Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΚΑΛΛΙΑΝΟΣ: Εβδομάδα με θερμοκρασία αμετάβλητη και κίνδυνο πυρκαγιών

ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ: Εβδομάδα με θερμοκρασία αμετάβλητη και κίνδυνο πυρκαγιών

Δυστυχώς αλλά επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις και οι ανησυχίες μου για πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας και πόσο μάλλον και για την Αττική που έτσι και αλλιώς οι άνεμοι θα ήταν ενισχυμένοι.

Το δυσάρεστο είναι, ότι μέχρι τουλάχιστον και την Πέμπτη θα παραμείνουν ενισχυμένοι οι άνεμοι σε θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές της χώρας, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ ΜΕΛΤΕΜΙ ΚΑΘ’ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Τα μετεωρολογικά στοιχεία επιμένουν στο γεγονός ότι μέχρι τουλάχιστον και την Πέμπτη, το μελτέμι στο Αιγαίο θα πνέει ενισχυμένο, με εντάσεις που θα αγγίζουν τα 6-7 και τοπικά τα 8 μποφόρ. Στη νότια Κρήτη, όπως πάντα, οι βοριάδες θα πνέουν με εντάσεις έως και 9 μποφόρ, καθιστώντας δύσκολο ακόμα και το μπάνιο όσων παραθερίζουν στα νότια παράλια της.

Στον ΧΑΡΤΗ-1 βλέπετε τις εντάσεις των ανέμων που θα επικρατήσουν έως την Πέμπτη. Στο Ιόνιο ένας ΒΔ άνεμος θα πνέει με ένταση έως και 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ στα βορειότερα τμήματα, ενώ στο Αιγαίο οι βοριάδες θα αγγίζουν τα 6-7 και τοπικά τα 8 μποφόρ στην περιοχή των Δωδεκανήσων (ως μέγιστες ριπές των ανέμων)

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Στον ΧΑΡΤΗ-2 μπορείτε να δείτε τις περιοχές «υψηλού κινδύνου», δηλαδή τα τμήματα εκείνα της χώρα που οι άνεμοι θα είναι ευνοϊκοί για εκδήλωση πυρκαγιών. Μπορεί να μην έχουμε ακραίες εντάσεις των ανέμων αλλά όπως και να’χει, βρισκόμαστε στα τέλη του καλοκαιριού, το έδαφος συνήθως είναι ξηρό και αρκεί ένα σπίρτο για να φέρει την καταστροφή.

Οι περιοχές λοιπόν που πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, βρίσκονται στο εσωτερικό της πράσινης καμπύλης. Όπως αντιλαμβάνεστε, χρειάζεται προσοχή όσοι θα βρεθείτε ή διαμένετε στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, στα δυτικά παράκτια τμήματα της Ηπείρου, σε τμήματα της Θράκης, του Πηλίου, της Ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), της Εύβοιας, στα νότια τμήματα της κεντρικής Στερεάς, στην Ανατολική Πελοπόννησο αλλά και σε πολλές περιοχές του Αιγαίου.

ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Μετά το πέρας του παρατεταμένου καύσωνα που ταλαιπώρησε όλη τη χώρα και ιδιαιτέρως τη δυτική Ελλάδα, φαίνεται ότι οι βοριάδες θα βοηθήσουν τουλάχιστον ώστε να μην ανέβει η θερμοκρασία σε επίπεδα μη ανεκτά για το ανθρώπινο σώμα. Στον ΧΑΡΤΗ-3 βλέπετε τις κατά μέση τιμή μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειώνονται μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, κυρίως στα πεδινά ηπειρωτικά τμήματα και στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.
Στα υπόλοιπα τμήματα και ιδιαιτέρως στα πιο ορεινά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι κατά 2-3 και ίσως και 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Παρατηρείστε ότι σε καμία περιοχή της χώρας, η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 36-37 βαθμούς κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι η εβδομάδα του 15Αύγουστου θα κυλήσει με σχετικά ευχάριστες θερμοκρασίες για την εποχή.
Επειδή η μέρα μικραίνει, το ευχάριστο είναι, ότι τις βραδινές ώρες θα προλαβαίνει να δροσίζει λίγο περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

ΜΠΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από την Πέμπτη και έπειτα, φαίνεται ότι κατά τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες, θα εκδηλώνονται τοπικές μπόρες ή και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της κεντρικής και ιδιαιτέρως βόρειας Ελλάδας ή και σε κάποιες άλλες περιοχές του ορεινού όγκου στα εσωτερικά της ηπειρωτικής Ελλάδας. Δεν μιλάμε για γενικευμένα φαινόμενα γι’αυτό και δεν θα βγάλω έκτακτη ανακοίνωση γι’αυτό.

Τις προηγούμενες μέρες, τελικά είδατε ότι απλά κάποιες μπόρες εκδηλώθηκαν στα βόρεια και κυρίως στα πιο ορεινά, δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, όπως κάποια δελτία το παρουσίαζαν. Ότι σας είχα πει δηλαδή.

ΙΣΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΘΕΡΜΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
Χωρίς να είμαι σίγουρος και κρατώντας ένα μεγάλ ερωτηματικό, μέχρι να βγει ο Αύγουστος, ίσως υπάρξει άλλη μια μεταφορά θερμότερων αερίων μαζών από την βόρεια Αφρική. Αυτό το ενδεχόμενο θα σημαίνει, πάλι, την εκτόξευση των θερμοκρασιακών τιμών σε επίπεδα καύσωνα. Όμως επειδή μια τόσο μακροπρόθεσμη πρόγνωση δεν μπορεί να υφίσταται στην Μετεωρολογία, απλά θα σας πω ότι εάν τελικά κάτι τέτοιο συμβεί, θα είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε.

Καλή συνέχεια σε όλες και όλους σας,
την αγάπη μου, και
Χρόνια Πολλά για την αυριανή μέρα.
Θα τα πούμε με ευχές και αύριο μιας που έρχεται μια από τις μεγαλύτερες γιορτές (ίσως και η μεγαλύτερη) της Ορθοδοξίας.
Γιάννης Καλλιάνος

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ