Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΛΑΚΩΝΙΑΓΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ: “ΠΕΙΡΑΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ” με διαμαρτυρία “ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ”

ΓΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ: “ΠΕΙΡΑΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ” με διαμαρτυρία “ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ”

Ανακοίνωση της Οικολογικής Πολιτιστικής Κίνησης Μέσα Μάνης με αφορμή την εκδήλωση “ΠΕΙΡΑΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ” που διοργανώνουν στο Γερολιμένα την Κυρικαή 13 Αυγούστου 2017 ώρα 21.00, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών Μάνης και ο Σύλλογος Γερολιμένα “Αρμενόπετρα”

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ «ΝΙΚΗ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ» ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ

Συμπατριώτες, φίλες και φίλοι της Μάνης.
Τα αδούλωτα βουνά της Μάνης που γέννησαν και άνδρωσαν το «ΝΙΚΗ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ» απειλούνται. Η Μάνη απειλείται από σύγχρονους πειρατές-κατακτητές που θέλουν να την λεηλατήσουν και να την ερημώσουν εγκαθιστώντας ένα «δάσος» ανεμογεννήτριες σε όλο το μήκος της κορυφογραμμής της μανιάτικης χερσονήσου που θα αλλοιώσουν πλήρως τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της.

Εχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή των σχεδίων λεηλασίας και βιασμού των βουνών μας, της καρδιάς και της ψυχής της ανυπότακτης Μάνης με την έκδοση αδειοδοτήσεων από το ΥΠΕΚΑ και τη ΡAE για εγκατάσταση περίπου 250 ανεμογεννητριών γιγαντιαίων διαστάσεων, ύψους 120 μέτρων, με πτερύγια διαμέτρου 70 μέτρων.

Η καταστροφική αυτή παρέμβαση είναι ήδη ορατή. Ενα μικρό δείγμα είναι η κατακρεούργηση των βουνοπλαγιών με την παράνομη διάνοιξη ψευδεπίγραφων «δασικών» και «αγροτικών» δρόμων που όλως… τυχαίως οδηγούν στα υπό αδειοδότηση «αιολικά πάρκα». Είναι θλιβερό το γεγονός ότι βρέθηκαν κάποιοι πρόθυμοι δημόσιοι λειτουργοί, να ανοίξουν κερκόπορτες και να στρώσουν το έδαφος για τους σύγρονους πειρτατές-κατακτητές, δαπανώντας δημόσιο χρήμα και πόρους των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη διάνοιξη, στην ουσία ιδιωτικών, δρόμων μήκους δεκάδων χιλιομέτρων που οδηγούν στις ξερές βουνοκορυφές της Μάνης. Ο δόλος είναι προφανής και πρέπει να ελεγχθούν γι’ αυτό.

Τυχόν υλοποίηση των σχεδίων τους θα σημάνει για τη Μάνη:
Αλλοίωση του ενιαίου φυσικού περιβάλλοντος. Βιασμό της αρχιτεκτονικής του μανιάτικου τοπίου. Η Μάνη είναι ένα ανοιχτό μουσείο, με 96 παραδοσιακούς οικισμούς από τους 118 της Πελοποννήσου.

Καταστροφή του οικοσυστήματος με την παγίδευση και τον αφανισμό των αποδημητικών και ενδημικών πτηνών. Μείωση της κυνηγετικής δραστηριότητας και της κτηνοτροφίας λόγω περιορισμού των βοσκοτόπων. Πυρκαγιές από βλάβες των ανεμογεννητριών και ατυχήματα από θραύσεις πτερυγίων λόγω ισχυρών ανέμων.

Απώλεια του χαρακτηρισμού ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (NATURA) της ΕΕ και καταστροφή της πλούσιας ορνιθοπανίδας και χλωρίδας. Η Μάνη αποτελεί το κύριο πέρασμα και σταθμό των μεταναστευτικών πουλιών στο μεγάλο ταξίδι τους από την Ευρώπη προς τον Νότο και αντίστροφα.

Κίνδυνοι για την υγεία, από κραδασμούς και υπόκωφους θορύβους (σύνδρομο των ανεμογεννητριών), μεταφερόμενων με τον άνεμο. Εκπομπή επικινδύνων ρύπων στην ατμόσφαιρα και παραγωγή ηλεκτρομαγνητικών πεδίων περιμετρικά των αγωγών και των ανεμογεννητριών και ενδεχόμενη ρύπανση του εδάφους.

Μείωση του τουρισμού. Συνολική απαξίωση του τόπου και των περιουσιακών στοιχείων των Μανιατών (σπίτια, επιχειρήσεις, εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ). Αρπαγή της περιουσίας των Μανιατών στους χώρος εγκατάστασης ανεμογεννητριών διά της μεθόδου της κηρύξεως των περιοχών ως «δασικών» εκτάσεων, όπως το Μακρυλάκωμα και ο Προφήτης Ηλίας.

Η ολοκληρώση των σχεδίων αυτών θα οδηγήσει στην καταστροφή και τον αφανισμό της Μάνης, στην εκδίωξη των ανθρώπων της και στην μετατροπή της σε μια ερημοποιημένη βιομηχανική περιοχή. Θα ακυρωθεί έτσι η όποια τουριστική ανάπτυξη και η Μάνη, που όλοι αγαπήσαμε, θα φαντάζει σαν μια «χαμένη πατρίδα» που θα την θυμόμαστε μόνο μέσα από φωτογραφίες.

Aυτό που πάει να γίνει δεν έχει καμία σχέση με ανάπτυξη, άλλωστε ούτε θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν τοπικά, ούτε μια κιλοβατώρα θα πάει στην περιοχή. Ομως, ακόμα κι αν υπήρχαν, δεν είναι λόγος για να θυσιάσουμε τη Μάνη, εξάλλου δεν μας ανήκει για να την καταστρέψουμε.

Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι τα αρπακτικά της ψευδεπίγραφης «πράσινης ανάπτυξης», που βέβαια ούτε πράσινη είναι αλλά ούτε και ανάπτυξη και το μόνο που κάνει είναι να απομιζά πόρους επιβαρύνοντας του λογαρισμούς των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.
Δεν θα τους αφήσουμε!

Τα βουνά της Μάνης, η κάθε πέτρα, το κάθε κοτρώνι, το κάθε λάγκουνο με το λιγοστό του χώμα, είναι ποτισμένα με το αίμα και τον ιδρώτα γενιών και γενιών Μανιατών και Μανιατισσών. Δεν τα παραδίνουμε. Δεν θ’ αφήσουμε να συντελεστεί αυτό το έγκλημα. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα να πιστέψουμε τα ψέμματά τους περί «ανάπτυξης» της Μάνης. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη, είναι καταστροφή. Δεν θ’ αφήσουμε οι ανεμογεννήτριες να γίνουν ο «Δούρειος Ιππος» για την άλωση της Μάνης. Δεν θα την παραδώσουμε στους σύγχρονους πειρατές-κατακτητές.

Οι πρώτες υπουργικές αποφάσεις για εγκατάσταση δύο «αιολικών πάρκων» εκδόθηκαν τον Μάρτιο του 2012. Άμεση ήταν η αντίδραση των Μανιατών, συλλόγων και φορέων της Μάνης, με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η αίτηση ακυρώσεως συντάχθηκε και προωθείται από ομάδα Μανιατών δικηγόρων, εν ονόματι 21 εξωραϊστικών και 3 τοπικών περιβαλλοντικών συλλόγων της Μάνης, 4 περιβαλλοντικών Οργανώσεων εθνικής εμβέλειας, όπως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ενωση Απανταχού Μανιατών, η Παλλακωνικής Ομοσπονδία κλπ, καθώς και 1.150 ιδιωτών, πολλοί με ιδιοκτησίες στα βουνά της Μάνης. Επίσης το Τμήμα Πελοποννήσου το ΤΕΕ έχει εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη Μάνη. Η υπόθεση μετά από πέντε αναβολές έχει οριστεί να εκδικαστεί στο ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2017. ��Το ερώτημα που προκύπτει είναι, αν θα αφήσουμε να συντελεστεί αυτό το έγκλημα με την ανοχή μας ή την συνενοχή μας. ��Απαντάμε «ΟΧΙ» !!! Έχουμε όλοι ευθύνη !!! Η Μάνη ποτέ δεν υποδουλώθηκε !!! Έχουμε το χρέος να την παραδώσουμε ελεύθερη στις επόμενες γενιές !!! Δεν θα τους αφήσουμε να κάνουν αυτό το έγκλημα !!!

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΟΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΣΤΗΝ “ΠΕΙΡΑΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΓΕΡΟΛΙΜΕΝΑ” ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017 ΣΤΙΣ 21.00 ΝΑ ΔΙΑΤΡΑΝΩΣΕΤΕ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΠΕΙΡΑΤΕΣ-ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ
ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821. ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ ΕΚΕΙΝΟΙ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΩΡΑ

Αρεόπολη, 11 Αυγούστου 2017
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΟΙ.ΠΟ.ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕΣΑ ΜΑΝΗΣ

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ