Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΑΡΚΑΔΙΑAποκαλυπτήρια προτομής του λοχαγού Δημητρίου Θ.Τρουπή στηv Κοινότητα Σέρβου Γορτυνίας

Aποκαλυπτήρια προτομής του λοχαγού Δημητρίου Θ.Τρουπή στηv Κοινότητα Σέρβου Γορτυνίας

Πραγματοποιήθηκαν στη Τοπική Κοινότητα Σέρβου Γορτυνίας, σε μια σεμνή και συγχρόνως επίσημη τελετή, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του λοχαγού Δημητρίου Θ.Τρουπή(1878-1921) που έπεσε υπέρ πατρίδος στις 13 Αυγούστου 1921, κοντά στο Κιρίς Ογλού Ντάγ της Μικράς Ασίας κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία, αφού είχε προηγηθεί πολυετής δράση και προσφορά του ως Μακεδονομάχος στην απελεύθερωση ελληνικών εδαφών σε Μακεδονία και Θράκη.

Με πρωτοβουλία του εγγονού του λοχαγού, Γωργίου Θ. Τρουπή καθηγητή Ιατρικής και και υπό την αιγίδα του Δήμου Γορτυνίας, τοποθετήθηκε Μνημείο με ανάγλυφη προτομή του, επί του κεντρικού δρόμου στο τοίχο της αυλής της οικίας όπου γεννήθηκε.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε αποκαλυπτήρια Μνημείου, επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμούς επισήμων, ομιλίες, απονομή τιμητικών πλακετών, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική Μεγαλόπολης που ήταν προσκεκλημένη στη τελετή.

Την Επιμνημόσυνη δέηση τέλεσαν ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως π. Ιάκωβος Κανάκης και ο π. Δαβίδ.
Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος, ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Γεώργιος Παπαηλιού, ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Κώστας Βλάσης και η κ. Εύη Τατούλη.

Την προσφορά και τη δράση του τιμώμενου ήρωα καθώς και τα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης ανέπτυξε στην ομιλία του ο κ. Χρήστος Μαραγκός, υποστράτηγος ε.α., ενώ στη βιογραφία του και στη προσφορά του αναφέρθηκε ο ιστοριοδίφης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου. Επίσης μίλησαν η εκπαιδευτικός κ. Ελένη Τρουπή και ο καθηγητής Ιατρικής κ. Γεώργιος Τρουπής.

Στην τελετή Μνήμης και Τιμής στον ηρωικό λοχαγό παρέστησαν οι εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης και πολλοί Σερβαίοι καθώς και επισκέπτες από γειτονικά χωριά.

Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Γεώργιος Παπαηλιού, ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Κώστας Βλάσης, ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Ρουμελιώτης, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΓ κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ευστάθιος Κούλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου κ. Γιάννης Βέργος, η Αντιπρόεδρος του Ελλην. Τμήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών κ. Εύη Τατούλη, ο εκπρόσωπος της Τοπ. Κοινότητας Σέρβου κ. Γιάννης Ρουσιάς, το Δ.Σ. του Συνδέσμου Σερβαίων, κ.ά.

Η ξεχωριστή αυτή εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση που παρέθεσε σ’ όλους τους παρευρισκόμενους ο κ. Γεώργιος Θ. Τρουπής, καθηγητής της Ιατρικής, απόγονος του τιμώμενου ήρωα, που είχε τη πρωτοβουλία για το Μνημείο και κάλυψε όλες τις δαπάνες.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον κ. Γεώργιο Θ. Τρουπή και στην οικογένεια του, καθώς και σε όσους τίμησαν τη Μνήμη του λοχαγού.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ