Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας στην Τήνο - Επέτειος 77...

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας στην Τήνο – Επέτειος 77 χρόνων από τον τορπιλισμό της «Έλλης»

Σε κλίμα κατάνυξης και υπό τη σκιά των μεγάλων πύρινων μετώπων στην Αττική, την Ηλεία και τη Ζάκυνθο, τελείται αυτή την ώρα πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας στην Τήνο προεξάρχοντος του μητροπολίτου Σύρου – Τήνου Δωροθέου.

Παράλληλα, στο λιμάνι του νησιού της Μεγαλόχαρης, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς του καταδρομικού «Έλλη», το οποίο τορπιλίστηκε στις 15 Αυγούστου του 1940, ανήμερα της εορτής της Θεοτόκου, στο λιμάνι της Τήνου, στις 8.25 το πρωί. Για την επέτειο των 77 χρόνων από τον τορπιλισμό του ευδρόμου «Έλλη», τη παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Δημήτρη Βίτσα, του Γιώργου Κουμουτσάκου εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και του αρχηγού ΓΕΝ, αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουπλής έριξε στεφάνια στον υγρό τάφο και ακολούθησαν τιμητικοί κανονιοβολισμοί, στο «Κανονάκι της Έλλης», ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων ναυτών και αξιωματικών του αντιτορπιλικού.

Αμέσως μετά, κατευθύνθηκαν στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας προκειμένου να παρακολουθήσει την αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, περίπου στις 10.30, θα λάβει χώρα η πάνδημη λιτάνευση της εικόνας της Μεγαλόχαρης στον κεντρικό δρόμο, κατά τη διάρκεια της οποίας υπεριπτάμενα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα αποτίσουν τιμές προς τη Θεοτόκο.

‘Αξιο λόγου ότι κατά μήκος του δρόμου που ενώνει το λιμάνι με την εκκλησία πλήθος προσκυνητών όλων των ηλικιών αναμένουν καρτερικά την έξοδο της εικόνας της Παναγίας προκειμένου να την ακουμπήσουν ή να διέλθουν από κάτω της για να λάβουν την ευλογία της. Η περιφορά της εικόνας, υπό τους ήχους των εμβατηρίων που παιανίζει η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, θα καταλήξει στη μαρμάρινη εξέδρα του κεντρικού λιμένα, όπου χαιρετισμούς και ευχές θα απευθύνουν ο υπουργός Ναυτιλίας, ο μητροπολίτης Δωρόθεος και εκπρόσωποι τοπικών αρχών.

Σημειώνεται πως η εικόνα της Παναγίας της Τήνου βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1823, έπειτα από πολλές προσπάθειες και «με την υπόδειξη της Παναγίας στη μοναχή Πελαγία», στην ιστορική Μονή της «Κυράς των Αγγέλων», στο Κεχροβούνι.

Με Διάταγμα του 1836, καθιερώθηκε ο εορτασμός της Παναγίας στην Τήνο να είναι οκταήμερος και να διαρκεί έως τα «εννιάμερα της Θεοτόκου», στις 23 Αυγούστου, όταν σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, κατάνυξης και σεβασμού, ψάλλονται ύμνοι και εγκώμια, μπροστά στον επιτάφιο και την εικόνα.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ