το παιδί δοκιμάστε τα παρακάτω βήματα:

• Τρώτε μαζί με τα παιδιά σας το ίδιο γεύμα για να αποτελέσετε παράδειγμα και το παιδί να συνειδητοποιήσει ότι όλη η οικογένεια τρώει το ίδιο φαγητό χωρίς διακρίσεις.
• Σερβίρετε παιδικές μερίδες σε παιδικά σερβίτσια. Εφόσον το παιδί καταναλώσει τη μερίδα του μπορείτε να το ρωτήσετε αν πεινάει κι άλλο.
• Προσφέρετε στα παιδιά μικρές ποσότητες από τροφές που δεν έχουν ξαναδοκιμάσει, καθώς η μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια και να αρνηθούν να το δοκιμάσουν.
• Ενθαρρύνετε τα μεγαλύτερα παιδιά να σας βοηθήσουν στο σερβίρισμα της μερίδας τους, για να συμμετέχουν στην επιλογή της ποσότητας και της ποικιλίας στο πιάτο τους.

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ